Söğürme, Niğde'nin yöresel mutfağının başarılı bir ürünüdür. Kuzu eti, arpacık soğan ve yeşilbiber ile hazırlanır. Az malzemeleri ile ön plana çıkan bu yemek son derece muhteşemdir. Niğde mutfağında kırmızı et ve sebzeler sıklıkla kullanmaktadır.
Patlıcanla yapılacak diye bir şart yok: Kabak musakka
Patlıcan musakka severlerin dikkatine, musakka kabakla da pek güzel oluyor. Niğde mutfaağının en bilinen lezzetlerinden olan kabak musakka, yine kıymanın tüm lezzetini konuşturduğu, içine soğan, domates, dereotu ve maydanozun da dahil olduğu enfes bir yemek.
Niğde Tarhanası, Beyaz Kiraz Reçeli ve tabi ki Niğde denilince akla ilk gelen Niğde Gazozu şehrin en sevilen lezzetlerinden.
İlgili 39 soru bulundu
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.
Elma ağacı sayısında Niğde ili ülke sıralamasında ilk sırada yer alır.
Niğde denilince ilk akla gelenler; Niğde Gazozu, Elması olmakla birlikte; her şehrin olduğu gibi, kendine has, şehrin meşhur lezzetlerini (BEYAZ KİRAZ REÇELİ, HELVETER TATLISI, ALIÇ SİRKESİ, KAYMAK TATLISI) ve zengin el sanatlarının (EL DOKUMA HALILAR, PALANCILIK, KEÇEÇİLİK, YÜN İPLİK BOYAMA) da mevcut olduğu bilinmesi ...
Alışveriş / Ne Alınır
Organik bal ve pekmezlerin yanı sıra, Niğde gazozu, misket elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleri ile de ünlü şehirde bu yöresel ürünler en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
Niğde, 1924 yılında Cumhuriyet döneminin ilk mülki taksimatıyla İl statüsüne kavuşmuştur. 1954 yılında Nevşehir, 1989 yılında Aksaray'ın il olmasıyla bugünkü mülki sınırlarını almıştır. Niğde'nin Merkez İlçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere altı ilçesi bulunmaktadır.
Yemeğe lezzetini veren kuyruk yağı. Bor söğürmesinin Sivas, Kangal ve Karaman kuzu etlerinden yapılması tercih ediliyor. Pişirme esnasında sürekli çevriliyor ve suya damıtılıyor, yağını bırakması sağlanıyor. Üzeri açık bir şekilde alevi görerek 45 dk pişiriliyor.
Kent merkezinde Niğde Kalesi, saat kulesi, Hüdavent Hatun Türbesi ve kent müzesine dönüştürülecek bedestenin de önemli eserler arasında yer aldığına işaret eden Şimşek, Bor ilçesinde Roma Havuzu, Tyana Krallığı'na ait antik kenti ve su kemerlerini ziyaret etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Niğde Şehri'nin eski çekirdeğini oluşturan Alaeddin Tepesi'nde kale, Alaeddin Camii, Rahmaniye Camii, Hatıroğlu Çeşmesi, Sungur Bey Camii, Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni, Nalbantlar Çeşmesi, Ermeni ve Rum Kiliseleri gibi şehrin tarihsel geçmişini yansıtan birçok anıtsal yapı yer almaktadır.
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Niğde'nin antik adı “NAHİTA” dır. Bahçeli buluntuları ve Çamardı-Kestel'de ortaya çıkarılan kalay madeni, Niğde tarihinin M.Ö 5000 yılına kadar uzandığını gösterir. Hitit ve Asur yazıtlarından M.Ö 1800'den itibaren, bölgede 1000 yıl süreyle Hititlerin yaşadığı anlaşılmaktadır.
Niğde çevresinde Neolitik dönemden (M.Ö. 8000-5500) itibaren yerleşim sahasıdır (Toroğlu, 2006: 91; Öztürk, 2012: 8), Niğde çevresinde Hattiler, Hititler, Asurluların, Friglerin, Kimmerlerin, Medlerin ve Makedonyalıların hâkimiyeti izleri görülmektedir (Toroğlu, 2006: 97-108; Öztürk, 2012: 9-10).
Zayıf bir rivâyete göre de Niğde ismi, ilk çağ isimlerinden “Cadyna”dan gelmektedir. İslâm müelliflerinin eserlerinde ise Niğde için “Nekidâ”, “Nekide” olarak bahsedilir. Bu kelime zamanla “Nikede” şeklinde telaffuz edilmiş, Selçuklular bu şehre “Nigde” (Niğde) ismini koymuşlardır.
İlahi, Allah'ı veya çeşitli kutsal kişi ya da varlıkları övmek amacıyla bestelenen sözlü dinî şarkılar.
Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir. Bunlara ilâveten baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı da yetişir.
Niğde'mizin en önemli tarım ürünü patates biz de Niğde patatesini mümkün oldukça markalaştırmaya çalışıyoruz ve markalaştırma çalışmalarımız içerisinde de 13 Temmuz'u aslında patates kızartması gününden ziyade Niğde patatesi kızartması olarak inşallah dünyaya duyurmaya çalışacağız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri