Tipik trigeminal nevralji tedavisinde genellikle karbamazepin gibi epilepsi ilaçları ve gabapentin gibi nöropatik ağrı ilaçları tercih edilmektedir.
İlaçların yanında kişiye lokal kremler, sinir blokajı, peruktan girişimler de önerilir. Tedavide hastalığın türüne bağlı olarak nöropatik ağrı ilaçları, antidepresanlar, nonstereoid antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda ise en etkin tedavi yöntemi ameliyattır.
Hastalardaki yoğun ağrı genellikle bir senenin sonunda geçer. Belirtiler 1-2 yıl daha devam edebilir, ancak tam iyileşme oranı yüksektir. Belirtilerin nadiren kalıcı olduğu görülmüştür. Postherpetik nevraljinin en belirgin semptomu, daha önce zona olan bölgede gelişen aralıklı ya da sürekli ağrıdır.
Oksipital nevralji tedavisi Oksipital sinir bloğu kullanılabilir. Bu uygulama ile sinirin hasarı sonucu oluşan ağrı ve hassasiyet azaltır. Oksipital nevralji için yapılan sinir bloğunda da az miktarda lokal anestezik ve steroid kullanılır.
Trigeminal nevralji sebebi tam olarak bilinmiyor. Ancak, fiziksel sinir hasarı ve stres gibi faktörler ağrı ataklarını başlatabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Nevraljinin nedenleri tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Sinirin kendi hasarlanmasına bağlı, sinir üzerindeki baskıya bağlı ya da sinirin fonksiyonundaki değişikliklere bağlı olarak nevralji gelişebilir. Akılda tutulması gereken bir diğer durum da bazı durumlarda nevraljinin sebebinin bulunamayabileceğidir.
Diş fırçalama, makyaj yapma, yüz yıkama gibi tetikleyiciler de ağrı ataklarına neden olabilir. Trigeminal nevralji hastalığında ağrı genellikle zonklayıcı, şimşek çakma, elektrik çarpma hissi yaratır tarzdadır.
Ataklar saniyeler içinde kaybolabileceği gibi saatlerce veya günlerce sürebilir. Ataklar gün veya hafta içinde birden fazla kez gözlenebilir. Ataklar arasındaki sürede ağrısız geçen dönemler bulunur. Zaman içinde atakların sıklığı artabilir ve meydana gelen ağrı şiddetlenebilir.
Kafa ve yüz bölgesine (Kraniyofasiyal bölge) uyarı götüren sinirlerden biri olan 5. Sinirin (trigeminal sinir) herhangi bir nedenle etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir ağrı hastalığıdır. Toplumda “delirten hastalık” veya “intihar” hastalığı olarak da bilinir.
Oksipital sinirler, kafanın en tepesinden ense köküne kadar olan hislerden sorumludur. Oksipital nevralji ense kökünden başlayarak, başın üzerine doğru uzanan elektrik çarpması hissi, karıncalanma veya ağrı ile ortaya çıkabilir. Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir.
Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Tedavi edilmezse, ağrı kronik hale gelebilir ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Ağrıya bağlı stres ve depresyon: Trigeminal nevralji ile yaşayan kişiler, ağrıya bağlı stres ve kaygı yaşayabilirler. Bu, hayatlarını olumsuz etkileyebilir ve depresyona yol açabilir.
Ağrı genellikle kendiliğinden veya etkilenen bölge uyarıldığında ortaya çıkar. Klasik olmayan tipte ise ağrı hiç geçmez, ağrısız dönem yoktur, etkilenen bölge daha geniş bir alana yayılır.
Oksipital Nevralji Tedavisi
İlk olarak etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamayı ve ilaç alımını içeren evde tedavi denenebilir. Ayrıca gergin kasların neden olduğu sıkışmış sinirlerin tedavisine yardımcı olabilecek fizik tedavi, kas gevşeticiler ve masaj önerilebilir.
Nevraljide ağrılar genellikle parasetamol gibi klasik ağrı kesicilerle ortadan kalkmaz. Bu nedenle hastanın ve hastalığın durumuna göre antidepresan ya da antikonvulsan ilaçları reçete edilebilir. Bu ilaçlara ağrıları azaltmaya yöneliktir.
Ağrıyan yüz tarafıyla yemek yiyemezi çiğneme yapamaz. Sonunda bir diş doktorunun, nöroloğun ya da beyin cerrahının tanı koyması ile ne olduğu anlaşılır. Trigeminal nevraljinin tanısı ancak hastanın şikayeti ile konur. MR çekerek ya da başka bir tetkik yaparak trigeminal nevralji tanısı konmaz.
Trigeminal nevralji belirtisi genellikle bir kaç saniye süren, yüzün bir yarımında hissedilen ani ve şiddetli elektrik çarpması şeklinde bir ağrıdır. Trigeminal nevralji belirtileri arasında sayılan bu tür ağrıların ardından dakikalara yayılan zonklamalar hissedilebilir.
Trigeminal nevralji ilerler mi? Trigeminal nevraljiye neden olan esas probleme göre hastalık ilerleme gösterebilir. Örneğin bir beyin tümörünün trigeminal sinire yaptığı bası nedeniyle hastalık oluşmuşsa tümör büyüdükçe trigeminal sinir de o kadar zarar görür. Dolayısıyla ağrı atakları şiddetlenebilir ve sıklaşabilir.
Aile hekiminiz veya nöroloğunuz tarafından trigeminal nevralji teşhisi konduktan sonra, yüz ağrınız için ilk basamak tedavi seçeneği nörojenik ağrınızı gidermeyi amaçlayan ilaçları içerir. Bu ilaçlar genellikle bir nörolog veya birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilir.
Bu bir nevralji belirtisi… Nevralji çok sayıda siniri etkilediği gibi bacakta da görülebiliyor. Özellikle bacağın uyluk yan yüzeyinde yanma şeklinde kendini gösteriyor. Bu uyluk siniri nevraljisi pantolon veya elbise teması halinde acımaya neden olabiliyor.
Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın dahil olmak üzere trigeminal sinir tarafından etki altında tutulan bölgelerde ağrı gelişebilir.
Bir hareket bile kulaklarınızı rahatsız ediyorsa, genikulat nevralji ağrısının tetikleyicisi olabilir. Kulaklarınızın içinde veya çevresinde hissedeceğiniz acı ya da dokunma hissi bile ağrıyı tetikleyebilir.
Oksipital nevralji, oksipital sinir bölgesinde keskin bir ağrıya neden olurken migren 4 ila 72 saat arasında süren, tekrarlayan baş ağrıları ile karakterizedir. Baş ağrısına bulantı veya ışığa duyarlılık gibi diğer tipik migren semptomları eşlik etmiyorsa ağrının kaynağı oksipital sinir olabilir.
Trigeminal nevralji en çok bu ilk ve ikinci dalda görülür. Nadir olarak üçüncü dala yani alına ve göze giden dala da yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri