Hacze iştirak, borçlusuna ait bir malı önce haczettiren alacaklının bu haczine, aynı borçlunun diğer alacaklılarının dâhil olmasıdır. Hacze katılma, borçlunun haczedilen mallarının, takip yapan tüm alacaklıların alacaklarını karşılamaya yetmediği durumlarda söz konusu olan bir cebri icra kurumudur.
İİK madde 101/1:
“Borçlunun eşi ve çocukları ve vasi veya kayyımı olduğu şahıslar evlenme, velayet veya vesayetten mütevellit alacaklar için önce icrası lazım gelen takip merasimine lüzum olmaksızın ilk haciz üzerine satılan malın tutarı vezneye girinceye kadar aynı derecede hacze iştirak edebilirler.
Borçlu kişinin birden fazla alacaklısı varsa ve sahip olduğu mallar bu borçlarını karşılamaya yetmiyorsa hacze iştirak uygulanır. Borçlu kişi borcunu ödeyeceği zaman alacaklıların alacağı tüm mal varlıklarından karşılanabilir nitelikte ise bu hacizli mal varlıkları satılarak alacaklıların borcu ödenir.
Haciz; icra takibi sürecinin kesinleşmesi ile beraber borçlu olan kişinin hem taşınmayan hem de taşınır mallarına, alacaklının belirtmiş olduğu talep gereğince el konulmasına verilen isimdir. Bu işlem devlet eliyle yapılır ve mevcut karar hem adli hem de idari makamlar tarafından verilir.
Haciz ve icra arasındaki fark; haczin icra işleminden sonra gelmesidir. Ülkemizde öncelikle icra aşaması başlar. Borçlu kişi bu süreç içinde borcunu ödemezse haciz başlatılarak borç, borçlu kişiden tahsil edilir.
İlgili 29 soru bulundu
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Eve haciz gelme durumu, kişinin borçlu olması sebebiyle oluşur. Borcunu ödemeyip süreci uzattığı takdirde haciz ile karşı karşıya kalır. Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür.
Borçların ödenmemesi halinde alacaklının borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına adli ve idari olarak el koymasına haciz denir. Borçlu borcu ödeme emri dahilinde öderse haciz işlemi uygulanmaz. İcra takibiyle birlikte borçlunun üzerindeki mal ya da mallar haczedildikten sonra bu mallar satılabilecektir.
Borçlunun icra dosyasına yapacağı ödemelerde üç farklı yöntemden birini tercih etmesi mümkündür. Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
Maaşı olan kişi için ilk olarak maaşına haciz gelir. Ancak herhangi bir kuruma bağlı maaşı yok ise evine haciz işlemi başlatılır.
HACZİN MUTAD HALLERİ
Her hacizde aşağı yukarı benzer şeyler yaşanır. Uygulamada bir hacze, alacaklı bizzat katılmaz, genellikle avukatı, bir haciz memuru ve güvenliği sağlamak üzere polis eşliğinde gidilir. Kapının zilini, devletin resmi yüzü olarak icra memuru çalar.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
İcra Takibi Sicile İşler Mi? İcra takibi aracılığıyla kişi her ne kadar borçlu olsa da icra dosyası sicile işlemez. Ancak kişi hakkında adliyeler vasıtasıyla “icra dosya sorgusu” yapılabilir. İcra takibi vesilesiyle kişi hakkında icra ceza davası açılır ve hapis cezası kesinleşirse sicile işleyecektir.
İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bilindiği üzere borçlunun borcuna yetecek kadar malı haczedilebilir; borcunu aşan miktarda haciz yapılamaz. Ayrıca borçlunun ekonomik değeri olmayan malları haczedilemez.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra Takibinde Zamanaşımı Süresi
Genel Zamanaşımı Süresi: Türk Borçlar Kanunu'na göre, genel zamanaşımı süresi 10 yıldır. Yani, bir alacak 10 yıl boyunca talep edilmezse, zamanaşımına uğrayabilir.
İcra dairesi adresinize borç miktarını gösterir bir tebligat gönderir ve sizi borcu ödemeye davet eder. Gerçekten bir borcunuz varsa derhal ödemeniz sizin lehinizedir. Şayet bir borcunuz yoksa ya da tebligatta yazıldığı kadar değilse borca yani adresinize gönderilen ödeme emrine itiraz etmeniz gerekir.
Alacaklı ödeme emrinin tebliğinden itibaren bir yıllık süre içerisinde haciz talep etmemesi halinde dosya işlemden kaldırılır(İİK m 78/4). Dosyanın işlemden kaldırılması halinde alacaklının yenileme talebinde bulunması ve yenileme harcı ödemesi gerekir. İcra dairesi yenileme talebini borçluya tebliğ eder.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Avukatın haciz mahallinde bulunması yetkili icra memurunun ve konut/işyerinde borçlunun iznine tabidir. Borçlunun muvafakati olmadan, tek başına icra memurunun yönlendirmesi ve izni ile avukatın konuta/işyerine girmesi mümkün değildir.
Bundan sonra şirketler 3300 TL'nin altındaki fatura, kredi ve benzeri alacakları için öncelikle Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak alacakları hakkında karar verilmesini isteyecekler, Tüketici Hakem Heyetinden çıkan kararı icra takibine konu edebileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri