Nigâr. Klâsik Türk müziğinde birleşik makam. Bazı teorisyenler bu makamın Büzürg ve Sûz-i Dilârâ makamları ile benzer bir makam olduğunu belirtmiştir.
Türk mûsikisinde bir birleşik makam. Türk ve Arap mûsikisinin en temel özelliğini belirleyen mûsiki terimi. Türk mûsikisinde bir birleşik makam.
Segâh (Segah), Klasik Türk müziğinde si perdesine yakın seste bir nota ve bu perdeyi karar sesi almış bir makamdır. Segâh perdesi, si natürel ve si bemol notaları arasında yer alan, natürel si'den 1 koma daha pes bir perdedir. Segâh makamı ise, kararını segâh perdesinden alan, çıkıcı seyir takip eden bir makamdır.
Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olacağı mânevî konumu ifade eden bir tabir. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Açık ve soylu bir hüzün duygusu anlamına gelen Segâh'ı, makam olarak insana “ah” çektirenlerin içinde sayabiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
12. Hicaz makamı:İnsana tevazu(alçakgönüllülük) verir.
Türk mûsikisi ses sistemi içinde tiz sekizlinin dokuzuncu perdesi olan sesin adıdır. Herhangi bir değiştirme (ârıza) işareti taşımayan ana perdelerden olan bu ses ayrıca nevâ perdesine bir tanînî diyezi veya acem perdesine bir bakiye bemolü getirilerek elde edilebilir.
Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Makâmât-ı Evliyâ, Akşemseddin'in evliyâ makamları anlamına gelen Türkçe olarak kaleme aldığı, mürşid, makam-ı velâyet ve velîlerin dereceleri gibi tasavvufî konuları ele alan bir eserdir. Eser, on sekiz bölüme ayrılmış ve her bölüm ayrı bir makama tahsis edilmiştir.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
SEGAH MAKAM :
Kalbe ve beyne faydalıdır. Rahatlık ve cesaret verir.
Türk musikisinde Segâh makamı; “segâh perdesindeki segâh beşlisine fa# “Eviç” perdesinde hicaz dörtlüsünün eklenmesi ile oluşturulmaktadır”(Özkan, 2003: 276). Segâh makamı çıkıcı bir seyir karakterine sahiptir. La# “Kürdi” perdesi yeden olarak kullanılır ve seyir esnasında sıkça vurgulanan bir perdedir.
Segâh makamı dizisi, Segâh perdesi üzerindeki Segâh Beşlisine, Hicaz Dörtlüsünün eklenmesiyle meydana gelir. Segâh, Çargâh, Neva, Hisârek, Eviç, Gerdaniye, Nim Sünbüle, Tiz Segâh seslerinden oluşur. Donanım: Si ve mi için koma bemolü, fa için bakiye diyezi donanıma yazılır.
Segah makamı insanda dini ve ulvi duyguları ortaya çıkaran bir makam. İnsanları Rabb'i ile baş başa bırakan, yaradanı hatırlatan bir makam. Dünyanın en çok icra edilen bestelerinden olan Itri'nin Tekbir ve Salat-i Ümmiye'si de segah makamındadır." ifadelerini kullandı.
Uşşak makamı da Rast makamı gibi ağır yapılı bir makamdır. Çıkıcı bir makam olduğu için dizinin alt tarafında bulunan durak ya da dural altındaki seslerden seyre başlanır. Türk Müziğinde bir çok Uşşak eser, durağın alt tarafına bir Rast beşlisi eklenerek başladığı gibi güçlü civarından başlayan eserler de mevcuttur.
8de Mustafa ltrTEfen- di, Türk müsıksinin en büyük isimlerindendir. Sanat abideleri olarak kabul edilen MevlevT Ayhleri'ne, Segah makamı ve ezgileriyle yaptıgı katkı ise Türk m Dsıksi için önemli bir araştırma ve inceleme konusudur.
Çizgideki sol Rast perdesidir. ı ) Genişlemesi: 1 ) Uşşak makamı çıkıcı, ağır başlı ve dini duygular uyandıran bir makamdır. Bu yüzden, makamın ağırbaşlılığının bozulmaması için genişlemesi, dâimâ dizinin pest tarafından durak altından yapılır. Bu da Yegâh perdesinde bir Rast beşlisi oluşturmakla elde edilir.
Türk mûsikisinde, bugün kullanılmakta olan Batı notasına ve Arel-Ezgi-Uzdilek nazarî sistemine göre portenin 3. çizgisinde yer alan si (bûselik) perdesinin önüne bir koma bemolü konularak elde edilen sesin adıdır.
Saba (Sabâ, Arapçadan), Klasik Türk müziğinde birleşik bir makam. Saba makamı, la durak sesi üzerine kuruludur. Türk müziğinde re notasının (sesinin) yarım ses ve si notasının (sesinin) çeyrek ses pesleşmesi ile çalınır, icra edilir.
Geleneğimizde 5 vakit ezanın her birinin farklı makamlarda okunduğu görülür. Bağlayıcı olmamakla birlikte, sıralama şöyledir: Sabah ezanı saba, öğle uşşak, ikindi rast, akşam segâh, yatsı hicaz makamında okunur...
Araştırma sonucunda, işitilen makamları tanımada, “makamın seyri, ezgisel çizgisi”, “makamın dizisi”, “ezginin başlangıç sesi”, “ezginin bitiş sesi (tam kalış)”, faktörlerinin çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Türk müziğinde 16 adet basit makam vardır.
Dügâh Perdesi. Türk mûsikisinde bir nota olarak portenin, sol anahtarına göre alttan ikinci boşluğunun içine yazılan lâ notasının adıdır. Bir oktav (sekizli aralığı) tizindeki lâ notasına muhayyer dügâh perdesi, bir oktav pestindeki lâ notasına da kaba dügâh perdesi denir.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri