Geçen hafta BDDK tarafından alınan bir karar ile yurtdışı konaklama harcamalarının kredi kartı ile taksitlendirilmesi uygulamasına son verildi. Kararın arkasında Türk vatandaşlarının tatil için, giderek daha yoğun şekilde yurtdışını tercih etmesi yatıyor.
Otel ve uçak biletinde taksit 12 aya çıktı
Geçtiğimiz Şubat ayında da seyahat acenteleri ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda kredi kartlarındaki taksitlendirme süresi 9 aydan 12 aya yükseltilmişti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kararlar aldı. Buna göre havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışı harcamalara taksit yapılmayacak.
Yasal düzenleme gereği BİREYSEL kredi kartları ile kozmetik, alkollü içecek, ofis malzemeleri, telekomünikasyon, yemek, gıda, akaryakıt, hediye kart ve hediye çeki alımlarında, doğrudan pazarlama, yurtdışı alışverişleri, basılı ve külçe halindeki kuyum harcamalarında taksitli satış yapılamamaktadır.
Hangi sektörlerde kredi kartı taksiti olmayacak? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartıyla taksitli harcamalara yönelik yeni kararlar aldı. Alınan karara göre; havayolu, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalara taksit yapılamayacak.
İlgili 42 soru bulundu
Kredi Kartına Taksitli Harcamalara Sınırlama
BDDK'nin aldığı kararla birlikte söz konusu harcamalar için kredi kartı taksitlendirme seçeneği kaldırıldı.
Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz”.
Sadece firmanızın genel ihtiyaçları doğrultusunda yaptığınız harcamalar belirtilen limitler çerçevesinde faizsiz ve ücretsiz olarak taksitlendirilebilir, amaç dışı harcamalar (kuyum vb.) taksitlendirilemez.
Yiyecek, hediye kartı, yurt dışı harcamaları, akaryakıt, alkol, telekomünikasyon, kozmetik, ofis malzemeleri ve market alışverişlerinizi sonradan taksitlendiremezsiniz. Peki, hangi harcamalar sonradan taksitlendirilebilir?
Kartlar / Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi vadeli ya da taksitle satmak da caizdir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Covid-19 sonrası normalleşme sürecinde vatandaşa finansman kolaylığı sağlamak ve yurtiçi turizmi desteklemek amacıyla yeni bir karar aldı. Turizm harcamalarında taksit sayısı 12'den 18'e yükseltildi.
Tatilbudur'da 3-6-8 ve 12 Taksit Fırsatı !
4-10 arası taksitli işlemlerde +2 taksit otamatik olarak uygulanmaktadır. 4+2 , 6+2 ve 10+2 taksit şeklinde uygunlanmaktadır. Kampanyaya dâhil olmayan işlemler: Ticari Kredi Kartları ve Aidatsız Kartlar ile yapılan işlemler bankanız belirtmiş olduğu sınırlamalara takılabilir.
Vade farksız taksit imkanları tatilsepeti.com da ilgili otellerin taksit tablosunda yer almaktadır. Taksit imkanları tesise göre farklılık göstermektedir. Kampanyaya Axess, Free, Wings, Ticari kartlar ile bu kartların ek kartları ve sanal kartları dahildir. Artı taksit imkanına Bank'O Card Axess dahil değildir.
İçerisinde yeterli nakit veya kredi limiti olan debit kartlar ile tıpkı kredi kartı gibi otel rezervasyon ödemesi yapabilirsiniz.
Tesislerin çoğunda, aynı gün girişli son dakika rezervasyonları için kredi kartına gerek yoktur. İleri tarihli rezervasyonlarınız için, otelde ödeme seçeneğini seçmiş olsanız bile, rezervasyonun garanti altına alınması için kredi kartı gereklidir.
Oteller misafirlerine sunduğu rezervasyon, ekstra, tur gibi hizmetlerinin ödeme kolaylığı için birden fazla ödeme yöntemiyle çalışmalıdır. Bu ödeme yöntemleri nakit, kredi kartı, havale, eft, mail order, sanal pos, krediye kaldırma gibi yöntemlerdir. Nakit ödeme otelde yapılabilir.
Banka Kartıyla Taksit Yapılır mı? Hayır, banka kartıyla taksit yapma imkanı genel olarak mümkün değildir. Banka kartları genellikle vadesiz hesaplara bağlıdır ve taksitlendirme özelliği sunmazlar.
Kredi kartı borçları en fazla 12 ay vade ile yapılandırılmaktadır. Bankalarla olan ilişkilerine ve bankaların faiz politikalarına göre bu durum değişiklik gösterebilir. Kredi kartı yapılandırmasında borcunu ödemek için aynı zamanda ihtiyaç kredisine başvuru yapabilirsin.
Online veya fiziksel alışverişlerin tümü kredi kredi kartı ile taksitlendirilebilir. Bu alışverişlerin başında giyim geliyor olsa da; market harcamaları, mutfak gereksinimleri ve yeme-içme gibi akla gelecek hemen hemen her alanda kredi kartı ile harcama yapılabilir.
Sağlık harcamalarında kredi kartı ile ödeme yapıldığında taksitlendirme yapılır. Ancak BDDK tarafından yayınlanan yönetmelikle birlikte taksitlendirme sınırlandırılmıştır. Bu yönetmelikle birlikte sağlık ürünlerinin alımında en fazla 12 aya kadar taksitlendirme yapılabilir.
- Sonradan taksitlendirilmek istediğiniz alışverişiniz için taksitlendirme işlemini ekstre kesilmeden önce gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ekstre kesildikten sonra ekstreye girmiş harcamalar için taksitlendirme işlemi yapılamaz.
Kredi kartına taksitlerde kozmetik ürünlerin kaldırılmasının ardından sektörün büyük firmaları ve temsilcilerinden “sektör zora girer” açıklamalarına karşın hükümet geri adım atmadı. Yapılan tüm görüşmelere karşın cari açığı artırıcı etkisi olduğu gerekçesiyle kozmetik ürünlere taksit imkanı sağlanmayacağı açıklandı.
Sağlık ürünü alımlarında 9 ay vade uygulanır. Fiyatı 3.500 TL'ye kadar olan televizyon alımlarında, havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda ve vergi ödemelerinde 12 ay vade uygulanır. Diğer harcamalarda azami 12 ay vade uygulanır. Elektrikli eşya ve mobilya alımlarında 18 ay vade uygulanır.
Kredi kartı gölge limiti, size tanına harcama sınırını aştığınız anda alışverişe devam etmenizi sağlar. Bankanın inisiyatifine göre kullanabileceğiniz bu limit, ilerleyen zamanlarda size zorluk çıkarabilir. Zira bütçeyi aştıkça borcunuz da artacaktır. Gölge limit, her kredi kartında bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri