Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Su kalitesi, fabrika veya atık su arıtma tesisi gibi doğrudan kaynaklardan etkilenebilir. Buna “nokta kaynaklı kirlilik” denir. Tarımdan elde edilen besinler ve böcek ilaçları veya endüstrinin atmosfere saldığı ve daha sonra toprağa, denize yerleşen kirletici maddeler ise yaygın kirleticilerdir.
Su kirliliği birinci sırada
Su kirliliğinin birinci öncelikli sorun olduğu illerin yer aldığı havzalar ise Meriç-Ergene, Marmara, Susurluk, Gediz, Kızılırmak-Yeşilırmak, Doğu Karadeniz, Çoruh ve Van Gölü Havzaları. 2016 yılı verileriyle Türkiye genelinde birinci öncelikli sorun: Su kirliği.
İlgili 21 soru bulundu
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
Karadeniz'e Sakarya, Filyos, Kızılırmak, Yeşilırmak, Çoruh ırmakları; Akdeniz'e Asi, Seyhan, Ceyhan, Tarsus, Dalaman ırmakları; Ege Denizi'ne Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz ve Meriç nehirleri; Marmara Denizi'ne Susurluk/Simav Çayı, Biga Çayı, Gönen Çayı dökülür.
Çevrenin doğal olmayan bir şekilde insan eliyle bozulmasıdır. Çevre kirliliğinin en önemli nedenleri: » Hızlı nüfus artışı, » Plansız kentleşme, » Plansız endüstrileşme, » Doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması olarak sıralanabilir.
Su kirliliğinin önlenmesi için evde alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Geri dönüştürülebilir ürün kullanımı, çöpleri ayrıştırmak, giderlere atık madde atmamak, suyu verimli kullanmak, yağı asla gidere dökmemek, kimyasal temizleyicilerden uzak durmak evde alınabilecek önlemlerin başında geliyor.
12.226.000 ton (%20,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır. Dünyada su en fazla yaklaşık yüzde 80 oranında tarım amacıyla kullanılmaktadır. Su sıkıntısının ve kuraklığın etkili olduğu bölgelerde açlık baş göstermektedir.
Türkiye'de çevre sorunlarının listesi bir hayli kabarık: Orman tahribatı, su kaynaklarının yitirilmesi, iklim değişikliğinin insan ve doğa üzerindeki etkisi, denizlerin ve toprağın kirletilmesi, hava kirliliği, fosil yakıtlar, atık ve çöp sorunları...
İllerden gelen verilerin birleştirilmesi ile 2014 yılında bir rapor yayımlanmıştır. Bu rapora göre Türkiye'de su kirliliği 32 ilde, hava kirliliği 27 ilde, atıklar 19 ilde, gürültü kirliliği 2 ilde, erozyon 1 ilde öncelikli çevre problemidir.
nucu oluşan sıvı veya katı atıklar, toksik maddeler, tarımsal gübre ve ilaçlar (pestisitler) ve hayvansal atıklar, su kirliliğine neden olan temel kirletici kay.
Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.
Cıva ve kurşun gibi ağır metaller, deterjanlar, plastikler, endüstriyel çözücüler, kloroflorokarbon ve benzen gibi uçucu organik bileşikler, ilaçlar, tarım ilaçları gibi birçok kirletici suda yaşayan canlılar için tehdit oluşturuyor.
Türkiye'nin yüzey alanının %3'ü Avrupa kıtasında (Trakya), geri kalanı Asya Kıtasında (Anadolu) yer alır.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de en fazla yağış alan bölge olan Doğu Karadeniz Havzası'nın ortalama yağış yüksekliği 1200 ile 1300 mm arasındadır. Doğu Karadeniz Havzası kendi içinde 17 tali havza ayrılır. Toplam alanı 24 077 km2 olan havza, yılda ortalama 15 km3 yüzeysel su potansiyeli ile Türkiye potansiyelinin % 7,9'unu sağlamaktadır.
Türkiye, Avrupa'daki 131 ülke/bölgedeki PM2.5 okumalarında kirlilik düzeyinin sıralandığı listesinde yıllık ortalama 21.1 mikrogram ile 45'inciliğe geriledi, Avrupa listesinde de 6'ncı sırada yer aldı. 116 ülkenin sıralandığı başkent sırlamasında ise Ankara 14 mikrogram ile 67'nci sıraya çıktı.
İllerin birinci öncelikli çevre sorunları sıralamasında İstanbul'da su kirliliği, Ankara, Antalya, Diyarbakır ve Kocaeli'nde hava kirliliği, Erzurum, İzmir, Kayseri ve Sakarya'da atık kirliliği, Adana'da Gürültü kirliliği ilk sırada geliyor.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri