Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister. Eğer örneklem seçimi, olasılığa dayalı örnekleme yollarından biriyle seçilirse, istatistikler yardımıyla böyle bir genelleme yapılabilir.
kullanımı için bilgi bakımından zengin vakaların belirlenmesi ve seçilmesi için nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Bu örnekleme yöntemi, ilgilenilen konu hakkında bilgili ve deneyimli bireylerin ya da grupların tanımlanması ve seçilmesini içerir.
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Örneklem, herhangi bir evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur (Kaptan, 1998: 118). Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23).
İlgili 37 soru bulundu
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Betimsel araştırmalarda minimum %10 örneklem alınır, küçük evrenlerde ise %20'ye ihtiyaç duyulur. Korelasyon çalışmalarında en az 30, nedensel kıyaslamalarda her gruptan en 30'ar eleman gereklidir. Deneysel araştırmalarda ise, her grupta 15'er denek gibi az sayıda denek olması sonuçların geçerli olmasını sağlayabilir.
Örneklem, evrenle ilgili çalışmak için seçilen evrenin sınırlı bir parçasıdır. Neden Örnekleme Yapılır? Evrenin hepsine gitmek pahalı, zaman ve personel ihtiyacı fazla olan bir iştir. Bunun yerine örnekleme ile daha ucuz, kısa zamanda ve daha az personelle pratik sonuçlar elde edilir.
Nitel Araştırmalarda Örnekleme
araştırmacılar, genellikle evrenin bütünü ile çalıştıklarından örneklemeye ihtiyaç duyulmayabilir (Yıldırım ve Şimşek, 2011; Christensen, Johnson ve Turner, 2015).
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.
Örneklem büyüklüğünüz çok büyükse, kaynak, zaman ve para israfına neden olabilir. Çok küçük bir örneklem boyutu, maksimum içgörü elde etmenize izin vermez ve sonuçların yetersiz kalmasına neden olur.
Örneklem büyüklüğünün kabaca belirlenmesi yöntemleri: – Tanımlayıcı (betimsel) araştırmalarda: Evrenden minimum %10 örneklem alınır, • Küçük evrenlerde evrenin %20'sine ihtiyaç duyulur. – Korelasyon çalışmalarında en az 30 denek gerekir.
Örneklem büyüklüğünü tahmin etmede etkili birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar I.Tip hata (α), testin gücü (1-β) ve etki büyüklüğüdür.
Yer örnekleme aralığı, iki ardışık piksel orta noktası arası mesafenin yer üzerindeki uzunluğudur. Daha basit bir ifadeyle, GSD yerdeki bir pikselin boyutunu temsil eder. GSD değeri ne kadar büyük olursa, görüntülerin mekânsal çözünürlüğü azalacaktır ve ayrıntılar daha az görüntülenecektir.
Örnekleme hatası, çalışmada kullanılan örneklemin tüm popülasyonu temsil etmediği durumlarda ortaya çıkar. Örnekleme hataları sıklıkla meydana gelir ve bu nedenle araştırmacılar, istatistiksel bir uygulama olarak nihai sonuçlar sırasında her zaman bir hata payı hesaplarlar.
Olasılıksız örnekleme nedir? Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Örneklemde en önemli nokta örneklemin temsil yeteneğidir. Temsil yeteneğine sahip bir örneklemin özellikleri şunlardır: • Örneklem büyüklüğü yeterli olmalıdır. Örneklem evrendeki dağılıma çeşit ve oran yönünden benzer olmalıdır. Örneklem olasılıklı örneklem yöntemlerinden biriyle seçilmelidir.
Oranlı eleman örnekleme, alt evrendeki tüm elemanların birbirine eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. seçilme şansına sahip oldukları durumda yapılan örneklemedir.
Amaçlı örnekleme, örneklem grubunun belirli niteliklere sahip olmasının hedeflendiği rastgele bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntem birçok popülasyonda kullanılabilir, ancak daha küçük bir örneklem büyüklüğü ve daha homojen bir popülasyon ile daha etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri