Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Dönem Net Kârı veya Zararı, işletmenin kârından Kurumlar Vergisi ve diğer yükümlülüklerin ödenmesinden sonra elde edilen kâr veya uğranılan zarardır. Yatırımcıların asıl dikkat ettikleri kâr, işletme faaliyetlerinin nihai sonucu olan Dönem Net Kârı veya Zararıdır.
Net kâr, belirli bir dönemde, bir işletmenin tüm faaliyetlerinden elde ettiği toplam gelirden, bu faaliyetlerin gerçekleşmesi için harcanan toplam giderler çıkarıldığında elde edilen kârdır.
Brüt satış kârı satışlardan satışların maliyeti arasındaki farktır. Brüt satış kârı bu tutarın net satışlara bölünmesiyle elde eldir. Satışların ne kadarı üretim maliyetini ne kadarlık kısmı brüt satış kârını oluşturduğunu gösterir.
1) Net Kâr Marjı
Net kâr marjı, net kârın net satışlara bölünmesiyle veya net gelirin belirli bir zaman diliminde elde edilen gelire bölünmesiyle bulunur. Hammadde, işçilik, operasyonlar, kiralar, faiz ödemeleri ve vergiler dahil olmak üzere ilgili tüm giderlerin, oluşturulan toplam gelirden çıkarılmasıyla hesaplanır.
İlgili 16 soru bulundu
Net Satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Net kar marjı, bir şirketin veya faaliyet bölümünün net karının gelirlere oranıdır . Net kar marjı tipik olarak yüzde olarak ifade edilir, ancak ondalık biçimde de gösterilebilir. Net kar marjı, bir şirket tarafından toplanan gelirdeki her bir doların ne kadarının kâra dönüştüğünü göstermektedir.
BRÜT KAR, NET KAR NEDİR? Kârı ölçmenin de iki farklı yolu olduğunu belirtmekte fayda var: 'Brüt kar' satışlar, eksi sattığınız mal veya hizmetlerin maliyeti anlamına gelir - buna 'satış marjı' da denir. Net kar', belirli bir dönemde tüm giderler (idari ve vergi gibi) düşüldükten sonra kalan rakamdır.
Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır. Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
Borsada yer alan şirket hisseleri başına düşen artı oran net kâr anlamına gelir. Tedavülde yer alan hisse senedi kâr oranı SD olarak tanımlanır.
Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı, dönem sonlarında 590 hesaba devredilerek kapatılır.
590 DÖNEM NET KARI : İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin vergi sonrası net kar tutarının izlendiği hesaptır. Sonuç hesaplarında yer alan 692 kodlu hesap borçlandırılırken, bu hesaba alacak kaydedilir.
İşletmenin dönem sonundaki net karını veya zararını gösteren hesaplar 590 nolu hesapta yer alır. 692 nolu dönem net karı veya zararı hesabı alacak şekilde kalanı verirse, net kar var demektir ve bu net kar kar, 590 nolu hesabın alacağına kaydedilir.
Satış Maliyeti Formülü
Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
Kâr Marjı = (Hasılat- Satışların Maliyeti) / Hasılat
Şimdi bir şirketin Gelir Tablosu'nda yer alan farklı kâr kalemlerini düşünelim: Brüt kâr, faaliyet kârı, net kâr… Söz konusu bu kâr kalemlerine ait değerler hasılata bölünerek, ilgili kâr kalemine ait kâr marjına ulaşılabilir.
Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Marj, vadeli mal ve döviz piyasalarında gelecek işlemler sözleşmesi gibi bugün yapılan, fakat teslimin gelecekte olacağı sözleşmelerde sözleşmeyi güvence altına almak için yapılan ön ödemedir. Buna örnek olarak dört ay sonra teslim alınacak olan bir malın değerinin %10'unun marj olarak ödenmesi gösterilebilir.
Net Kâr Değişimi: Şirketin bütün faaliyetlerinden elde ettiği dönemsel kârın geçen yılın aynı dönemine göre ne kadar arttığını gösterir. Kâr artışı firmanın verimli çalışıp çalışmadığının en somut belirtisidir. Net Kâr Büyümesi: Şirketin verimli çalışıp çalışmadığının göstergesidir.
Brüt satışlar = Yurt içi satışlar + Yurt dışı satışlar + Diğer faaliyet gelirleri. Net satışlar = Brüt Satışlar – Satış İndirimleri/İadeler. Brüt satış karı / zararı = Net satışlar - Satılan mal ve hizmetlerin maliyeti.
Ciro yapılırken, poliçenin kimin lehine ciro edildiği yazılmak zorunda değildir. Örneğin ciro yapan sadece imza atarak dahi geçerli bir ciro yapabilmektedir. Eğer ciroda senedin kimin lehine ciro edildiği belirtilmemişse, beyaz ciro söz konusu olmaktadır. Beyaz ciro geçerlidir.
Ciro, işletmenizin satışlardan ettiği gelir anlamına gelir ve günün sonunda şirketin kasasına giren bakiyedir. Kâr ise; satışların gelirlerinden yani cirodan vergiler de dahil tüm giderleriniz düşüldükten sonra kalan tutardır. Ciro ve kâr, kimi zaman doğru kimi zaman ters orantılı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri