dizinin bir yerlerinde şöyle bir açıklama getirilen ifade: rivayet o ki, nihal çok küçükken, 2-3 yaşlarındayken babasına "tatlım" diye hitap etmek ister, ama o yaşta dili dönmediği için "taklım" dermiş.
Anlamı: Başın altına koymak veya sırtı dayamak için kullanılan, içi yün, pamuk, kuş tüyü, ot vb.yle doldurulmuş küçük minder.
Varlıklı, 50 yaşlarında bir İstanbul beyefendisidir. Eşini kaybetmiş olan Adnan Ziyagil; çocuklarına düşkün, sakin, dürüst ve çalışkan biridir. Daha sonra bekâr hayatından sıkılıp Firdevs Hanım'ın kendisinden yaşça küçük olan kızı Bihter Yöreoğlu ile evlenir.
Dizide ise Bihter Adnan Bey'le evlenmeyi öncelikle diş bilediği annesine nispet yapmak için kabul eder. İkincil sebebi ise babasını aldatırken yakaladığı ve onun ölümünden sorumlu tuttuğu annesinin evinden, etki alanından uzaklaşmak.
Birbirlerine komşu yalılarda oturan iki áşığın, birbirlerine yazdığı mektuplar, Uşaklıgil'in "Aşk-ı Memnu" romanının gerçekten yaşanmış bir örneği olarak bugün hálá arşivlerde duruyor. Hatice Sultan'ın (Kemalciğim, ruhum, ömrüm) diye başlayan bir mektubunun altında, "26 muharrem 322, 12 Nisan 1904" tarihi bulunuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Aşk-ı Memnu (günümüz Türkçesi: Yasak Aşk), Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır.
Türk Dil Kurumu'nun kaynaklarına göre duhul kelimesinin iki anlamı bulunmaktadır. Bu anlamların başında 'girme' kelimesi gelmektedir. Duhul kelimesi bu anlamıyla da kapı gibi yerleri nitelemek için kullanılmaktadır.
Talay Han – Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde Okyanus Tanrısı. Dalay Han olarak da anılır. Okyanuslar ve denizler onun sorumluluğundadır.
Talya ismi TDK sözlükteki anlamı bakımından baharın habercisi demektir. TDK sözlük anlamına göre baharın müjdesi anlamı olan Talya ismi kadın ismidir. Bu kişiler yenilikçi ve aynı zamanda girişken bir yapıya sahiplerdir.
Türk Dil Kurumu'na göre Taliha isminin anlamı şöyle; Şans, baht.
Tülay isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İnce ruhlu güzel.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
Arapça kökenli bir sözcük olan zuhur, zahir kelimesinden türetilmiştir. Zahir, hem görünen hem de dışta olan anlamına gelir. Zuhur etmek ise gizli bir şeyin aşikar olması ve ortaya çıkması demektir.
İnzal ise indirilme, oluşma, vaki olma ve tecelli etme demektir. Bu kelime, İslami eserlerde, vahyin Allah katından peygamberlere nazil olması anlamında kullanılmıştır.
Bihter isminin anlamı "Daha iyi, en iyi, pek iyi." demektir.
Sadece annesi yüzünden hayatını tamamen değiştirecek bir karar veren Bihter, en büyük cezayı Behlül'e aşık olarak yaptı... Behlül'ün ise en büyük cezası, uğruna amcasını bile aldattığı ve kendisi yüzünden gözünün önünde intihar eden kadının mezarının başında bile aşkını dile getiremeyecek kadar korkak olması oldu...
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müşahede, ''şühud'' kökünden türetilmiştir. Şühud, gözle görmek manasına gelirken, müşahede maddi alemden olmayan kutsal ve ruhani bir şeyi kalp gözüyle keşfetmek demektir.
“Matah” Kelimesinin Anlamı Nedir? Matah, insan, mal, eşya gibi varlıklar için küçümseme ve alay maksatlı kullanılan bir kelimedir. Hafifseme duygusu ile “mal” anlamında kullanılır.
Haklı olarak ya da haklılık şeklinde anlamı doğrultusunda bihakkın kelimesi öne çıkar. Özellikle bir durum karşısında haklı olduğunu ima eden bir durumdur.
İSTÎCAL. [l ince] (ﺍﺳﺘﻌﺠﺎﻝ) i. (Ar. 'acele “çabuk olmak”tan isti'cāl) Acele etme, sabırsızlanma: Asabî bir istîcal ile sordu (Ömer Seyfeddin).
DERAKAP – DERAKAB
(ﺩﺭﻋﻘﺐ) zf. (Fars. der- eki ve Ar. 'aḳab “arka” ile der-'aḳab) Hemen, hemen arkasından, arkası sıra, akabinde: Fakat Nihat'ın hayat verici huzûru bu siyah endîşeleri derakap dağıtırdı (Hüseyin C. Yalçın).
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır.
Tülay ismi kökeni Fransızca ve Türkçe karışımı bir isimdir. Ülkemizde de sıklıkla kullanılır. İsmin anlamını birçok kaynakta bulmak mümkündür.
İrem ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Fecr suresinde aktarılan ayetlerde Ad Kavmi tarafından yapılan bahçeler İrem olarak ifade edilmektedir. Söz konusu bahçelerin Yemen'de olduğuna inanılmaktadır. İrem ismi Arapça kökenli bir sözcüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri