Neşet Ertaş adını duyuruyor 14 yaşına geldiğinde İstanbul'a gitti, farklı işlerde çalıştı. 1957 yılında ilk plağını çıkardı ve “Neden garip garip ötersin bülbül” türküsüyle efsane saz ustası adını duyurmaya başladı.
Saz Üstadı olan Neşet Ertaş Türkiye'nin en önemli sanatçılarından biridir. 1950'li yıllarda 14 yaşındayken İstanbul'a gelen ünlü sanatçı, burada ilk plağını 'Neden Garip Garip Ötersin Bülbül' isimli şarkısı ile Beraber çıkardı.
Neşet Ertaş, Kırşehir ve ardından 2 yıl da Kırıkkale'de bulunduktan sonra 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Çalar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Ötersin Bülbül adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkarır.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 24 eseri vardır.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
İlgili 28 soru bulundu
Neşet Ertaş, Kürt olduğunu hiç ifade etmedi. Kürt ozanı Evdalê Zeynikê uzmanı olan Ahmed Aras, Ertaş'ın Zeynikê'nin torunu olduğunu, ailesinin Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Molla Hasan köyünden sürgün edildiğini belirtiyor.
"Bozkırın Tezenesi", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" lakaplarıyla da müzik dünyasında tanınan halk ozanı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş, yaşamı boyunca ürettiği unutulmaz eserleri Türk müziğine miras bıraktı.
Muharrem Ertaş, Zurnacı Kara Ahmet ile Ayşe Hanım'ın beş çocuğundan biri olarak 1913 yılında Kırşehir'in Yağmurlu Büyükoba köyünde doğmuştur. Bin yıllık abdallık geleneğini 20. yüzyıla taşıyan ve öldüğünde geleneğin en büyük temsilcisi olarak anılan Neşet Ertaş (1938-2012)'ın babası ve ustasıdır.
Neşet Ertaş'ın cenazesine, ebedi aşkı Leyla Ertaş da gelenler arasındaydı...
Yolcu · Neşet Ertaş · Neşet Ertaş · Neşet Ertaş · Neşet Ertaş Yolcu ℗ Türküola Müzik Released on: 2003-03-19 Auto-generated by YouTube.
Sesi sazı ile babası Muharrem ERTAŞ'ın yolunu sürdüren Neşet ERTAŞ, 1938 yılında Kırşehir' in Kırtıllar köyünde dünyaya geldi. İlkokul çağlarında önce keman, sonra da bağlama çalmasını öğrendi. Babası Muharrem ERTAŞ ile birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı.
Ertaş, yurtdışında geçirdiği 27 yıl sonrasında, "Avrupa'nın hiçbir şeyini sevmedim, cennetime geldim" diyerek yerleştiği İzmir'de, Karabağlar'ın Eski Çamlık mahallesindeki iki katlı bir evi tercih etti ve 18 yılını bu evde geçirdi.
2012 yılında vefat etti, ancak türküler ve müziği hala Türk halk müziği repertuarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Ertaş, 25 Eylül 2012'de prostat kanseri sebebiyle İzmir'de 74 yaşında vefat etti…
Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Döne ve Canan adında iki kız ile Hüseyin adında bir erkek çocukları oldu. Yedi yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrıldılar.
Neşet ERTAŞ'ın Torunu Samet Murat | By Ankara Platformu | Facebook.
Annesinin adı Döne, babasının adı ise -ustası kabul ettiği- Muharrem Ertaş'tır. Horasan menşeili Anadolu Abdal aşiretlerinin Orta Anadolu koluna mensup olup yaşamın müzisyenlikle sürdürüldüğü, özü aşka ve hizmet esasına dayalı bir kültürün bilinen en önemli temsilcisidir.
Almanya'da yaşadığı dönemde, Yaşar Kemal “İnce Memed” adlı kitabını “Bozkırın Tezenesi'ne” diye imzalayarak Neşet Ertaş'a yolladı. Onu en iyi anlatan kelimeler bir araya gelmişti, artık “Bozkırın Tezenesi” olarak anılıyordu. Uzun bir süre kaldığı Almanya'dan 2000 yılında Türkiye'ye döndü.
Efsane 'Gönül Dağı' parçası da bir Kürt bestesinden çalıntıymış. Başka bir Kürt ozanından yalnız, Risteme İsko adında bir Kafkas Kürt'ünden. Orijinal adı 'Min te ditibu' imiş yani 'Seni görmüştüm'.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri