Madde 25 – Nezarethaneler en az 7 metrekare genişliğinde, 2,5 metre yüksekliğinde ve duvarlar arasında en az 2 metre mesafe olacak şekilde düzenlenir. Yeterli doğal ışıklandırma ve havalandırma imkânları sağlanır.
Genelgeyle getirilen kurallar şöyle: Nezarethaneler bir kişi için en az 7 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 2.5 metre yüksekliğinde inşa edilecek. 5'ten fazla kişinin bir arada kalacağı bir nezarethane yapılanmasına gidilmeyecek.
gözaltı en fazla süresi 48 saat'tir. Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün'dür. Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün'dür.
Nezarethane işlemlerinde; a) Aynı suçla ilgisi olanlar, birbirine hasım olanlar, erkek ve kadınlar bir araya konulmazlar, çocuklar yetişkinlerden ayrı tutulurlar. b) Nezarethanede zarurî hâller dışında beşten fazla kişi bir arada bulundurulmaz.
Gözaltı kararı, adli sicil kaydına (sabıka kaydı) işlemez. Adli sicil kaydına mahkeme kararıyla kesinleşmiş adli para cezası, hapis cezası veya güvenlik tedbirleri işler. Gözaltı alma kararı, ceza muhakemesi hukukuna göre koruma tedbiri olarak kabul edilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
- yangın tehlikesi olmayan sahne girişindeki diğer hacimlerde sigara içilebilir.
Gözaltındaki Şahıs Yakınları ile Görüşebilir mi? Gözaltına alınan kişi ile görüşme, sadece şüphelinin avukatına tanınmış bir haktır. Yakınlarının v gözaltında bulunan kişi ile görüşme hakkı yoktur. Görüşme hakkı olmamasına rağmen, gözaltındaki kişinin yakınlarıyla görüştürülmesine herhangi bir hukuki engel de yoktur.
Her an kamerayı gözetleyecek durumu olmadığı için farklı konular gelişebilir. Nezarethaneye girince mutlaka sabahı beklemek zorundasınız. Su ihtiyacınız için sorun yok. Ziyaretçinizin getireceği durum tarzı yemek de kabul edilir.
Davet üzerine ifade vermeye veya mahkemeye gelebileceği bilinen kişiler için veya delillerin karartılma tehlikesi bulunmadığı durumlarda, gözaltına alma kararı verilmemesi gerekir. Aşağılama, onur kırma, gözdağı verme gibi amaç ve sonuçlar için yakalama yapılamaz, gözaltı kararı verilemez.
Şüphelinin yakınlarına haber verilmesini isteme hakkı,Bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkı,Şüphelinin ne ile suçlandığını öğrenme hakkı ve haklarını öğrenme hakkı,doktor tarafından muayene edilme hakkı,Şüphelinin üzerine atılı suçla ilgili bilgi vermeme-susma hakkı,Gözaltı işlemine karşı itiraz etme hakkı.
Mahkemeden Çıkan Yakalama Kararı Ne Zaman GBT'ye Düşer? Mahkemeden çıkan yakalama kararı derhal GBT'ye düşer. Mahkemeden çıkan yakalama kararı, mahkeme kalemi tarafından duruşmadan hemen sonra sisteme işlenir. Böylece yakalama kararı derhal GBT'ye işlenmiş olur.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.
Türkiye'de gözaltı
Genel olarak yakalamayı kolluk görevlileri yani polisler yapar. Yakalanan kişi hakkında Cumhuriyet savcısına bilgi verilir ve talimatı doğrultusunda işlem yapılır. Cumhuriyet savcısı takdir ederse gözaltı kararı yazar ve yakalanan kişi gözaltına alınır.
Kolluk gözaltısında en geç 48 saat ve toplu olarak işlenen suçlarda 4 günlük sürenin azami gözaltı süresi olduğu, ayrıca mahsuba gerek olmaksızın şüphelinin veya şüphelilerin bu sürelerden daha fazla gözaltında tutulamayacağı ve hakim önüne çıkarılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Dördüncü yargı paketi kapsamında yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle sadece ifade alınması için gece yakalama ve zorla getirme dönemi sona erdi.
Gözaltı Tedbiri Ne Zaman Sona Erer? Gözaltı, şüphelinin emniyetteki ifade alma ve diğer işlemlerinin tamamlanmasını takiben yetkili hakim önüne çıkarılması ile veya kanuni sürenin dolması yahut gözaltı kararına yapılan itirazın sulh ceza hakimince kabul edilmesi halinde sona erer.
Gözaltına itiraz mümkündür. Hatta bu karara şüphelinin yakınlarının da itiraz hakkı vardır. Şüpheli kişinin eşi, annesi, babası, kardeşi, torunu yani birinci derece ve ikinci derecede olan kan hısımlarının itiraz hakkı vardır. Cumhuriyet savcısının gözaltı kararına karşı sulh ceza hakimine itiraz edilebilir.
Sosyal medya fenomeni Reşit Bozdağ, ''PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan aranması olduğu gerekçesiyle havalimanında gözaltına alındı.
CMK'nın 90.maddesi uyarınca yakalanan kişi Cumhuriyet Başsavcılığınca serbest bırakılmazsa, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir (CMK 91/1.md.) Cumhuriyet savcısı gözaltına alma kararı verirse yakalanan şüpheli, sağlık raporları alınarak nezarethaneye konulur.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz .
Kolluk görevlilerinin de tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde ve Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde yazılı bir emir olmaksızın Yakalama yetkisine sahip olduğunun hükme bağlamıştır.
Maddesinin 1. Fıkrasına göre kapalı kurumlarda bulunan hükümlüler, belgelendirmeleri koşuluyla eşi, dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi ile telefon görüşmesi yapabilir.
İCRA DA GÖRÜNECEK
Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek.
CMK m.103/2'ye göre ise savcı; adli kontrolün veya tutukluluğun tatbikinin, gelinen aşamada gereksiz olduğu kanaatine vardığında, şüpheliyi re'sen serbest bırakır, bu konuda savcının sulh ceza hakiminden talepte bulunmasına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri