Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
Anadolu Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ismi "Muşkara" olan Nevşehir'in, dünya çapında meşhur turistik yerlerinin başında Kapadokya ve Peribacaları gelir.
Meyve olarak öncelikle çok kaliteli ve dünyaca ünlü üzümleri, elma, armut, ceviz, erik, kayısı, ayva, dut, iğde, karpuz, kavun ve bademde yetiştirilmektedir. Nevşehir kabak çekirdeği Türkiye de özellikle aranan ve bilinen bir marka kuruyemiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Kapadokya'da alışveriş yaparken seramik, çanak, halı, antikalar, altın ve gümüşler ilginizi çekecek. Özellikle turistlerin çok yoğun olarak ilgi gösterdikleri bu hediyelikler, oldukça orijinal olup, tamamına yakını el yapımıdır. Bunlar arasında değerli bir taş da göze çarpmaktadır: Onyx taşı.
Dolaz. Nevşehir'in yöresel tatlısı dolaz, her ne kadar bildiğimiz un helvasına benzese eklenen bazı malzemelerle bambaşka bir lezzete dönüşmüş. İçinde yumurta, bal veya üzüm pekmezi olan dolaz, tam bir enerji bombası denebilir. Kapadokya'yı dağ bayır dolaşırken ihtiyacınız olan enerjiyi dolazdan alabilirsiniz.
Nevşehir Kapadokya Bölgesinin ortasında, Aksaray-Kayseri Karayolu üzerinde ve Kırşehir-Niğde Karayoluyla birleşen kavşakta yer alır. 1954 yılında Niğde'den ayrılarak il olmasıyla gelişmeye başlamıştır.
Kapadokya'nın en merkezi yerlerinin başında gelen Ürgüp; muhteşem vadileri, peri bacaları, yeraltı şehirleri, kilise ve manastırları ile her yıl binlerce turistin ilgisini çekiyor.
Nevşehir denince akla ilk gelen yer şüphesiz ki Kapadokya'dır. Yanardağların püskürttüğü lav ve küllerin milyonlarca yıl içinde yaşadığı dönüşüm sonucunda ortaya çıkan manzara tüm dünyanın gözbebeği. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Göreme Açıkhava Müzesi yaz-kış turistik ilgi görmekte.
Nevşehir denilince akla şarapları, çömlekleri, patatesleri, balon turu hatta güvercinleri gelse de ana simgesi kesinlikle Peri Bacaları'dır.
Nevşehir kaç günde gezilir? Kişisel aracınız varsa Nevşehir'i yaklaşık 3 günde gezebilirsiniz. Ancak her yeri gezebilmeniz mümkün değil.
Kapadokya'ya seyahat yapmayı düşünüyorsanız Kapadokya'ya gidilecek en uygun dönem yaz dönemidir. Yaz dönemi Kapadokya'nın en ışıltılı olduğu dönem olarak ön plana çıkmaktadır. Haziran- Temmuz- Ağustos ayları en uygun aylar olarak ön plana çıkmaktadır.
Kapadokya'ya gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir aslında.
Peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, yer altı şehirleri, tarihi manastırları ve sıcak hava balon turu ile ünlü Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri cezbediyor.
Avanos'un el emeği testilerinin içinde pişirilen testi kebabı, Kapadokya geleneksel yiyeceği olarak karşımıza çıkıyor.
İlimizin 538.630 hektarlık yüzölçümünün % 2,5 ü orman, % 65,4'ü ekilebilir arazi, % 18,8 'si tarıma elverişsiz ve % 13,3'ü çayır-meradır. Nevşehir genelinde tarımsal üretim arazi kullanımının % 56,1 ni tahıllar oluşturur. Diğer önemli ürünleri üzüm başta olmak üzere çekirdeklik kabak, patates, pancar ve baklagillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri