Kantitatif (nicel) analiz ; bir maddenin içindekilerin ne olduğunu değil, bu maddenin içinde bulunanların ne kadar olduğunu analiz etmek için kullanılan bir analiz yöntemidir.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Sayısal olmayan veri anlamına gelen Nitel analiz verilerin toplanması ve değerlendirilmesi ile gerçekleşen bir analiz türüdür. Temel prensip çalışma konusu olan kişilerin deneyimlerini anlamlandırmak ve değerlendirmektir. Matematiksel olmayan ve sözel olan bu yöntem daha çok sosyal bilimler alanında kullanılır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
İlgili 23 soru bulundu
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.
Nitel ve nicel veriler arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Nitel veriler, özelliklerin tanımında sayılara yer vermezken, nicel veriler tamamen sayılarla ilgilidir. Pasta turuncu, mavi ve siyah renktedir (kalitatif). Dişilerin kahverengi, siyah, sarı ve kızıl saçları vardır (niteliksel).
Veriler, nicel ve nitel olmak üzere iki ana bölüme ayrılmıştır. Nicel (kantitatif) istatistikler, verileri sadece ayrık, ölçülebilir değerler cinsinden tanımlar. Nitel (kalitatif) istatistikler ise, verileri özellikler veya karakterler açısından tanımlar, ancak sayılarla ifade etmez.
her araştırmacı için önemli olan üç temel kavramı vurgulamaktadır. Bunlar; betimleme, analiz ve yorumlama'dır.
Sayılabilen veya sayılarla ifade edilebilen veriler nicel verileri oluşturur. Genellikle eşzamanlılık olaylarını veya seviyelerini incelemek için kullanılır. Ve “ne kadar” veya “kaç tane” ile başlayan sorular soran yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanır.
Nicel veriler kesikli ve sürekli olmak üzere iki şekilde incelenmektedir : Discrete (Kesikli) Sayısal Veriler: Sonlu veya sayılabilir bir şekilde sonsuz değerler dizisine sahiptir. Gözlemlere ait özelliklerin tam sayılarla ifade edildiği veri kümeleridir.
Verilerini istatistiksel yollarla sunar: Nicel araştırmalarda elde edilen veriler sayısal olarak ifade edilir. Özü itibarıyla sayısal olmayan veriler de sayısallaştırılır ve istatistiksel olarak çözümlenir.
Nicel veri toplama araçları olan Anket, ölçek ve test kavramları irdelenerek benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaktadır. Ayrıca Nicel veri toplama araçlarının özellikleri, geliştirilme süreci örneklerler ile izah edilmiştir.
Nitel veri analizinde temel amaç, sosyal gerçekliğin içerisinde gizil bir biçimde bekleyen bilginin gün yüzüne çıkartılmasıdır. Bu süreçte araştırmacı kendi öznelliğini işe koşmakta ve sosyal gerçeği tümevarımcı bir yöntemle örmektedir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri