Objectum, duyularla algılanabilen şey anlamına gelirken, obje cansız varlık ve nesne manasına gelir. Bu kelime çeşitli bilim dallarında terim anlamında kullanılır. Örneğin bilgi felsefesinde, temel özelliği uzayda yer kaplamak olan cisimlere özdek ya da obje denir.
Felsefede nesne ya da obje, özne teriminin karşıtı olarak kullanılan kavramdır. Özne gözlemleyen, nesne ise gözlemlenendir. Descartes gibi bazı modern felsefecilere göre bilinç, özneyi içine alan bir biliştir. Ve bazı nesneler, öznenin gözleminden bağımsız olarak var olamazlar.
Felsefede nesne, öznenin dışında var bulunan ve öznenin bilmesine konu olandır. “Bir öznenin karşısında bütün bir dünya nesne olduğu gibi öznenin kendisi de her düşünülür durumda ya da düşünülen tüm yanlarıyla nesnedir” (Timuçin, 1998, s. 224).
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.
Nesne Nedir? Nesne, içinde veri ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metotları (fonksiyon) bulunduran yazılım bileşenidir. Nesne bu tanıma uygun olarak, kendi işlevselliğini de içinde taşır. Nesneler her uygulamada tekrar tekrar kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Objectum, duyularla algılanabilen şey anlamına gelirken, obje cansız varlık ve nesne manasına gelir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir.
Nesnellikten kastedilen, özneden kesin bir şekilde bağımsızlıktır, daha doğru bir deyişle öznenin (tüm öznelliklerinin ötesinde kalarak) birebir nesnenin kendisine uygunluğudur. bunun nasıl olabildiği, kuramsal düzlemde açık değildir; dolayısıyla da bu haliyle nesnellik bir varsayımdan ibarettir.
Nesnel bir yargının bilimsel olarak açıklanmış, herkese göre aynı olmasına denir. Atatürk 1881 yılında ölmüşür.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
2) Nesnel Cümleler
Örneğin “Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.” cümlesini ele alalım. Bu cümlede ifade edilen yargı olan başkentimizin Ankara olması, herkes için geçerli ve kanıtlanabilir bir bilgidir. Bu bilgiye itiraz edecek ya da bence böyle değildir diyecek birisi çıkamayacağından bu cümle nesneldir.
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Obje, nesne, bilinen kelimeleri aynı kavramı ifade ederler. Örnek: Attila, ileri de bir karaltı görmektedir. Merak edip yaklaşır, eline alır, inceler, zihninde belirler ve onun bir futbol topu olduğunu anlar. İşte burada, Attila; suje'dir, karaltı; obje'dir, futbol topu; bilgi'dir.
Nesne, cümlede öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir. Nesne, sadece yüklemi geçişli olan fiil cümlelerinde vardır ve yükleme sorulan “ne, neyi, kimi?” sorularıyla bulunur.
Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır. Örneğin, ağaç bir cins isimdir. Ama bahçedeki bir elma-ağacı ya da sokaktaki bir çınar-ağacı belirli varlıklardır. Onlar, ağaç sınıfının birer nesnesidir (üyesidir).
Buna göre nesne yalın veya belirtme durumunda bulunarak iki türlü kullanılabilir:“Ev aldı.”, “Kitap okumalı.”, “Defter; kalem getirdiniz mi?” gibi tümcelerde yalın durumda bulunan“ev”, “kitap”, “defter, kalem” sözcükleri “belirtisiz nesne” adını alırlar.
gibi yapılan araştırmalarda bu kelimenin anlamının beş duyu organlarıyla algılanabilen cansız nesneler demektir. Obje kelimesi objectum sözcüğünden türemiş olup, tüm cansız nesneleri ifade ediyor.
Son zamanlarda sosyal medyada yaratıcılığın ve farklı bakış açılarının yoğunlukta olduğu yeni bir akımı görmekteyiz : Obje Art ya da Nesne sanatı. Farklı farklı nesneleri değişik açılarla ele alıp biraz da yaratıcılık ve çizim rötuşlarıyla çok farklı sonuçlara dönüştürülebiliyor.
Bir objeyi etüt etmek ; o objenin görünen tüm özelliklerini ayrıntılı olarak kağıt, tuval, v.b.yüzeyler üzerine aktarmaktır.
Bir kişinin bakış açısını yansıtan, genel bir hükmü bulunmayan ifadelere öznel ifadeler denir. Bu tür ifadeler ''bence'' anlamı değişir ve kişiden kişiye değişir. Nesnel ifadeler ise genel bir yargı taşır.
TDK tarafından objektif kelimesinin açıklanması ise nesnel şekilde yani tarafsız şekilde davranmak anlamına gelir. Kişinin bir olaya ya da duruma karşı kendi fikirlerinden çok nesnel yani olması gereken gibi düşünmesi ve davranması şeklinde açıklanır.
Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir. Kısacası dostluk, arkadaşlık veya herhangi bir akrabalık bağlardan etkilenmeden, kişilerin kendi düşüncelerini ortaya koymadan adaletli ve tarafsız bir şekilde kişinin konuya bakabilmesidir.
Örneğin, “Hava bugün güneşli.” bir nesnel ifadedir çünkü gözlemlenebilir bir durumu ifade eder. Herhangi bir kişisel yargı veya his içermemektedir. Bununla birlikte, “Bu film benim için en iyi film.” ifadesi öznel bir ifadedir çünkü bir kişinin kişisel tercihlerine ve hislerine dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri