Nevşehir Kapadokya Bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alır. 1954 yılında Niğde'den ayrılarak il olmasıyla gelişmeye başlamıştır.
Kırşehir 1957''de tekrar il yapıldı. Mucur ilçesi ile beraber Nevşehir''den ayrıldı.Daha önceleri Melegübü ismi ile anılan bir bucak merkezi olan Derinkuyu 1 Nisan 1960'' ta ilçe durumuna getirildi. Acıgöl kasabası ise 4 Temmuz 1987'' de ilçe olmuştur.
İlin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında büyük bayındırlık hareketine girişilmiş; imaretler, camiler, medreseler ve çeşmeler yapılmıştır. Nevşehir; 6429 Sayılı Kanun ile 20 Temmuz 1954 tarihinde İl statüsüne kavuşmuştur.
Nevşehir (merkez ilçe)
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi. Kırşehir ve Kırşehir'e bağlı Mucur, Avanos, Hacıbektaş (1945'te ilçe oldu), Kayseri'ye bağlı Ürgüp (1935'te ilçe oldu), Niğde'ye bağlı Arapsun (1948'de Gülşehir adını aldı) Nevşehir'in ilçeleri haline getirildi.
İlgili 29 soru bulundu
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
İşte size o yerlerle ilgili işinize yarayacak bilgiler… Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.
TÜİK Nevşehir Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 Aralık sonu itibarıyla ilçe nüfusları açıklanırken Nevşehir'in merkez ilçeden sonra en büyük ilçesi 35 bin 352 nüfusu ile Ürgüp olurken en küçük ilçesi ise 11 bin 487 nüfusuyla Hacıbektaş ilçesi oldu.
Erciyes, Melendiz ve Hasandağı gibi eski yanardağların kül ve lavlarının birikmesiyle oluşmuş geniş bir plato üzerinde yer alan il alanı, doğudan Kayseri'nin Yeşilhisar, İncesu ve Merkez, kuzeydoğudan Yozgat'ın Boğazlıyan ve Şefaatli, kuzey batıdan Kırşehir'in Mucur, güney, güneybatı ve batıdan Niğde, Aksaray Merkez ve ...
Nevşehir'e 20 km mesafedeki ilçeye bazı kentlerden direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Ürgüp'e kara yoluyla ulaşmak için en yaygın yöntem Nevşehir üzerinden ulaşım.
Lale Devri'nin mimarı, Nevşehir'in kurucusu, matbaa gibi yeniliklerin öncüsü olmuştur. Damat İbrahim Paşa'nın en önemli rolü, yenilenmeye duyulan ihtiyacı fark etmesi ve fark ettirmesi olmuştur.
Ahmet'in sır katibi, Muşkaralı İbrahim, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olarak sadrazamlığa getirildiğinde doğduğu kent olan Muşkara'da büyük bayındırlık hareketine girişti. İmaretler, camiler, medreseler, hamam ve çeşmeler yaptırdı. Muşkara adını değiştirerek, kente Yenişehir anlamına gelen Nevşehir adını verdi.
Nar ismine ise kayıtlarda ilk defa Selçuklu Devleti'nin Danişmentliler'i 1157 yılında yenmesi ile Kapadokya'yı tamamen fethettiği dönemde rastlanmaktadır. [1] Selçuklular Kapadokya'ya 1067 yılında gelmiş ve bölgede hakimiyeti ele almaları yaklaşık 100 yıl sürmüştür.
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur. Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır.
Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
nevşehirin en güzel ilçesi: Avanos Ören Yeri, Avanos, Türkiye - Tripadvisor.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde özellikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yapılan binalara büyük katkılar sağlayan TOKSÖZ Ailesi 300 – 500 milyon dolarlık varlıkla Türkiye'nin en zengin 98. ci ailesi olarak açıklandı.
📌2023 Yılı İlimiz Nüfusu 📍Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) verilerine göre 2023 yılı ilimiz genel nüfusu ⤵️ 📍157 bin 099 toplam kadın ve 152 bin 912 toplam erkek nüfusumuz ile İlimiz toplam nüfusumuz 310 bin 011 kişidir.
Nevşehir - İstanbul arası yaklaşık olarak 791 km'dir.
Türkiye'nin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul (14 milyon) 5 bin 343 kilometrekare alana sahip iken 280 bin nüfuslu Nevşehir'in yüz ölçümü 5 bin 467 kilometrekare.
Peki Türkiye genelinde hangi illerde kaç Nevşehirli yaşıyor ? İstanbul da kaç Nevşehirli var ? İşte bu sorunun cevabı ... Türkiye genelinde 502 bin 938 Nevşehir nüfusuna kayıtlı kişi sayısı varken 283 bin 658'i Nevşehir'de yaşarken , 263 bin 43 kişi ise Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşıyor.
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak da adlandırılmaktadır. Kırmızı peri bacaları olarak bilinen Narman Peri Bacaları, Narman İlçesi'nin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7'nci kilometresinde yer almaktadır.
Peri bacaları yağmur, rüzgar ve sel sularının tüflerden oluşan yapıları aşındırması ile oluşmuş bir yapıdır. Peri bacalarının şekli koni şeklindedir. Ayrıca Tepelerinde ise kaya bloku bulunmaktadır. Peri bacaları ülkemizin Nevşehir ilinin Ürgüp ilçe sınırlarının içerisinde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri