İstatistiksel analiz, bu nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen sonucu belirgin bir şekilde sunmak için kullanılır.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Nitel araştırmalarda toplanan verilerin analizinde yaygın olarak betimsel analiz veya içerik analizi kullanılır. İçerik analizi, araştırmanın özüne ilişkin kalıpları, temaları, önyargıları ve anlamları belirlemek hedefiyle verilerin dikkatli, detaylı ve sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır.
Regresyon, nicel modellemede kullanılan istatistiksel bir yöntemdir.
Nicel veri toplamak için başka birçok yöntem olmasına rağmen, yukarıda bahsedilen olasılıklı örnekleme, görüşmeler, anket gözlemi ve belge incelemesi, çevrimdışı veya çevrimiçi veri toplama için en yaygın ve yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Nicel araştırma, sosyal ve fiziksel dünyanın aynı yöntemle incelenebileceğini, bu nedenle sosyal olguların doğa bilimlerinde kullanılan yöntemle incelenmesi gerektiğini savunan pozitivist yaklaşıma dayanır.
Regresyon analizi genellikle verileri modellemek veya analiz etmek için kullanılır. Anket analistlerinin çoğu bu yöntemi değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamak için kullanmaktadır ve bu da kesin sonucu tahmin etmek için kullanılabilir.
Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı değişkenlerin sabit (bilinen) değerleri cinsinden tahmin etmek veya öngörebilmektir.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
İçerik analizi; nesnel, ölçülebilir, doğrulanabilir bilgilere ulaşmak amacıyla doküman, metin ve evrak gibi pek çok farklı materyali belli kurallar dahilinde (örnekleme, kodlama, kategori vs.) analiz etmeyi amaçlayan nitel araştırma yöntemi içerisinde yer alan bir tekniktir.
Doküman incelemesi: Nicel bir veri toplama yöntemi olmakla birlikte, belgelenmiş anlatılar üzerinden nitel veri toplamaya da olanak vermektedir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nicel araştırmalar başta olmak üzere tüm araştırmalarda, veri kaynağı ya da gözlemler satırlara, araştırılan değişken / kriter / gösterge / bilgi ise sütunlara yerleştirilir. İşte veri olarak adlandırılan parça, söz konusu sütun-satır kesişimi olan hücre değerini ifade eder.
Nicel analiz, inorganik ve organik olmak üzere iki büyük dala ayrılır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Regresyon analizinde determinasyon katsayısı (r2), X'in Y'de açıkladığı değişme oranını gösterir. ıki ve daha fazla tahmin edici değişkenin olduğu çoklu regresyon analizinde korelasyon katsayısı R ve determinasyon katsayısı ile gösterilir.
Korelasyon analizi, iki veya daha fazla değişken arasında ilişki olup olmadığını, eğer ilişki varsa gücünü ve yönünü tespit etmek için yapılan istatistiksel bir analizdir. Kısaca, korelasyon analizi değişkenler arasındaki ilişkileri açığa çıkaran bir analiz yöntemidir.
Bağımsız değişken sayımız birden fazla ise çoklu regresyon analizini tercih ediyoruz. Çoklu regresyon analizi SPSS programı ile kolaylıkla uygulanabiliyor.
bir kuruluşun veya ürün veya hizmetin güçlü, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirtmek için sayısal değerler atayan ve böylece rekabet hakkında bütünsel bir resim sağlayan nicel bir veri analizi yöntemidir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri