Uzmanlara göre, nevresiminizin bazı parçaları haftada birkaç kez değiştirilmelidir, diğer parçalar ise daha uzun süre kullanılabilir. Evcil hayvanınız varsa veya toz akarlarına karşı alerjiniz varsa, ideal uyku koşulları için nevresimler 3 veya 4 günde bir değiştirilmelidir.
“Nevresimler nasıl temizlenir?” sorusu kadar “Nevresim değiştirme sıklığı ne olmalı?” sorusu da hijyen için oldukça önemli. Nevresim takımlarının kış aylarında haftada en az bir kez, yaz aylarında ise haftada en az iki kez değiştirilmesi sağlıklı olacaktır.
Fakat genel olarak nevresim takımlarının 2-3 günde bir yıkanması yani değiştirilmesi gerekir. Bununla beraber bazı durumlarda daha sık yıkama bile gerekebilir. Örneğin alerjiniz ya da astım gibi solunum hastalıklarınız varsa ya da evcil hayvanınız yatakta sizinle uyuyorsa nevresimleri daha sık değiştirmelisiniz.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
- Yastık kılıflarını temizlemeden tozlardan kurtulmanız gerekmektedir. Tozlu olduğu zaman temizleme işlemi sağlıklı olmayacaktır. - Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Bir ile üç yıl arasında değiştirmenizde fayda var. Yastık: Uyku Konseyi, yastıkların her üç ayda bir yıkanmasını, iki ile üç yılda ise değiştirilmesini öneriyor.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Mutfak dolaplarını kaç ayda bir değilde 15 20 günde bir temizleyebilirsin. Nevresim takımlarınida haftada bir değiştir.
Pamuklu ve keten nevresimleri sentetik programda yıkayabilir, dayanıklı bir ürünse günlük programı da tercih edebilirsiniz. Renkli çarşafları da sentetik programda 40 derecede yıkayabilir ve kurutmayı güneş almayan bir yerde yapabilirsiniz.
Nevresim takımları çok kolay kuruyan ürünlerdir. Hafif bir sıkma programı hem buruşmaları engeller hem de yumuşak kalmalarını sağlar. Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz.
Tüm çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı ve yatak örtülerinizi en az yılda bir kez değiştirmeniz daha iyidir. Bazı insanların evlerinin ve özellikle yatak odalarının dekorasyonunu zaman zaman değiştirme alışkanlığı vardır. Bu arada, mobilya ve diğer eşyaların renginin değişmesiyle çarşafların rengi de değişecektir.
Uzmanlar yastıksız uyumanın sağlık açısından daha yararlı olduğunu belirtiyor. Yastıksız uyumaya başladığınızda daha az sırt ağrısı çektiğinizi göreceksiniz. Ortopedik olmayan yatıklar çoğu zaman boyun ağrısına yol açar. Bu sebeple ya ortopedik bir yastık kullanmalısınız ya da yastık olmadan uyumaya alışmalısınız.
Öncelikle yastığına yastık kılıfı geçirdiysen onu çıkar. Bazı yastıklar ek bir fermuarlı kılıfın içinde gelir ki bu da çıkarılmalı ve yastığın kendisinden ayrı olarak yıkanmalıdır. Yastıklarını çamaşır makinesine koy. Yastıkları (hatta kuş tüyü olanları bile) çamaşır makinesinde yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur.
Bazı uzmanlar özellikle 2 yaşına gelene kadar yastık kullanımı yapılmamasını tavsiye ederler. Çünkü bu yaştan önce yastık kullanımı yapmak ani bebek ölümüne neden olabilir.
3- Havlu kancalarını duş veya küvet yakınında tutun
Özellikle pencere ya da kapı gibi hava akımının yaşandığı bölgelerin uzağına yerleştirmeniz havluların soğumasını engeller.
Kullanılan suyun kloruna, kimyasal deterjanların etkisine ve kimi zaman da girilen havuzun su yapısına bağlı olarak havlularda sertleşme yaşanır. Yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmanıza rağmen sertleşen havlularınız varsa bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Ayçiçek yağı
1/2 yemek kaşığı ekolojik çamaşır deterjanı. Gerekli miktarda suyu kaynatın ve ayçiçek yağını, toz beyazlatıcıyı ve çamaşır deterjanını ekleyin. Beyazlatmak istediğiniz havluları içine batırın ve bir kaç saat bu karışımın içinde bekletin. Son olarak, havluları elde veya çamaşır makinesinde durulayın.
2-3 kullanımdan sonra.
Konunun uzmanlarından Lana Hogue'nün aklımızı karıştıran bu soruya verdiği cevap “evet”. Kumaş üretim uzmanı olan Hogue, özellikle tene direkt temas eden kıyafetleri mutlaka giymeden önce yıkamamız gerektiğini söylüyor.
Nevresimler genellikle 40 derecede yıkanır. Yoğun kirlilik varsa 60 derecede de yıkanabilir. Renklerin solmasını önlemek için renkli nevresimleri daima ters çevirerek yıkamalısınız. Aynı renkteki nevresim takımlarını birlikte yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri