Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
sente ayarı 1. motorun krank mili ve egzantrik mile arasındaki. açsal ilişkinin ayarlanması işlemidir. bu ayar motorun. wifi'nin ve pistonlarının. doğru zamanda Hareket etmesini sağlayarak. motorun düzgün çalışmasını sağlar. emme ve egzoz wifi'lerinin tam zamanında açılması.
Sente ayarı bozuk olan motor düzensiz çalışır, çekişten düşer, en önemlisi yağlama zamanı değişir ve segmanlar gömlekleri aşındırıp yağ yakar ve motor 1000 km yi bulmadan rektefe ister. Arabayı kaldır çöpe at ondan sonra. Sente ayarı çok önemlidir. Avrupa ve Amerikan motorlarına öyle her usta Sente ayarı yapamaz.
Motorda yaşanılacak bir arızanın çözümü için motorun sökülmesi gerekir. Motor toplanırken sente ayarı düzgün yapılmaz ise aracınız senteden atlak olur. Bazı otomobiller örnek verecek olursak 1.6 thp Peugeot motorları sonradan güçlendirilip ani gazlamalarla kendi kendine senteden atlayabilir.
Sentil, aralık genişliklerini ölçmeye yarayan bir alettir. Sentiller genellikle iki parça arasındaki boşluğu ölçmek için mühendislikte kullanılırlar. Farklı kalınlıklarda ve ölçüleri her bir parçası üzerine yazılmış küçük boylarda çelik parçalardan oluşurlar.
İlgili 24 soru bulundu
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür.
Motoru senteye getirmek, birinci pistonun üst ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmak demektir. Piston bir çevrimde iki kez üst ölü noktaya çıkar, birisi sıkıştırma sonunda, diğeri egzoz zamanının sonunda. Sente durumu sıkıştırma zamanının sonundaki durumdur ve tüm supaplar kapalıdır.
içten yanmalı motorlarda ; pistonun içine alınan yada püskürtülen hava-yakıt karışımının , silindir içinde sıkıştırma zamanını bitirip , ateşleme zamanı başlangıcında üst ölü noktada bulunduğu anda emme ve eksoz supablarının kapalı olması durumuna denir.
Sente: Sıkıştırma zamanı sonu iş zamanı başlangıcında pistonun Ü. Ö. N de bulunduğu anda her iki supabın kapalı olduğu duruma sente denir.
Günümüzde araç servislerine araç performans tutkunları tarafından en çok gelen sorulardan birisi “triger değişimi performansı etkiler mi? “ olmaktadır. Bu sorunun cevabı dışardan bakıldığında hayır olarak söylenebilir.
Avans ayarı bozuksa ne olur konusu, ateşleme sistemi verimliliği ile yakından ilişkilidir. Ateşleme için gerçekleştirilen avans ayarında herhangi bir bozukluk mevcutsa, ateşleme zamanında gecikmeler gözlemlenebilir. Bu da yüksek derecede bir yanma oluşturabilir.
Sente ayarı, kam milinin bulunmuş olduğu konum ve zamanlamasının doğru bir sistem sayesinde yapılmasıdır. Kam mili, triger kayışı ya da zinciri sayesinde hareketini krank mili ile alır. Bu miller sayesinde silindire gönderilmiş olan hava ve yakıt karışımını düzenlemeye yarar.
Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır.
Yakıt ve hava karışımının yanma odası bölgesine geldikten sonra pistonun yukarıya çıkıp sıkıştırması sonucunda bujinin zamanının ayarlanmasıdır. Bujinin piston üst taraftaki ölü hizaya gelmeden önce ateşlenmesine denir. İyi bir yanma motoru en verimli şekilde çalıştırır.
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Motor rölantide çalışır. Motordan vuruntu sesi gelir. Motor çalışırken sarsıntı hissedilir.
Triger kayışı ise bu senkronizasyonu yapar ve motor verimli şekilde çalışır. Triger kayışı doğru gerilim altında olmalıdır. Eğer gereğinden fazla gevşek ya da gergin olursa, valf zamanlaması etkilenir. Bu durum ise motor performansını olumsuz yönde etkiler.
Sübap Nedir? Motorun üst kısmında bulunan ve piston hareketlerine bağlı olarak yakıtla hava karışımının uygun anlarda yanma odasına alınmasını sağlayan parçalara subap adı verilir. Subaplar, aynı zamanda yanma sonucu oluşan egzoz gazının uygun bir biçimde yanma odasından uzaklaştırılmasına da aracılık eder.
Kam mili veya Eksantrik mili hareketini triger kayışı ya da zincirinden alır. Motorda görevi emme ve egzoz supaplarının zamanında açılmalarını sağlamaktır. İlkel 4 silindirli 8 supaplı motorlarda tek, 16 supaplı yeni nesil motorlarda 2 adet bulunur.
Eksantrik zincir gergisi, genişleme arızası halinde belirli bir ses çıkartmaya başlar. Bu ses araçtan bir tıkırtı olarak gelmektedir. Triger zinciri sesi bu noktada sizleri endişelendirebilir. Sesi duymanız halinde hızlı bir şekilde oto servise gidip değiştirmeniz gerekmektedir.
sente atlayan aracın motoru rölantide düzensiz çalışır ve çekişten düşer özellikle ilk kalkışlarda. Şuan Offine!
motorun pistonu henüz üst ölü noktasına ulaşmamışken. yakıt hava karışımı patlar. avans vurması. ateşleme zamanlamasının yanlış ayarlanması. yüksek silindir basıncı. veya yakıtın düşük kalitesi. gibi durumlar nedeniyle olabilir. bu durum motor performansını olumsuz etkileyebilir. ve motor parçalarına zarar verebilir.
eskiden düz vitesli arabalarda, eğer benzin kaliteli değilse, yüksek viteste yokuş çıkarken yada yüksek viteste düz yolda giderken motordan şıkırtı gelirdi. Araba hızlandıktan ve devrini kazandıktan sonra bu ses kesilirdi. Buna avans vuruntusu(sesi) derdik.
Avans ayarı doğrudan yakıtın yanışı ile alakalı olduğundan ekonomi, performans ve hararet bakımından çok önemli bir rol oynar. Avans ayarı yanma odasına yakıt-hava karışımı geldikten ve bu karışımı pistonun yukarı çıkıp şıkıştırmasından sonra bujinin çakma anının ayarlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri