Eğer motor arıza lambası kırmızı renkte yanıyor ise motorda yaşanan sorun arızanın da ötesine geçerek kritik bir problem olduğunu gösterir. Kırmızı lambanın görülmesi halinde aracın sürüşü hızlı şekilde durdurulmalı ve en kısa sürede destek çağırılmalıdır.
Motor arıza lambası sürekli yanıyor: İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkliyse aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızıysa hemen araçtan inin ve çekici çağırın.
Özellikle kırmızı yanan motor ikaz ışığı, sorunun ciddi bir sebepten kaynaklandığını bildirmektedir. Böyle bir durumda araç kullanılmamalı ve destek çağırılmalıdır.
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
İlgili 34 soru bulundu
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
Yağ uyarı lambası yanıyor veya yanıp sönüyorsa, mümkün olan en kısa sürede kenara çekip motoru durdurmak önemlidir. Yeterli yağ olmadan sürmeye devam etmek motorda ciddi hasara neden olabilir.
Eğer bu işaret beliriyorsa, aracınızı kontrol etmenizde yarar var. Sarı ampul, ikaz uyarılı: Bu işaret, arıza anlamına geliyor. Ancak arızanın nerede olduğu tam olarak belirtilmiyor. Arka sis, park, fren, plaka lambası ya da iç aydınlatma kısımlarından birinin arızalı olduğunu gösterir.
Otogazlı araçlarda arıza lambası yanmaz yanmaması istenir eğer yanıyorsa çözümünün üretilmesi gerekir. Bu noktada arıza lambası yanan araç sahiplerinin çözümlerini bir an önce bulmaları gerekir.
Aracınızın kızdırma bujisi lambası normal şartlarda yalnızca motor soğukken yanmaktadır; ancak kızdırma bujisi lambası yanıp sönüyor ise bu bir sorun olduğuna işaret etmektedir.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Yani kadranda çıkan far arızası eğer yanlışlıkla yanıyor, normalde farlarınız çalışıyorsa muayeneden sorunsuz geçer. Muayene istasyonu yanan arıza ışıklarını dikkate almayacaktır. Ancak muayeneden geçse de gereksiz şekilde ekranda bu ışığın yanması can sıkıcı olacaktır.
Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz gerekiyor. Motor soğuduktan sonrada en yakın servise başvurmalısınız.
Mavi veya yeşil, özelliğin etkin olduğunu belirtirken; sarı veya turuncu, sürücüleri bir sistemin yakında kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarır. Kırmızı renkte yanan bir uyarı ışığı ise araçta kritik bir durum olduğunu gösterir.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Çoğu araç supap zamanlaması teknolojisi ile donatılmıştır. Bu teknoloji yağ basıncından yararlanarak supap zamanlamasını değiştirir. Düşük bağ basıncı ise bu sistemin düzgün çalışmasını engeller bu da motorun çalışmasına, gücünün azalmasına neden olur.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri