Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Organik olarak fındık, çay ve bal üretimi yapılmaktadır. Henüz çok yaygınlaşmayan organik tarımda üretim miktarları ilimizde Fındıkta 1506 ha., çayda 17,3 ha. alanda, bal üretiminde ise 300 kovan düzeyindedir. Trabzon ılıman iklim özelliği bakımından bir çok meyve türünün yetiştirilmesine uygundur.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Trabzon, gerek coğrafi gerekse iklim şartları yönünden tarım ürünleri üretmeye çok elverişli konumdadır. Mısır bu ürünler arasında önemli bir yere sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
Koliva: Suda pişmiş mısır. Kolva: Buğday ve mısır haşlaması.
Kış mevsiminin ılıklığıyla zeytinin de kolay bir şekilde yetiştirildiği Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındık, turunçgil ve çay üretilmektedir. Buna bağlı olarak bölgede yaşayan büyük çoğunluk, geçimini tarımsal ürünlerden sağlamaktadır.
Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı bölgesi ile iç Anadolu yayları arasındaki geçit bölgeleri ve son yıllarda güney de Göller bölgesi elmanın önemli yetiştiricilik alanlarını oluşturmaktadır. En yaygın olarak Isparta, Karaman ve Denizli illeri sıralanmaktadır.
Aynı zamanda yaz aylarında yeterince kurak olmayan topraklarda pamuk yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde pamuk yetiştirilmez.
Trabzon denince hemen akla gelen ve şehrin en sembol yeri belki de Sümela Manastırı. Trabzon Maçka'da yer alan ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı'nın inşa tarihi 365-395 yıllarına kadar uzanıyor.
Tonya Tereyağı Trabzon Tonya Tereyağı Tonya tereyağı, 1887 tarihli Trabzon Vilayeti Salnamesi'nde geçmekte olup, övülmüştür, bu nedenle Tonya ilçesi tereyağının memleketi sayılmaktadır.
Türkiye fındık tarımında başta gelen illerimizden birisi de Trabzon'dur. Karadeniz'e kıyısı bulunan ilçelerde yoğunlaşan fındık bahçelerinin toplam alanı yaklaşık 50 000 hektar kadardır.
İklim şartları sanayi bitkilerinin üretimine çok elverişlidir. Ekime elverişli alanları az olmakla beraber, ormanları, çay ve fındık bahçeleri, otlakları geniş yer kaplar. Başlıca tarım ürünleri fındık, çay, mısır, tütün ve fasulyedir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar.
Trabzon şehir merkezinden 10 km uzaklıktaki Tosköy köyünde kurulan domates serasında ilk hasat önümüzdeki hafta yapılacak. 3 bin 400 metrekare arsa üzerine kurulan serada 8 bin adet domates bitkisi bulunuyor. 100 ton domates hasadının beklendiği serada domatesin yanı sıra karpuz üretimi de yapılıyor.
Trabzon'un sahil kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Şeftali daha çok Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Rize ilinde sahil bölgelerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Bakıma devam eden Özcan'ın diktiği muz ağacı, 7 metreye ulaşıp, yaz mevsiminde meyve vermeye başladı. Kafeteryaya gelen müşteriler, Akdeniz ve Ege gibi sıcak bölgelerde yetiştirilen muzun Karadeniz'de meyve vermesine şaşırırken, yoldan geçenler de ağaca ilgiyle bakıyor.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Yörede kullanılan giysiler arasında çarık, kara lastik, potin, entari, peştamal, kuşak, mes ve lastik ayakkabı yer alır. Bunlar arasında en dikkati çekici ise köy kadınlarının entarilerinin üzerine, bellerine bağladıkları, genellikle beyaz, kırmızı, enlice çizgili veya kareli peştemallerdir.
Kökleri eskiye dayansa da asla Karadeniz'in ilk yerlisi diyemeyiz. Yunan denizcilerin buralara koloniler kurmasıyla yavaş yavaş yayılmış, asıl yerlileri de yunan kültürüne karışmış, Yunanlaşmış ve neticede Yunanistan Yunan'larından ayrı 'Pontus Rumu' denilen bir halk ortaya çıkmıştır.
Anaka: Çocuk dilinde anne, anneanneye seslenme sözü.
trabzonluların bolcana kullandığı, orijinin ne olduğunu bilmediğim trabzon'da herhangi birine sorduğumda da cevap alamadığım, kuvvetli muhtemel "gardaşım"dan türemiş, dosta hitap şekli. yugoslav göçmenlerinin kardeşim anlamında kullandığı söz.
lazca'da mısır demekmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri