1938 yılında Kırşehir'e bağlı Çiçekdağı'nın (günümüzde Akpınar'ın) Kırtıllar köyünde doğdu. Babası, Türkmen/Abdal müzik ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi olan Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş'tır.
Annesinin adı Döne, babasının adı ise -ustası kabul ettiği- Muharrem Ertaş'tır. Horasan menşeili Anadolu Abdal aşiretlerinin Orta Anadolu koluna mensup olup yaşamın müzisyenlikle sürdürüldüğü, özü aşka ve hizmet esasına dayalı bir kültürün bilinen en önemli temsilcisidir.
Neşet Ertaş (1938 - 2012)
Babası da abdal geleneğinin önemli temsilcilerinden Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır. 8 yaşına kadar doğduğu köyde yaşar ve daha sonra ailesi ile birlikte İbikli köyüne göçer.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
“Neşet Ertaş Alevidir"
Büyük üstat halk ozanı Neşet, Alevi anne-babadan doğup Alevi olarak yaşamını sürdürmüştür. Ertaş, halkın arasında halk ile mihman olup resmi uygulamaları hazzetmemiştir. Devlet Sanatçılığı ünvanını; “Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu.
İlgili 36 soru bulundu
Neşet Ertaş, Kürt olduğunu hiç ifade etmedi. Kürt ozanı Evdalê Zeynikê uzmanı olan Ahmed Aras, Ertaş'ın Zeynikê'nin torunu olduğunu, ailesinin Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Molla Hasan köyünden sürgün edildiğini belirtiyor.
"Bozkırın Tezenesi", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" lakaplarıyla da müzik dünyasında tanınan halk ozanı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş, yaşamı boyunca ürettiği unutulmaz eserleri Türk müziğine miras bıraktı.
Ülkütaşır'a göre (Ülkütaşır, 1940) Abdallar, mezhep olarak Alevî-Caferî olup cem ayinleri Bektaşilerin, Çepnilerin ve Tahtacıların cem ayinleriyle aynıdır.
Ötekinin Ötekisi: Abdallar
Buna ek olarak Bektaşilerden sonra kentlerde yaşayan ikinci Alevi topluluğudur diyebiliriz.
Hasan Kara; Eskişehir, Gaziantep, Kütahya, Akhisar, Kahramanmaraş, Çorum, Kayseri başta olmak üzere pek çok kentte yaşayan Abdal Alevilerin en önemli taleplerinin cemevi olduğunu söylüyor ve bu talebin gerekçesini de şöyle açıklıyor: Abdalların hepsi Alevidir, bir kısmı asimile olmuş ama çok önemli bir nüfusa sahibiz.
Müzikle ilgili arayışlar, birçok toplumda farklı müzik gruplarının or- taya çıkmasına zemin hazırlamıştır. (Duygu- lu 1997: 108-121). Profesyonel olarak mü- zikle uğraşan bu gruplar, Kırşehir'de “abdal” olarak bilinir ve ünleri çok geniş bir coğraf- yaya yayılmıştır.
Kırşehir, Yozgat, Kaman, Keskin, Hacıbektaş, Avanos ve Ortaköy yörelerinde yaşayan Abdallar, 19. ve 20. yüzyıllarda yoğunlaşan eşkıyalardan dolayı yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle Yusuf Çavuş önderliğinde Yağmurlu Büyük Oba köyünün kuzeyindeki Abdal Deresi denilen yere yerleşmişlerdir.
Bozkırın Tezenesi adıyla bilinen halk ozanımız Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğdu. İlk albümü olan Neden Garip Garip Ötersin Bülbül'ü, henüz 19 yaşındayken, 1957 yılında çıkardı. Kendine has yorumu ile kısa sürede büyük bir üne kavuşan Neşet Ertaş, müzik kariyerine 15 albüm sığdırdı.
Muharrem Ertaş, Zurnacı Kara Ahmet ile Ayşe Hanım'ın beş çocuğundan biri olarak 1913 yılında Kırşehir'in Yağmurlu Büyükoba köyünde doğmuştur. Bin yıllık abdallık geleneğini 20. yüzyıla taşıyan ve öldüğünde geleneğin en büyük temsilcisi olarak anılan Neşet Ertaş (1938-2012)'ın babası ve ustasıdır.
Daha ziyade göçebe Türkmenler arasında yaygın olan abdallar Selçuklu veya Osmanlı yerleşik devlet otoritesi karşısında çevre halkının hoşnutsuzluklarını dile getirmişler ve çeşitli isyan hareketlerinin başlatıcısı olmuşlardır. Türkiye'de en çok İç Anadolu bölgesinde bulunurlar.
Bugünkü Anadolu Abdalları – Tahtacılar, Çepniler, daha doğrusu bütün Anadolu Kızılbaşları gibi – Babaî Türkmenlerinin bakiyeleridir. Binâenaleyh bunları, dili ve soyu bütün bütün başka olan çingenelerle akraba veya yurt tutmuş çingene gibi telakki etmek katiyen doğru değildir.
Moğol baskısıyla Anadolu'ya gelen bir Türkmen taifesi olan Abdallar, Anadolu'nun ve Rumeli'nin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük rol oynamışlardır.
Bu bilgiler ışığında Abdalların Horasan ve civarında yaşayan bir Türkmen aşiretine mensup olduğunu, Moğol baskısı ve diğer sosyal olaylar nedeniyle Anadolu'ya geldiklerini söyleyebiliriz. Bunların Anadolu'nun hemen hemen her bölgesinde yaşadıklarını da biliyoruz.
Göçebe ve yarı göçebe bir yaşam tarzına sahip olan Abdalların çoğu günümüzde yerleşik bir hayata geçmiştir. Kimi kaynaklara göre Abdallar Hindistan'dan, kimi kaynaklara göre de Horasan'dan Anadolu'ya göç etmiştir.
İslahiye yakınların- daki Karaburçlu köyünden olan bu Ab- dallar, Türkler tarafından "Abdal", Kürtler tarafından ise Gewende veya Gawende" olarak adlandırılırlar. Rış- van ismindeki bir Kürt aşireti nin Deli- kan taifesine mensup olan bu Abdallar ise, kendilerine,,Teberci" 4 derler.
Orta Anadolu müzik zenginliğine katkıları küçümsenmeyecek olan Abdallar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi birçok sanatçıyı aralarından yetiştirmişler.
Alevi-Bektaşi inanç ve kültürünün bir parçası olan Abdallar, Orta Anadolu ve Çu- kurova bölgelerinde Teber veya Teber Uşağı olarak da anılırlar.
Türk Halk Bilimi ve Türk Halk Müziği içerisinde yer alan önemli başlıklardan olan "Abdallık Geleneği" ve "Geleneksel Abdal Müziği" de, uzun ve köklü geçmişe sahip olmakla birlikte varlıklarını geçmişten günümüze ulaştırmayı başarabilmiş gelenek alanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri