Çocuğun çevresini tanıması, düşünmeyi öğrenmesi, ilişkiler kurma becerisini kazanması, yeteneklerini geliştirmesi oyun ile olur. Çocuk gerçek yaşamını oyun ile sembolleştirir. Çocuğun bu uygulaması, zihinsel gelişimini, kişilik gelişimini, sosyal gelişimini kısaca yaşama uyumunu sağlar.
Çocuklar, oyun yoluyla duyguları ifade eder, sorular sorar, çevresi ile ilişki kurar ve yaşamı öğrenirler. Oyun, çocukların hayal güçlerini aktif şekilde kullanarak, yaşadıklarını anlamlandırdıkları bir araçtır. Oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesine ve bizimle iletişim kurmasına da yardım eder.
Empati becerisini pekiştirir. Farklı bakış açılarını keşfetmesine fırsat tanır. Yeni bilişsel yeteneklerini geliştirmesine ve üzerinde çalışmasına olanak sağlar. Gerçek hayattaki bir çok farklı sosyal rolü deneyimleyebilir. • -mış oyunlarında hayatı kontrol edilebilir olduğunu hisseder, rahatlar.
ÇOCUK İÇİN OYUN NEDİR? Oyun; çocuğun kendinin başlattığı, doğal olarak güdülendiği, belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğin gelişen, zevk unsuru taşıyan, enerjisini boşaltmasına yarayan ve kendine özgü davranışlardan/kurallardan oluşan bir etkinliktir.
Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen ve mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.
İlgili 16 soru bulundu
Oyun oynamak çocukları bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak geliştirir. Yapılan araştırmalarda, oyun oynamanın sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişmesine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayni zamanda, oyun oynama deneyimi, beyindeki üzüntü, kaygı, öfke gibi olumsuz hisleri ortadan kaldırmaktadır.
Çocuk oyuna kendi yaşantısından bir şeyler katar ve oyunla yaratıcığını geliştirir. Kendine olan özgüveni artar, duygusal tepkilerini kontrol etmeyi öğrenir. İşte oyun, bilinenin ve görünenin aksine çocuğu hayata hazırlayan önemli bir etkinliktir. Eğitimci oyun yoluyla çocuğu en doğal halinde tanıma fırsatı bulur.
Oyun çocuğun bilişsel, psikomotor ve sosyal kapasitesini arttıran bir araçtır. Çocukların tırmanarak oynadıkları oyunlar kasların koordi- nasyonunu geliştirir ve vücudun bütün kısımlarının çalışmasını sağlar (Schulte ve ark. 1997, Wong 1996). ❖ Motor beceri ve koordinasyonu geliştirir.
Sosyo-Ekonomik Düzey: Ailelerin sosyo-ekonomik düzeyi çocukların oyununu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan ailelerde materyal çeşitliliği fazla olacağından oyun türünde değişiklikler gözlenebilir.
Oyun ile insan ilişkileri, yardımlaşma, konuşma, bilgi edinme, deneyim kazanma, psikomotor gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, zihin ve dil gelişimi desteklenir. Yetişkin gözüyle oyun çocukların oyalandığı, eğlendiği bir uğraş olarak görülse de çocuk için oldukça ciddi bir iştir.
Oyun oynamak çocukların fiziksel gelişimini destekleyebilir. Ebelemece, futbol, voleybol gibi fiziksel aktivite içeren oyunlar, çocuğun motor becerilerini ve koordinasyonunu geliştirebilir. Ayrıca çocuklarda güç, dayanıklılık ve esneklik oluşturmaya yardımcı olurlar.
Çocuk oyunlarının büyük çoğunluğunda kurallar vardır, dramanın kuralları önceden belirlense de tartışılabilirliği, hatta değiştirilebilirliği daha fazladır. Çocuk oyununda sonuç önemlidir, kazanmak ve kaybetmek (yanmak, oyun dışı kalmak) söz konusudur.
Oyun, sonucu düşünülmeden herhangi bir amaca ulaşmaktan çok, keyif almak amacıyla yapılan bir etkinliktir. Oyun hem bilişsel gelişimin aynasıdır, hem de sosyal becerilerin öğrenildiği ve duygusal boşalımın sağlandığı bir ortamdır. Oyun çocuğun gerçek dünyası ile düşlemi arasındaki bir geçiş alanıdır.
ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRMENİN ÖNEMİ
Çocukların gelişim özellikleri, ilgi ve gereksinimleri belirlendiğinde kazandırılmak istenen hedeflere ulaşılması mümkün olur. Çocuklar arasındaki bireysel farklılıkların belirlenmesi ve düzenlemeler ile planların buna göre yapılması çocuğun desteklenmesi açısından önemlidir.
- Çocuğun fiziksel ve sosyal çevresini keşfetmesini ve kendi yeteneklerini fark etmesini sağlayarak yaratıcı düşünme, keşfetme ve problem çözme becerilerini geliştirirken, çocuğa aktif bir öğrenme deneyimi sağlayarak planlama, değerlendirme, organize etme ve odaklanma becerilerini geliştirir.
toplumsal kuralları, haklarını ve mücadele etmeyi oyun içerisinde algılar, sonra anlar, sonra da öğrenir ve geliştirir. Oyun, fiziksel, sosyal, zihinsel, psikolojik ve duygusal yönden çocuğu etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur.
Oyun oynamanın en önemli faydalarından biri de stres atmanıza yardımcı olması. Arada oyun oynamak, sizi stresten uzaklaştırabilir ve kafa dağıtmanıza yardımcı olabilir. Özellikle yoğun çalışma dönemlerinde arada oyun oynamak iyi gelebilir.
Bu sorunun cevabı : Evet. Oyun oynamak zekayı geliştirir. Oyun ortamları çocukların bilişsel, sosyal, dilsel ve duygusal gelişimlerinin sağlanması bakımından oldukça önemli alanlardır. Çocuklar oyunlar ile dünyayı keşfetmeye çalışırlar, ve yeni beceriler öğrenirler.
Oyun çocuğu değerlendirmede önemlidir çünkü; Oyun, değerlendirmenin geçerliliğini ve güvenirliliğini artırır. Oyun çocuğun gelişimini tüm yönleriyle, kavram, beceri, tutum, ve duyguların gelişimi de dahil olmak üzere gözlemek için ideal bir ortam sunar.
Oyun programlama, oyun geliştirme işleminin bir alt konusudur. Profesyonel bir oyun için birçok nitelik ve yazılım bilgisi gerekir. Bunlar Yapay Zeka, veritabanı, fizik, ses programlama, simülasyon, modelleme ve grafiktir. Yeni çıkan bazı ücretsiz oyun motorlarıyla oyun yapmak çok kolay olmuştur.
Çocuklar oyun yolu ile hem öğrendiklerini pekiştirebilir hem de duygu ve becerilerini geliştirebilir. Oyun, çocukların kendini rahat ifade edebildiği, yaratıcılıklarını geliştirebildikleri önemli bir araçtır. Yani kısacası oyun için aynı zamanda bir eğitim aracıdır da diyebiliriz.
Oyun çocuğun sosyal anlamda gelişimini desteklediği gibi onun fizyolojik, biyolojik, psikolojik (Canlı, 2014: 6; Çınar, 2008: 17; Sevinç, 2004), dil, akıl, sosyal, duygusal ve motor becerilerinin gelişimini de olumlu anlamda desteklemektedir (Egemen, Yılmaz & Akil, 2004: 39).
Oyun oynamanın çocuk için hak olarak tanımlandığı çerçeve sözleşmeyi dile getirelim. 1990 yılında yürürlüğe giren ve 196 ülkenin imzacı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinin 31. maddesi oyun hakkını tanımlayarak, seksek oyunumuzun ilk üç karesinde belirttiğimiz gerçekliğe işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri