İfraz : ayırma, parselleme, parselasyon demektir. Tevhid : iki veya daha fazla sayıda parseli tek bir parsel halinde birleştirme demektir. İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayri menkullerin bu kısımlarının ifrazına ve tevhidine izin verilmez.
Tevhid ( birleştirme) kapsamındaki gayrimenkullerin bitişik olması yani işleme konu parsellerin birbirine sınır olması şarttır. İmar planlarında yol, yeşil alan, meydan, park ve otopark gibi kamu hizmetlerine ayrılan yerlere rastlayan gayrimenkullerin bu alana rastlayan kısımlarının tevhidine izin verilmemektedir.
İmar mevzuatı yönünden tevhit (birleştirme), birden fazla taşınmazın imar mevzuatı ve imar planına uygun olarak yapı yapmaya elverişli imar parselleri oluşturmak amacıyla birleştirilmesidir.
Tevhit İşlemi Ne Kadar Sürer? Bu işlem için belediyeye ya da valiliğe müracaat edildikten sonra, en fazla 30 gün içerisinde tevhit işlemleri sonuçlandırılmaktadır. Aynı zamanda yapılacak olan işlemin terkin ya da tescili için tapuya iki hafta içerisinde bildirilmektedir.
Tapu kayıtlarında değişiklik ya ilgili tarafların birlikte başvurmaları yada mahkeme kararı ile mümkün olabilir. Birleşen parsel malikleri birlikte tapuya başvurarak mahkeme kararına gerek kalmadan birleştirmenin iptali ile ayırma ve ayrılan parsellerin tapu tescil işlemini yapabilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Tevhid Nedir? Emlakta tevhid, tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı bulunan taşınmaz malların tek bir tapuya bağlanması işlemine denir. Bu işlem ile parseller birleştirilmiş olur. Tevhid işlemi hem aynı kişiye ait hem de farklı kişilere ait mallar için yapılabilir.
TEVHİT; tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı, birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın birleştirilerek tek bir parsel halini alması işlemidir.
f) İşlemin Mali Yönü
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonuna uyarınca, birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı Binde 9 oranında harç tahsil edilir.
Bu işlem için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne başvurulur, buradan ilgili belediyeye veya il idare kuruluna görüş sorulur, eğer belediye veya il idare kurulundan onay verilirse son aşama olarak tapu sicil müdürlüğüne müracaat edilir ve birleştirme işlemi sonuçlandırılır.
Tevhit işlemi tapu kadastro müdürlüklerinde yapılan bir işlemdir. Ancak önce lisanslı bürolara gidilmesi gerekir lisanslı bürolar; harita ve kadastro mühendislerinin devlet tarafından sınavı kazanmış ve diğer şartları yerine getirmiş olan yeminli harita mühendisleridir.
2010/4 sayılı genelge birleştirmeyi; talebe bağlı olarak yapılacak işlemlerden olarak belirlenmiştir. Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde birleştirme için ilk başvuru bu büroya (bürolardan birine) yapılır. Eğer Lisanslı büro kurulmamışsa başvuru kadastro müdürlüğüne yapılır.
Parselasyon işlemi, kadastro parselinin imar parseline dönüştürülmesi sürecini ifade eder. İmar planlarının ve parselasyonunun amacı kadastro parselinin imar parseline dönüştürülmesi suretiyle, düzenli, sağlıklı ve estetik bir şehirleşmenin gerçekleştirilmesidir.
Tevhid Allah'ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır.
Kelime-i tevhid şu şekilde söylenir: "Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" Kelime-i Şehadet ise "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" şeklinde okunur.
İfraz yani ayırma işlemi, bir gayrimenkulün parsellere bölünerek tapu kaydına işlenmesidir. Ancak bu işlem için de belli şartlar vardır: İfraz işlemi gerçekleştirilecek arsada irtifak hakkı, şerh ya da rehin olmaması gerekir.
Artık parsel : isteğe bağlı olarak yapılan imar uygulaması neticesinde kadastro parselinden arda kalan terk alanları, diğer bir imar adası içerisine yeni parsel oluşturmayacak şekilde basıyorsa şayet bu parsele artık parsel denir ve mülkiyeti ilgili belediyesine artık parsel olarak terk edilerek belediyesi adına tapu ...
"bu Kanun hükümlerine göre şüyulandırılan" ifadesi ise hissenin tamamına satışına cevaz verilmiştir. Buna karşılık aynı madde hissenin veya tam mülkiyetin parçalara ayrılarak satışını yasaklar. Plansız alanlarda da bu hüküm ve 5403 sayılı kanun dayanaktır. Bölerek satmaktan kastedilen taşınmazın ifraz edilemeyeceğidir.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak hisse ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
18. madde uygulaması ile imar sınırları içinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler, maliklerinin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile mevcut ada ve parseller yeniden düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılmakta ya da birleştirilmektedir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Bir taşınmaz mal üzerinde hissesi bulunan bir kişinin aynı mal üzerinde yeniden bir hisseye sahip olması sonucunda mevcut iki hissenin birleştirilmesi işlemine verilen addır. Tapu kütüğünde iki hissenin tescil edilmesi anlamına gelmektedir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Hangi Hallerde Tevhid İşlemi yapılır? Birden fazla parselin tek parsel haline getirilmek istediği durumlarda gerçekleştirilir. Örneğin bir adadaki birden fazla parsellerin daha düzgün bir şekilde ifrazı gibi farklı senaryolarda tevhid (birleştirme) işlemi gereklidir.
NASIL YAPILIR ? Bir özel harita kadastro firmasına vekalet verilmesiyle başlar ilgili belediyeden imar çapı alınır , imara uygun şekilde parselasyon planı hazırlanır ve belediyenin ilgili müdürlüğüne verilir. Meclis kararından sonra kadastroya oradan da tapuya havalesi yapılır. Uzun bir süreçtir bunu göz ardı etmeyin.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri