İşçi alacaklarının icra takibi ile tahsili için hukuken iki yol vardır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir diğeri ise ilamsız icra takibidir. İşçiler farklı türde alacakları için icra takibi yoluna başvurabilirler.
İşçi alacakları için iş mahkemesine başvurarak işveren aleyhinde karar aldırarak ilamlı icra takibi başlatabilmektedir. İşçi alacağı için iş mahkemesine başvurmadan önce arabulucu uygulamasına müracaat ederek uyuşmazlığın giderilmesini istemek zorundadır.
Bunun için icraya konulmuş alacağın tamamını karşılayacak bir teminat yatırması veya borcu karşılayacak tutarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu ibraz etmesi gerekir. İşveren teminat yatırırsa, icra müdürü kendisine tehiri icra kararı getirmek üzere bir mehil vesikası verir.
İşçi ücretini korumayı amaçlayan düzenlemelerden birisi işçinin ücret alacağının alacaklılar tarafından haczi ile ilgilidir. İş Kanunu'nun 35. mad- desine göre işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.
İhbar tazminatı, kıdem tazminatı, izin ücretleri gibi ödentilerin ücretten sayılacağına ilişkin yasada bir hüküm bulunmadığından, bu ödentilerin tamamı haciz edilebilir. Ancak asgari geçim indirimi, devlet tarafından vazgeçilen vergi tutarı olduğundan, ücret olarak kabul edilemez.
İlgili 45 soru bulundu
İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu işçilik alacaklarının önceliğini düzenleyen temel mevzuattır. Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinde rüçhan hakları vardır.
İşçinin ücretinin ¼ ünün haczedilmesi mümkündür. İcra Müdürlüğünden İşverene gönderilen resmi yazı sonrası, işçinin ücretinin ¼ ü icra dairesinin hesabına yatırılırken kalan kısmı işçiye ödenmektedir. Böylece işveren yasal sorumluluğunu yerine getirmiş olmaktadır.
İşçilik Alacakları – Belirsiz Alacak Davası – Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık İzin ve Diğer İşçilik Alacakları
İşyerinin kapanması beklenmedik bir durum olsa da işveren bildirim yükümlülüğüne uymak zorundadır. Bu kanunun emredici hükmüdür. İşverenin bunun aksine davranması durumunda sadece işçilerin kıdem tazminatlarını değil, ayrıca ihbar tazminatlarını da ödemek zorunda kalacaktır.
Davanın kabul edilmesi durumunda; işçi 1 ay içinde işine başlar. İşveren işçiyi tekrar almazsa; kararın kesinleşmesine kadar geçen sürede, en az 4 aylık ücreti, diğer hakların ücretlerini ve tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu duruma göre işveren 4 ay ile 8 aylık süredeki tüm masrafları karşılamak zorundadır.
İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir. İcra takibi işçi alacaklarının alınabilmesi için en doğru yollardan biridir. İşveren tutarı maddi olarak ödeniyorsa mallarına el konulabilir.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Genellikle 4 ay ile 18 ay arasında iş davaları sonuçlanmaktadır.
İşçi Alacağı Davası Nasıl Açılır? İşçi alacağı davası, yetkili mahkemeye sunulan dava dilekçesi ile açılabilmektedir. Ancak bu dava türleri niteliği itibariyle yoğun delil ve ispat yükümlülüklerine bağlı olarak yürütülmektedir. Bu nedenle hassas bir çalışma gerektiren süreç olup, hukuki hizmet almak faydalı olacaktır.
Esas No. Karar No. İş mahkemesinin görevi kapsamında bulunan bir dava, dava tarihinde davalının ikametgâhının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
Kanun çalışanın işverene karşı bütün borçların ücretinden kesilebilmesini şarta bağlamıştır. Eğer işçinin işverene kasden verdiği bir zarar varsa ve bu zarar kesinleşmiş bir yargı kararıyla tespit edilmişse işveren çalışanın ücretinden kesinti yapabilecektir.
İİK'da, maaş haczi müzekkeresine süresi içinde cevap vermeyen işverene ''tekit'' yazılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borçlunun, maaş haczi müzekkeresi yazıldığı tarihteki maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu olacaktır.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
İş Kanunu Madde 32'de işçilerin ücret alacaklarının yani maaşın en geç ayda bir ödenmesi gerektiği hükmedilmiştir. Bu sürenin ise iş sözleşmesi ile en az 1 haftaya kadar indirilebileceği öngörülmüş ve kanunda açıkça belirtilen azami veya asgari süreden daha uzun veya daha kısa bir süre taraflarca kararlaştırılamaz.
Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık Ücretli İzin Alacağı, Kötüniyet Tazminatı gibi işçi alacakları feshe bağlı alacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri