Nesne tabanlı/yönelimli programlama (OOP); yazılım tasarımını nesneler ve nesneler üzerinde düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
Nesne-merkezli diller gerçekliğe uygun bir şekilde çok tipli ya da şekilli (polymorphic) nesneleri betimlemeye imkan tanırlar. Ve bu çok tipli nesneler farklı bağlamlarda farklı tiplerini öne çıkarırlar.
Nesne tabanlı programlama (OOP); yazılım tasarımını işlevler ve mantık yerine, veri veya nesneler etrafında düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir. Örneğin lambanın açık-kapalı olması durumu, veya radyonun rengi, markası, üretim yılı… gibi özelliklerinin bilgisayar ortamında gösterilmesidir.
İlgili 38 soru bulundu
OOP'nin 4 Ana Prensibi: Encapsulation, Inheritence, Abstraction, Polymorphism. İyi bir kod tasarımı için uyulması gereken bazı prensipler vardır. Prensipler zorunlu değildir fakat uyulduğunda hem dünya çapında standart bir kod yazmış oluruz hem de sürdürülebilirliği yüksek bir iş ortaya çıkar.
C++ C'in OOP olanı zaten. C ile sistem programlamada OOP cok gerekli olmadığı için kullanılmıyor. OOP yerine struct kullanılıyor. Ancak yine de OOP gerekli ise C++ veya Objective-C kullanılıyor.
OOP, günümüzde en çok kullanılan yazılım paradigmasıdır. Hal böyleyken kod içerisinde anlatmak ne kadar basitse, high level olarak anlatmak bir o kadar zor.
Java bir OOP programlama dilidir, Java Script bir OOP komut listesi oluşturma dilidir. Java, sanal makinede veya tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturur, JavaScript kodu sadece tarayıcıda çalıştırılır. Java kodunun derlenmesi gerekir, JavaScript kodları metinlerden oluşur.
C# Nedir ? C# Microsoft tarafından . Net platformu için geliştirilmiş tamamen nesne yönelimli bir yazılım dilidir.
Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP (İngilizce: Object - Oriented Programming, Kısaltma: OOP), Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır.
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
C# programlama diliyle neler yapılabileceği oldukça merak edilen bir konudur. C# ile çeşitli uygulamalar ve programlar oluşturulabilir. Masaüstü, mobil, web ve oyun geliştirme gibi alanlarda kullanılabilir. Ayrıca IoT, bulut ve API gibi farklı uygulamaları da C# kullanarak oluşturabilirsiniz.
Object (Nesne)
Nesne, bazı özellikleri ve davranışları olan tanımlanabilir bir varlıktır. Nesne bir sınıf örneğidir. Sınıf tanımlandığında, bellek ayrılmaz, ancak örnek oluşturulduğunda (yani bir nesne oluşturulduğunda) bellek ayrılır.
Tipik olarak, OOP dilleri sınıf tabanlıdır; bu, bir sınıfın veri özniteliklerini tanımladığı ve sınıfın örnekleri olan nesneler oluşturmak için bir plan olarak işlev gördüğü anlamına gelir. Popüler sınıf tabanlı OOP dilleri arasında Java, Python ve C++ bulunur.
Python ile Nesne Tabanlı Programlama(Object Oriented Programming) Object oriented programming (OOP) ifadesini Türkçe'ye Nesne Yönelimli Programlama ya da Nesne Tabanlı Programlama olarak çevirebiliriz.
NET, herhangi bir işletim sisteminde yerel olarak çalışabilen masaüstü, web ve mobil uygulamalar oluşturmaya yönelik açık kaynaklı bir platformdur. . NET sistemi, modern, ölçeklenebilir ve yüksek performanslı yazılım geliştirmeyi destekleyen araçlar, kütüphaneler ve diller içerir.
C# programlama dili ile web programlama konusunda güçlü projeler geliştirilir. Kullanımı kolay modern bir dildir. C# ile uygulama geliştirilirken kullanılan platform Visual Studio IDE'dir.
C# zor bir dil, her dilin kendince zorlukları var ve C#'tan bağımsız olarak OOP zor bir konsept. Biraz daha teorik kaldığı için insan ilk öğrendiği vakitlerde kafasında içselleştirmekte zorlanıyor. Programlama dili öğrenmek istiyorsanız kesinlikle bu hataya düşüp tasarım kısmından başlamayın.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
C++ yazılım dili; oyunlar, grafik kütüphaneleri, antivirüs programları ve komut verme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. C++ programlama dili özellikle hız gerektiren tüm işletim sistemlerinde tercih edilmektedir. C++ yazılım dilinin hızı türevi olan dillere göre daha yüksek ve hatasızdır.
C++ orta seviyeli bellek yönetimi yapmaya imkan veren, birbirinden farklı pek çok alanda kullanılan nesne yönelimli programlamanın sağlamış olduğu imkanların kullanımına izin veren hızlı ve kullanışlı bir programlama dilidir.
Visual Studio'da C++ kullanarak Windows Masaüstü uygulamaları, Evrensel Windows Platformu (UWP) uygulamaları ve Linux uygulamaları oluşturabilirsiniz. Artık Android ve iOS için C++ uygulamaları oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri