Göze tiner sıçramasında ise, tiner buharlaşırken ortamdaki suyu da beraberinde buahrlaştırdığından, gözü kurutuyor ve bu kuruma yanma gissi yapıyormuş. Bu durumda yapılması gereken direk bo lsuyla yıkamak, ki kuruyan göz ıslanınca, tekrar rahatlıyor.
Tinerin kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken hususların başında, cilde ve göze doğrudan temas etmemesi yönünde yapılmaktadır. Tinerin göze zararları yoğun olduğu için ilk etapta soğuk su ile yıkanması ve tiner kutusu alınarak hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Tinerin zararları denildiğinde akla gelen hususlardan biri de söz konusu maddenin merkezi sinir sistemine zarar vermesidir. Akciğer spazmına neden olan tinerin aşırı dozda alınması durumunda kokunun akciğerdeki oksijen ile yer değiştirmesi söz konusu olur. Bu da kişinin boğularak ölmesi demektir.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Her ikisi de iyi havalandırılan yerlerde saklanmalıdır Selülozik tiner 38 santigrat derecede, sentetik tiner 42 santigrat derecede alevlenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Tekrarlanan maruziyette ciltte kuruluğa ve çatlaklara neden olabilir. Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir. Zararlı: Yutulması halinde akciğerde hasara neden olabilir. Sucul organizmalar için toksik, sucul ortamda uzun süreli ters etkilere neden olabilir.
Tiner ve balinin içeriğine, etken maddesi olarak bilinen 'toluene' maddesi bulunmaktadır. Bu madde, tinerde %50-60 oranında, balide %35 oranında bulunmaktadır. Kullanıldıktan hemen sonra etkisini gösteren bu maddelerin etkisi, 45 dakikaya kadar sürmektedir.
Sentetik tiner ne demek sorusu kadar, sentetik tiner ele zarar verir mi gibi sorular da merak edilen konular arasındadır. Sentetik tiner ele ya da cilde bulaştığında ve uzun süre bekletildiğinde yanma hissi verebilir. Cilt ile temas etmesi durumunda beklemeden, su ve sabunla temizlenmelidir.
H304 - Yutulursa veya soluk yollarına girerse ölüme sebep olabilir. H373 - Uzun süre ve tekrarlanan maruz kalmalar organlara hasar verebilir. H318 - Ciddi göz hasarına sebep olur. H336 - Uyuklama ve baş dönmesine sebep olabilir.
Tiner koklamak çok tehlikelidir ve beyin hasarı, baş dönmesi, baş ağrısı, denge bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Arabada oluşan lekelerin temizlenmesi için kullanılacak en son tiner çeşidi selülozik tinerdir.
Uçucu Madde Bağımlılığı Nedir? Uçucu madde, oda sıcaklığında buharlaşabilen maddeler için kullanılır. Uçucu madde bağımlılığına neden olan ürünler çok çeşitlidir ancak ülkemizde ilk sırada yapıştırıcılar ve tiner kullanılır, düzenli kullanım uçucu madde bağımlılığı ile sonuçlanır.
Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Bol ılık su ile bastırmadan yıkayınız. Gözünüzü kapatıp iki parmağınız ile kirpiklerinizden tutup hafif öne doğru çekerek kaçan cismin yer değişikliğini sağlayarak tekrar gözünüze duş aldırınız. Geçmez ise eğer göz doktorunuza başvurabilirsiniz.
Şayet kuvvetli bir kimyasal madde (örneğin pil asiti, kezzap, laboratuar veya endüstriyel eriticiler, zehirler, kireç tozu) gözün saydam kısmına (kornea) atılırsa korneanın normal saydamlığı hızla bozulur. Dakikalar içinde hatta madde çok güçlü ise saniyeler içinde korneanın hassas hücreleri yanar.
Başvuru sırasında olguların 23'ünde (%65.7) bulantı-kusma, 12'sinde (%34.3) huzursuzluk, dokuzunda (%25.7) sık nefes alma ve akciğer seslerinde dinlemekle ralleri mevcuttu. Takipleri esnasında dokuz hastada (%25.7) ateş gelişti. 21 (%60) olguda lökositoz saptandı.
Bir şey olmaz dediğin gibi yoğurt yiyebilirsin. Dumandan zehirlendiğimde bana yoğurt yedirmişlerdi iyi gelmişti. Eğer yuttun ise işaret parmağını bademciklerine kadar sok ve kusmaya çalış. Geçmiş olsun.
Parlayıcı ve çok kolay yanabilen sıvıdır. Her türlü selülozik sonkat boya, astar ve verniklerin inceltilmesinde ve uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılır.SELÜLOZİK TİNER ÜRETİMİ için, ana hammadde olarak % 90 üzerinde toluen ve % 5 oranında ise değişik solventler kullanılarak yapılır.
Tiner: Kişide yoğun koku, el ve kolda kesikler görülebilir. Özel eşyalar arasında bitmiş tiner ve bali kutularına rastlanılır. Dudak çevresinde izler oluşabilir.
Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu organlarda hasara yol açabilir. Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. Cilt tahrişine yol açar. Ciddi göz hasarına yol açar.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Bu kokuyu kokladıktan kısa bir süre sonra ve dolayısıyla solvent buharlarına maruz kaldıktan sonra gözler yanmaya başlar ve burun ve boğazda tahriş hissedilir. Odada daha uzun süre kalmak baş ağrısına neden olabilir. Bunlar, nörotoksik özelliklere sahip olan solvent buharı zehirlenmesinin ilk belirtileridir.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Orijinal ambalajı ile saklandığında raf ömrü 1 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri