Coğrafi konumu itibariyle İç Anadolu'nun güneyinde yer alan Bor'un yüzölçümü 1.432 km²'dir. Kuzeydoğusunda Niğde, doğuda Çamardı, batıda Ereğli ve Karapınar, güneyde Ulukışla, kuzeyde ise Aksaray ve Altunhisar ile çevrilidir. Kuzeybatısında Hasan Dağı, Okçu Dağları; doğusunda Aladağlar ve Demirkazık Tepesi yükselir.
Dünya bor rezervlerinin %73'üne sahip olan Türkiye'de bilinen bor yatakları; Eskişehir – Kırka, Kütahya- Emet, Balıkesir Bigadiç, Bursa-Kestelek'te bulunmaktadır. Türkiye'de rezerv açısından en çok bulunan bor mineralleri Tinkal ve Kolemanit'tir.
Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illerine komşu olan Niğde, güneyde Bolkar dağları ile İçel ilinden, güneydoğu ve doğudan Aladağlar'ın oluşturduğu doğal sınırlar ile de Adana ilinden ayrılır. Çamardı ve Ulukışla ilçeleri Akdeniz bölgesinde kalmaktadır.
Cumhuriyet devrinde idari bölümler yeniden düzenlenince Bor; ilçe haline getirilerek Niğde'ye bağlanmıştır. Bor; Hititçe ve Frigce'de bulunan Boris kelimesinden alıntıdır. Boris; surlarla çevrili, bölge beyinin konağı anlamına gelir. Bir başka anlamı ise yeşillik ve bolluktur.
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
İlgili 40 soru bulundu
Niğde ili Bor ilçesi mermer, tuğla-kiremit, Niğde ili Altunhisar ve Çiftlik ilçeleri pomza, perlit ve diyatomit bakımından, Niğde ili Merkez ilçesi demir, cıva, antimuan, mermer ve kalsit bakımından zengindir.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlıların yıkılışına kadar Karaman eyaletine bağlı bir Osmanlı sancak şehri olarak varlığını sürdürmüştür. II. Mahmud döneminde 1831 tarihinde, Osmanlı ülkesinde ilk kez nüfus sayımı yapılmış, Niğde merkezinde 1.661 hanenin bulunduğu belirlenmiştir.
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Kuzunun en lezzetli hali: Söğürme! Aynı zamanda Niğde'nin Bor ilçesinin de tescilli lezzeti. Bor söğürmesi kuzunun kaburga kısmından etli kısmı düz bir şekilde açılan pirzola ve kuzunun külbastı denilen et kısmıyla birlikte bir tepsiye diziliyor.
Niğde'nin Bor ilçesinde, Türkiye'nin en büyük bor madeni rezervlerinden biri bulunmaktadır. Bu rezerv, 200 milyon tonluk bir rezerve sahiptir. . Niğde'de çıkarılan bor madeni, genellikle toz, granül ve pellet olarak işlenir.
Niğde OSB'de Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği'nde 6. bölge teşvikleri uygulanmaktadır. Aynı program çerçevesinde “Stratejik Yatırımlar” ile “Öncelikli Ürün Listesindeki Ürünler” de desteklenmektedir.
Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir. Bunlara ilâveten baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı da yetişir.
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.
Niğde'de Bor İlçesi'nde Kaynarca lahanası üretilmektedir. Lahanatarımı Kaynarca Köyü civarında yoğunlaşmıştır. Bunlara ilâveten baklagiller, ayçiçeği,patates,buğday,arpa, çavdar,fasulye,nohut, sarımsakveşekerpancarıdayetişir.
Oldukça kalabalık bir malzeme listesine sahip olan tatlılardan olan kaymak tatlısı, Niğde'nin en özel lezzetlerinden. Hamurundan şerbetine dek her şeyinin el emeği göz nuru olduğu bu tatlı, iç harcında bulunan pirinç, süt, şeker ve yumurta ile de merak uyandırıyor. Yolunuz Niğde'ye düşerse, denemeden dönmeyin deriz.
Niğde merkez ilçe nüfusu 2020 istatistiklerine göre 230.776 kişidir.
Niğde'ye bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 132 köy bulunmaktadır.
Ülkemizde en önemli ve dünyadaki en büyük bor yatağı Eskişehir Kırka ilçesinde Seyit Gazi kasabasında. Bu Kırka yatağında boraks madeni mevcut. Şu anda Eti Maden'in deterjan yapımında kullandığı boraks, buradan elde ediliyor. İkinci büyük yatak Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunuyor.
Karbon, azot, fosfat, potasyum olmazsa olmaz. Bor, eser element kategorisinde yer alıyor. Bor olmasa da bitkiler büyüyor. Ama bor olduğu zaman bitkilerin verimi artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri