Peki listede hangi iller var? Aksaray, Yozgat ve Niğde büyükşehir oluyor.
Aksaray, Nevşehir, Mersin, Adana, Kayseri ve Konya illerine komşu olan Niğde, güneyde Bolkar dağları ile İçel ilinden, güneydoğu ve doğudan Aladağlar'ın oluşturduğu doğal sınırlar ile de Adana ilinden ayrılır.
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
Niğde merkez ilçe nüfusu 2020 istatistiklerine göre 230.776 kişidir.
10.000 yıldan beri varlığı bilinen ve tarihin akışı içerisinde pek çok uy- garlığa ev sahipliği yapan Niğde, bu medeniyetlerin izlerini günümüze kadar taşımış tarih, kültür ve sanat şehri olup, medeniyetlerin yaşadığı ve yaşatıldığı kadim bir kenttir. Niğde'nin antik adı “NAHİTA”dır.
İlgili 43 soru bulundu
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Coğrafi konum itibariyle Konya , Kayseri, Adana, Mersin, Nevşehir, Aksaray illerinin ortasında yer alan Niğde , öğrenciler için oldukça elverişli bir konumdadır ve Türkiye deki en ucuz şehirlerden biridir . Bir öğrencinin geçimini sağlaması için yurt bedeli hariç 2000-3000 TL gibi bir harçlık yeterlidir.
Niğde çevresinde Neolitik dönemden (M.Ö. 8000-5500) itibaren yerleşim sahasıdır (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8), Niğde çevresinde Hattiler, Hititler, Asurluların, Friglerin, Kimmerlerin, Medlerin ve Makedonyalıların hâkimiyeti izleri görülmektedir (Toroğlu, 2006: 97-108; Öztürk, 2012: 9-10).
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne (ADNK) göre Türkiye genelinde kaç Niğdelinin yaşadığı belirlendi.
638 bin Niğdeli nerede yaşıyor? 299 bini #Niğde'de 95 bini #İstanbul'da 51 bini #Ankara'da 19 bini #Adana'da 21 bini #İzmir'de 17 bini #Mersin'de 16 bini #Bursa'da 13 bini #Antalya'da 12 bini #Kayseri'de 12 bini #Konya'da yaşıyor.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
Niğde'ye bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 132 köy bulunmaktadır.
Göçten önce % 30 civarında gayrimüslimin yaşadığı Niğde, göç- ten sonra % 100 bir Türk şehri haline gelmiştir. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Nüfus Mübadelesi, Lo- zan Antlaşması, Niğde.
Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı tek Alevi köyü olan. Kömürcü Köyü.
Yine bu sayımda Niğde merkezinde 3.353 erkek nüfusun, köylerle birlikte de 4.248 erkek nüfusun Niğde'de yaşadığı tespit edilmiştir. Bu dönemde Niğde'de ilk teşkilatlanma Muhittin Bey (Osmanlı Meclisi Mebusanı Niğde Milletvekili) tarafından gerçekleştirilmiştir.
İç Anadolu Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Niğde'de konaklamak isteyenler için kent otelleri, butik oteller ve pansiyonlar yıl boyunca hizmet vermektedir. Eğer Niğde'nin tarihî güzelliklerini yakından görmek ve kültür gezisi yapmak isterseniz Niğde merkezde konaklamanızı tavsiye ederiz.
Niğde iline bağlı 1'i il merkezi olmak üzere 6 ilçe bulunmaktadır: Niğde (İl merkezi) Altunhisar. Bor.
Kuzeydoğusunda Niğde, doğuda Çamardı, batıda Ereğli ve Karapınar, güneyde Ulukışla, kuzeyde ise Aksaray ve Altunhisar ile çevrilidir. Kuzeybatısında Hasan Dağı, Okçu Dağları; doğusunda Aladağlar ve Demirkazık Tepesi yükselir.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin tek kelime ile şa-ha-ne bir kapısı vardır. Mezuniyeti yaklaşmış öğrencilerden "Valla kapısına aldandım da yazdım" cümlesini duymanız mümkün ancak üniversite kampüsümüz de en az kapımız kadar muhteşemdir.
Niğde Üniversitesi'nin adı Ağustos 2016 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak değişmiştir. Bünyesinde 1 konservatuvar, 4 enstitü, 13 fakülte, 3 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Öğrencisini devamlı destekleyen üniversitede, yatay geçiş imkanı bulunmaktadır.
Rektörümüz, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Akademisyenleri ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi İle Bir Araya Geldi. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri