Kanserleşme riskini polip çapı belirler; 12 mm ve altı çapındaki polipler iyi huylu kabul edilir. Çapı 1-2 cm olan polipler kanserleşme riski açısından yakından takip edilmeliyken çapı 2 cm'den büyük olanların ciddi derecede kanserleşme, safra kesesi kanseri geliştirme, riski vardır.
Safra kesesi polipi 6 ila 9 mm olan asemptomatik hastaların bir yıl boyunca altı ayda bir ve eğer boyut olarak stabil ise daha sonra yılda bir ultrasona girmesini önerilir. 5 mm boyutundaki polipler genellikle iyi huyludur ve en sık kolesterolozu temsil eder.
Sindirim sisteminin iç yüzünü döşeyen mukoza tabakasındaki hücrelerin bulunduğu yerde büyüyüp minik bir yumru oluşturmasına polip adı verilir. Polipler sindirim sisteminin tümünde değişik oranlarda görülebilir. Polikliniklerde ultrasonografi (USG) yapılan tüm hastaların %1.5-4.5'inde safra kesesi polibi tespit edilir.
Rahim polipleri, rahimin iç astarı olan endometriumda ortaya çıkan büyümelerdir. Bu nedenle, bazen endometrial polipler denir. Rahim polipleri, endometrial dokunun aşırı büyümesiyle oluşur.
İlgili 19 soru bulundu
Rahimde Polip Alınmazsa Ne Olur? Kötü huylu olma riski olan rahim polipleri alınmazsa, bu polipler büyüyerek daha yoğun adet kanamalarına ve ağrılara neden olur.
Nazal polip kendiliğinden düşer mi? Burun polipleri kendiliğinden nadir de olsa düşebilir.
Eğer villöz polip 2 santimetreden büyük ise hastaların %55'inde bağırsak kanseri gelişir. Benzer şekilde düz poliplerde, saplı poliplere göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Eğer bu polipler kansere daha dönüşmeden çıkartılabilirse bağırsak kanseri gelişimi de önlenmiş olur.
Herhangi bir ciddi probleme yol açmayan polipler kendi kendilerine iyileşebildikleri için takiple kontrol altında tutulabilir. Az bir kısmında ise kanserleşme riskinin tespit edilmesi, gebeliğe engel olması, boyutunun büyük olması gibi sorunlar görülebilir. Bu polipler, cerrahi operasyonlar yardımıyla çıkartılır.
Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.
Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.
Belirtilerin büyüklüğü boyutuna göre değişiklik gösterebilirler. Rahim ağzında oluşan poliplerde genellikle; düzensiz ilerleye kanamalar, cinsel ilişki de oluşan ağrılar, adetin yoğun gelmesi ve kısırlık belirtiler olarak sayılabilir. Safra kesesinde oluşan poliplerde sarılık ve bulantı görülebilir.
Klinik çalışmalarda, bağırsak polipleri, erişkin yaş grubunun % 1-12' sinde ve 70 yaştan sonra ise nüfusun % 40'ında görülürler. Elli yaşlardaki kişilerde, erkeklerde % 25, kadınlarda % 15 oranında görülmektedir. Bu poliplerin % 25' inin kalın bağırsak kanseri yönünden yüksek riskli olduğu belirtilmektedir.
Kanserleşme riskini polip çapı belirler; 12 mm ve altı çapındaki polipler iyi huylu kabul edilir. Çapı 1-2 cm olan polipler kanserleşme riski açısından yakından takip edilmeliyken çapı 2 cm'den büyük olanların ciddi derecede kanserleşme, safra kesesi kanseri geliştirme, riski vardır.
Safra Kesesi Polipleri Sırt Ağrısı Yapar mı? Safra kesesi polipleri oldukça nadir olarak bir şikayete neden olurlar. Bu belirti sırt ağrısı olabilir.
Mide polipi ortaya çıktıktan sonra yüzeyinde kızarıklık ve ülserler gelişebilir. Böyle durumlarda karında hassasiyet, karın ağrısı, mide bulantısı, kansızlık, dışkıda kan bulaşı görülebilir.
Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
Safra kesesi poliplerinin yağlı gıdaların yoğun tüketimi ile birlikte kolaylıkla büyüdükleri bilinmektedir, bu nedenle safra kesesi polibi olan hastalara, yağdan fakir gıdalarla beslenme önerilir. Burada daha çok kızartmalardan kaçınmak, ağırlıklı olarak sebze ve baklagillerden zengin beslenme önerilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans(MR) gibi radyolojik görüntüle yolları ile de tespit yapılabilir. Kolonun alt kısmı ve rektum ışıklı ve ucunda kamera bulunan bir aletle incelenerek polip varlığı yine kontrol edilebilir. Dışkıda kan varlığını kontrol edilerek kolonoskopi ile de polip belirlenebilir.
Safra kesesi poliplerinin tedavisinde en iyi tedavi yöntemi safra kesesinin laparoskopik (kapalı) olarak çıkarılmasıdır.
KALIN BAĞIRSAK POLİBİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ ? Kalın bağırsak Polipleri genellikle iyi huylu olmasına karşın kalın bağırsak kanserleri ile olan ilişkisi kesin olarak gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanserlerinin %90 dan fazlası Polip zemininde gelişir. Bir Polipin kanserleşmesi için yaklaşık 8-10 yıl kadar bir süre gerekir.
Polipler şekil ve boyut olarak sınıflanmalarına ek olarak davranış özelliklerine göre de sınıflandırılırlar. Sadece bir kabartı olarak bağırsak içinde oluşabilirler ve vücutta herhangi bir zararlı etki göstermeyenlere iyi huylu polipler denir. Bazı polipler ise çoğalabilir, büyür ve kansere dönüşüm gösterirler.
Rahim içerisindeki polipler düzensiz ve kahverengi kanamalar sebep olabilir. Eğer yeterince büyükse (genellikle 1 cm veya daha fazla) gebe kalmaya engelleyebilir ya da düşüklere neden olabilirler. Bu nedenle poliplerin cerrahi uygulamalar ile alınması gerekir.
Büyüklükleri genellikle 1-2 cm kadar olmakla birlikte, kimi zaman 10 cm büyüklüğe kadar erişebilirler. Poliplerin kanserleşme oranı oldukça azdır. Çoğu zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olmazlar ancak özellikle adet döngüsünde bozulmaya neden olabilecekleri için önemsenmelidir.
Polipler üreme çağında sık görülmekle birlikte daha çok 40-50'li yaşlarda ortaya çıkar. Polipler bazen her hangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri