Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Nicel Araştırma Özellikleri
Deneysel ölçümler ve anket gibi yöntemler kullanılır. Sayısal veriler toplanarak analiz edilir. Büyük örneklem gruplarla çalışır ve genelleme yapar. Standart yöntem ve ölçüm verileri kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Nicel araştırmalar başta olmak üzere tüm araştırmalarda, veri kaynağı ya da gözlemler satırlara, araştırılan değişken / kriter / gösterge / bilgi ise sütunlara yerleştirilir. İşte veri olarak adlandırılan parça, söz konusu sütun-satır kesişimi olan hücre değerini ifade eder.
Yaşanan olayları ve olguları nesnelleştirerek, gözlem yapılabilir hale getiren, ölçümleyebilen ve sayısal olarak ifade eden araştırma türüne nicel araştırma denir. Gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir olan ve objektif olarak ortaya konan araştırma niceliksel yani “sayısal” araştırma olarak bilinir.
Nicel araştırmanın tanımı
Nicel araştırma, araştırmanızdan genel sonuçlar çıkarmanız ve sonuçları tahmin etmeniz gereken durumlarda size destek sağlayan bir metodolojidir. Bu yöntemler değişkenleri ölçmeye yardımcı olabilecek sayısal verileri toplamak için tasarlanmıştır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Sayılabilen veya sayılarla ifade edilebilen veriler nicel verileri oluşturur. Genellikle eşzamanlılık olaylarını veya seviyelerini incelemek için kullanılır. Ve “ne kadar” veya “kaç tane” ile başlayan sorular soran yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanır.
Nicel veri toplama araçları olan Anket, ölçek ve test kavramları irdelenerek benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaktadır. Ayrıca Nicel veri toplama araçlarının özellikleri, geliştirilme süreci örneklerler ile izah edilmiştir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri