Çalışmaları 18. yüzyıl Aydınlanma Çağı'nın ilham kaynağı olmasına karşın Newton Eski ve Yeni Ahit'e en az din adamları kadar hakim olan dindar bir Hıristiyan'dır.
Klasik bilimin en büyük ismi olarak bilinen Newton ise simya çalışmaları yapan ve Kitab-ı Mukaddes'in yorumlanması üzerine gayretkeş çalışmalarda bulunan sofu bir dindar olarak tanıtılır. Ayrıca Dalton'un The Quakers tarikatına mensup olduğu ve Faraday'ın ise koyu bir Sandemancı olduğu vurgulanır.
Evrenle ilgilenmeyen bir Allah'a değil, doğa yasalarını askıya alıp mucizeler sergileyen, evreni her saniye ayakta tutan bir Allah'a inanmıştır. Allah'ın varlığı lehinde argümanlar ileri süren Newton, kendi bilimsel çalışmalarını da dini çalışma olarak görmüş, evreni Allah'ın ikinci kitabı olarak değerlendirmiştir.
Newton Tanrı'nın, Evren'in her yerine ve her anına ya- yıldığını düşünüyordu. Uzay Tanrı'nın duyu organı gibidir. Tanrı'nın yarattığı her şey otomatik olarak Tanrı tarafından algılanır.
Deizmin en önemli temsilcilerinden olan John Toland, deizm kavramı üzerinde durarak kapsamlı bir tanımını yapmıştır. Fransız deistler arasında en tanınmış olanları ise Voltaire (ö. 1748) ve Rousseau'dur (ö. 1778). Voltaire deizmi Newton fiziği anlayışıyla, Rousseau ise katı romantik bir anlayışla değerlendirmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Bilim insanlarının genelinde de ateizm oranları, teizm ve deizm oranlarından çok farklı değildir. Halk arasında teizm ve deizmin daha baskın olması, bilim insanlarının göreli olarak daha ateist kalmasına neden olmaktadır.
Londra'da Royal Society'in başına getirilen Isaac Newton, 1727'de hayatını kaybetmiştir. Isaac Newton yalnız bir hayat sürdü. 19 yaşında bir eczacının üvey kızı olan Miss Storey ile nişanlanmış olsa da dersleri ve çalışmalarından dolayı bu ilişkisiyle ilgilenemedi ve sonlandırmak zorunda kaldı.
Newton'a göre evrendeki doğa yasalarının, ahlaki değil matematikseldir. Birey Tanrı'yı nihai sebep göstererek doğayı açıklayabilir, fakat güç, kütle ve hız arasındaki ilişkileri kullanmak şartıyla bunu gerçekleştirebilir.
19 yaşındayken yerel bir eczacının üvey kızı olan Miss Storey ile nişanlanmış, fakat Newton'ın yoğun dersleri nedeniyle ilişkileri sonlanmıştır. Newton hayatı boyunca hiç evlenmemiştir, başka bir ilişkisi bilinmemektedir ve bu ilişkiyi hep hatırladığı söylenir.
Cambridge'deki yılları (1661-1665)
Newton burada üç yıl boyunca cebir, geometri ve trigonometri dersleri aldı, Latince ve Antik Yunancayı öğrendi.
Ebû Reyhan Muhammed Bin Ahmet Biruni, yerçekimini fizik kurallarıyla ispatlayan Newton'dan 700 yıl önce hem yer çekimi hem de Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğüne dair fikirleri ileri sürmüştür.
Isaac Newton, gezegenlerin hareketlerini matematiksel olarak açıklayan ilk bilim adamı olmaktadır. Newton yerçekimini bulmakla kalmayarak hareketlerin neden ve sonuçlarını üç temel mekanik yasası ile de açıkladı ve buna etki- tepki yasası, eylemsizlik yasası ve kuvvet- ivme yasası adını verdi.
Çalışmaları 18. yüzyıl Aydınlanma Çağı'nın ilham kaynağı olmasına karşın Newton Eski ve Yeni Ahit'e en az din adamları kadar hakim olan dindar bir Hıristiyan'dır. Newton'un yazılı eserlerinin büyük çoğunluğunu bilimsel çalışmalarından ziyade ilahiyat ve İncil ile ilgili çalışmaları oluşturur.
Newton herhangi bir yerde yanılmadı. Yani, önünde daha fazla gözlem sonucu ya da veri olsaydı ve ürettiği teori bu verilerden bir kısmını açıklayamıyor olsaydı, "şurada yanıldı" diyebilirdik, ama elindeki gözlemi/veriyi açıklayan teorisini gayet başarılı bir şekilde oluşturdu.
Hawking: Tanrı'yı kim yarattı? Papa: Tanrı'nın yaratana ihtiyacı yoktur. Hawking: O halde yaratana ihtiyaç duymadan yaratılmak mümkün!
“Bilimi anlamadan Tanrı'nın evreni keşfettiğine inanmak doğal. Ama bilim artık ikna edici bir açıklama getiriyor. Böylece Tanrı'nın düşüncesini öğrenmiş oluruz derken Tanrı olsaydı –ki yok- bildiği her şeyi öğrenmiş olurduk demek istedim. Ben ateistim.”
Spinoza ağırlıklı panteizm algılayışına göre Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı-Evren-insan ayrımı yoktur, böyle bir ayrım aklın illüzyonu, yanılsamasıdır. Bilimsel olarak Tanrı, evren ve insan birdir, aynıdır.
Albert Einstein - Görelilik Kuramı, Kütle Enerji Eşitliliği, Fotoelektrik gibi birçok bilime yön veren çalışmaların sahibidir. Manhattan projesi gibi tarihin en önemli projelerinden birinde görev almış ve kuantum teorisi, kozmoloji, kara delikler ve izafiyet teorisi gibi konularda ileri derecede çalışmalar yapmıştır.
Evrim Ağacı hiçbir Tanrılı ve kutsal kitaplı (teist), Tanrılı ama kutsal kitapsız (deist), Evren'in veya doğanın Tanrı olduğunu savunan (panteist), Tanrıların ve dinlerin var olmadığını savunan (ateist) düşünceyi savunmamakta, desteklememekte ve/veya reklamını/propagandasını yapmamaktadır.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da yok sayılır.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri