Nevralji tanısı anamnezle yani hastanın anlattığı hikayeyle konur. Hekimler hastanın anlattığı şikayetlerden yola çıkarak tanıdan şüphelenmeli ve hastaya tanıya götürecek doğru soruları sormalıdır.
Trigeminal nevraljinin tanısı ancak hastanın şikayeti ile konur. MR çekerek ya da başka bir tetkik yaparak trigeminal nevralji tanısı konmaz.
Trigeminal nevralji belirtisi genellikle bir kaç saniye süren, yüzün bir yarımında hissedilen ani ve şiddetli elektrik çarpması şeklinde bir ağrıdır. Trigeminal nevralji belirtileri arasında sayılan bu tür ağrıların ardından dakikalara yayılan zonklamalar hissedilebilir.
Aile hekiminiz veya nöroloğunuz tarafından trigeminal nevralji teşhisi konduktan sonra, yüz ağrınız için ilk basamak tedavi seçeneği nörojenik ağrınızı gidermeyi amaçlayan ilaçları içerir. Bu ilaçlar genellikle bir nörolog veya birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilir.
Trigeminal nevralji, yüz bölgesinde bulunan yüzün duyu hislerini ileten trigeminal sinirin bir ya da birden fazla dalının etkilendiği ve bunun neticesinde şiddetli ağrıların görüldüğü sinirsel bir hastalıktır. Bu ağrılar genellikle yüzün alt kısmında görülmekle birlikte bazen burun ve göz çevresini de etkileyebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ellerde, ayaklarda uyuşmalar ve yanmalar ortaya çıkar. Bu nevralji tipi daha çok ellerde, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda görülür. Daha az sıklıkla da kronik böbrek yetmezliği, kanser ilaçlarının yan etkilerine, flurokinolon grubu antibiyotiklere, travmalara ve kimyasal uyaranlara bağlı olarak görülebilir.
Şiddetli nevralji, bir kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyerek, günlük işlerin yapılmasına engel olabilir. Bu sebeple şikayetlerin ortaya çıkması ve semptomların görülmesi halinde ilk olarak bir uzmandan destek alınması önemlidir.
Günümüzde, trigeminal nevralji tedavisinde ilk tercih ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde de ilk tercih aslında epilepsi tedavisinde kullanılan karbamazepindir.
Trigeminal nevralji için ilk tedavi genellikle karbamazepin, gabapentin veya topiramat gibi ilaçları içerir. Bu ilaçlar, sinir içindeki anormal sinyallerin yayılmasına müdahale ederek bu durumun karakteristik özelliği olan aşırı yüz ağrısı nöbetlerinden kurtulmayı sağlamayı amaçlar.
Postherpetik Nevralji
Zona hastalığına yol açan virüs, bölgede derinin altında yer alan sinir uçlarını etkiler ve burada enflamasyona sebep olur. Enflamasyon ise sinir uçlarının hasar görmesine neden olabilir ve bu da uzun süreli ya da kalıcı ağrıyla sonuçlanır.
Trigeminal nevralji sebebi tam olarak bilinmiyor. Ancak, fiziksel sinir hasarı ve stres gibi faktörler ağrı ataklarını başlatabilir.
Klasik tip Trigeminal nevralji seyrinde ağrılı atak sonrası bazen hasta aylar hatta yıllarca ağrılı atak geçirmez. Zamanla ağrılı süreler artıp ağrısız süreler azalabilir.
Tedavi edilmezse, ağrı kronik hale gelebilir ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Ağrıya bağlı stres ve depresyon: Trigeminal nevralji ile yaşayan kişiler, ağrıya bağlı stres ve kaygı yaşayabilirler. Bu, hayatlarını olumsuz etkileyebilir ve depresyona yol açabilir.
Enfeksiyonlar: Çocuklukta geçirilmiş herpes (uçuk), suçiçeği (zona) gibi viral enfeksiyonların veya HIV/AIDS ve sifiliz gibi ciddi enfeksiyonların sinir dokularına zarar vermesi sonucu nevralji görülebilir.
Nevraljide ağrılar genellikle parasetamol gibi klasik ağrı kesicilerle ortadan kalkmaz. Bu nedenle hastanın ve hastalığın durumuna göre antidepresan ya da antikonvulsan ilaçları reçete edilebilir. Bu ilaçlara ağrıları azaltmaya yöneliktir.
Dozlar ağrı şiddetine göre arttırılır. İlaç tedavisi aylar veya yıllarca uygulanabilir. Maksimum doz ve kombinasyonda ağrıya yanıt alınmazsa veya ilaç yan etkisi gelişirse bu durumda girişimsel ve cerrahi yöntemler uygulanır.
Trigeminal nevralji en çok bu ilk ve ikinci dalda görülür. Nadir olarak üçüncü dala yani alına ve göze giden dala da yayılabilir.
Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın dahil olmak üzere trigeminal sinir tarafından etki altında tutulan bölgelerde ağrı gelişebilir. Yüze dokunma, çiğneme, diş fırçalama ya da konuşma gibi yüz ile etkileşimden sonra tetiklenen spontane ağrı veya ataklar olabilir.
Bir hareket bile kulaklarınızı rahatsız ediyorsa, genikulat nevralji ağrısının tetikleyicisi olabilir. Kulaklarınızın içinde veya çevresinde hissedeceğiniz acı ya da dokunma hissi bile ağrıyı tetikleyebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Oksipital nevralji şiddetli baş ağrısına neden olur.
Trigeminal nevraljinin en sık sebebi sinirin komşuluğundaki damarsal oluşumlardaki yapısal farklılıklar ve bozukluklar nedeniyle trigeminal sinirin basıya uğramsıdır.
Hastanın başına lokal anestezi ile uyuşturarak özel vidalar yardımıyla stereotaktik çerçeve denilen bir cihaz yerleştirilir, ardından gerekli hesaplamalar yapılarak radyocerrahi cihazına alınır. Herhangi bir ağrı hissetmeksizin yaklaşık 30-45 dakikalık bir radyasyon uygulamasının ardından tedavi sonlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri