-Sürekli kendinizden veya sürekli başkasından bahsetmek; karşınızdakine fırsat vermeden sürekli konuşmak veya hiç konuşmamak hoş karşılanmaz. -Hiçbir araç, başkalarını rahatsız edecek şekilde kullanılmamalıdır. - İsteklerinizi yumuşak dille dile getiriniz; isteğiniz yerine getirildiğinde teşekkür ediniz.
- Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. - İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. - Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Nezaket ile ilgili tavsiyeler
Yapıcı yorumlar sağlayarak eleştirileri dengelemek. Mümkünse, yanıt vermeden önce rahatsız edici yorumları unutun ve kullanıcıyı affedin. Çatışmayı tırmandırmayın. Alternatif olarak, kaba bir tavırla verilen yanıtlara daha fazla nazik bir tavır ve saygı çerçevesinde yanıt verin.
İlgili 32 soru bulundu
Günlük hayatta en çok kullandığımız nezaket ifadeleri ise, af edersiniz, özür dilerim, rica ederim, günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler, üzgünüm, tünaydın, pardon, lütfen, bakar mısınız? gibi ifadelerdir.
Nezaket ve görgü kuralları, toplumda uyumlu ve saygılı bir iletişim ve davranış biçimini ifade eder. Adab-ı Muaşeret olarak da bilinen bu kurallar, insanların birbirleriyle ilişkilerinde hoşgörü, saygı, zarafet ve naziklik prensiplerine dayanır.
Görgü, toplumda uyulması gerek somut kurallardır. Nezaket; başkalarına karşı saygılı, ince olma durumudur. Nezaket ve görgü kuralları da kişilerin ve toplulukların davranışlarına düzen getiren ve nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen yazılı olmayan kurallardır.
Aile içi görgü kuralları ise şunlar olabilir: Aile bireylerine saygı ve sevgi göstermek, bireysel sorumluluklarını yerine getirmek, ailenin ortak değerlerine ve düşüncelerine saygı göstermek, aile içinde hoşgörülü ve anlayışlı bir tutum sergilemek.
Nazik olmak kimimiz için düşünceli davranmak, kimimiz için yardımsever olmak, kimimiz için ise empati gösterebilmek. Fakat her ne olursa olsun nazik olmak hep teşvik edilen bir davranış. Sosyal bir değer olan nezaket sadece kendimizi değil, başkalarını da düşünmemize izin verir.
Günlük hayatımızda kibar, ince ve şefkatli olduğumuzda, dünyamız dolayısıyla biz de daha şefkatli oluruz. Nezaket bizi istediğimiz her yere götürebilir, daha mutlu bir yaşam, titreşimimizi yükseltmek, nazik insanlarla çevrili olmak, bu dünyada bir fark yaratmak ve bir değer katmak.
''Nazik'' kelimesinden türetilmiş olan nezaket dilimize Farsçadan geçmiştir. Nezaket, görgü kurallarına dikkat etmek ve edepli olmak manasına gelir. Nezaketen sözcüğü ise saygı gereği anlamında kullanılır.
Sosyal İletişim Kuralları: -Nerede olursa olsun; bütün insanlar, saygı gösterilmeyi hak ederler. -İletişim, hem beden hareketlerini hem sözlü ifadeleri kapsar. Konuşurken, karşınızdaki insana dönün; muhatabınızın, yüzüne bakın.
Nezaket bir insanın sadece kendini değil, başkalarını da düşünmesi; kendini onların yerine koyması ve karşısındaki kişilere, onu görmek isteyecekleri şekilde görünmesi demektir.
İçten nazik olan bir insan her zaman, her koşulda zarif ve düşünceli davranır; kendi çıkarına aykırı durumlarda bile nezaketi elden bırakmaz. Bir insanın sadece kendisinden üstün gördüğü insanlara kibar davranması, nezaket değildir. Nezaket, insanın karşısındaki insana -kim olursa olsun- değer vermesi demektir.
Nezaket, övgü veya ödül beklemeden, başkaları için cömertlik, düşünme veya ilgi gösterme eylemleriyle işaretlenmiş bir davranış türüdür.
Nazik olmak Vikipedi'de bir kuraldır. Nezaketsizlik ise kin, saygısızlık, çatışma ve gerginlik yaratan davranış olarak tanımlanır. Nezaket kuralları insanların birbirine kibar ve incelikli davranmasını zorunlu kılar.
Zerafet kelimesi, insanlara karşı nazik davranan, nezaketli ve hoşgörülü kişilere denir. Aynı zamanda abartıdan uzak, sade ama duruşu ve şekli ile dikkat çeken nesneler için de bu kelime tercih edilir.
Kendimize nazik ve şefkatli davranmak, başkaları tarafından desteklenmekle aynı etkilere sahiptir. Aynı şekilde önemli olarak, öz-şefkat, insanların eleştiri ve kendini suçlama yoluyla sıklıkla üzerlerine yığdıkları fazladan sıkıntıyı ortadan kaldırır. Yine, başkalarına yönelik şefkatle paralellik öğreticidir.
Kibar kelimesi, saygılı, nazik ve sevecen anlamına gelir.
Evde uymanız gereken temel nezaket kuralları ise şu şekilde sıralanabilir: Televizyon izlerken ya da müzik dinlerken hane halkını rahatsız etmemek. Evde uyuyan birileri varken sessiz ve özenli hareket etmek. Yemek yerken ağız şapırdatmamak ya da rahatsız edici sesler çıkarmamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri