Mehir tespit edildikten sonra hoca oturacak ve iki şahidin huzurunda imam nikahını kıymaya başlayacak. Hoca önce kadına adını soracak, babasının adını soracak daha sonra hoca bu sefer erkeğe adını soracak, babasının adını soracak. Nikah başvurusu için gerekli işlemler nelerdir?
İmam nikahında resmi nikahtan farklı sorular soruluyor. İmam nikahtan önce evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini alıyor. Bir nevi kimlik kontrolü yapıyor. Kadına ve erkeğe ayrı ayrı isimlerini soruyor.
Her Müslümanın dinini doğru bir şekilde yaşayabilmesi için kendisine lazım olan bilgileri öğrenmesi gerekir. Bununla birlikte 32 farzı bilmek, nikâhın sahih olması için gerekli olan şartlardan olmadığından bunları bilemeyenlerin de nikâhı geçerlidir.
Dini açıdan gerekli görülen dini nikah resmi nikahla birlikte kıyılabilir. Dini nikahın tek başına hiçbir hükmü bulunmaz. Resmi nikah ise yasalar önünde kişilerin evli olduğunun göstergesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Dinî nikâh nasıl kıyılır? Dinî nikâh şartlarına göre nikâhı kıyacak olan imam, önceden belirlenmiş olan şahitlerin huzurunda nikâh işlemine başlar. Hoca öncelikle kadına ismini ve kadının babasının ismini sorar. Daha sonra ise erkeğe ismini ve babasının ismini sorarak devam eder.
Nikah işlemleri için gerekenler arasında evlenme beyannamesi doldurmak da var. Evlenmek istediğin belediyeye giderek evlenme beyannamesini temin edebilirsin. Belediye görevlileri başvuru esnasında senin için bu belgeyi düzenleyecek.
Gizli nikâhın hükmü nedir? Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır. Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır.
İmam nikahı nasıl kıyılır? Önce evlenecek olan erkek ve evlenecek olan hanımın evlenmelerine engel herhangi resmi ve dini bir şey olmamalıdır. İmam nikahı için iki şahit olmalıdır; ortada bir mehir olacak. Kadının boşanma durumunda elinde kalacak maddi güvence, maddi imkandır.
Hanefî mezhebine göre kadının, velisinin izni ile evlenmesi tavsiye edilir ama nikâh, velinin izni alınmadan da kıyılabilir.
Mehir Ne Zaman Verilir? Mehir olarak isimlendirilen armağan, evlenme anında ya da devamında, ya da evliliğin sona ermesi halinde kadına verilebilir. Mehr-i muaccel (nikah sırasında ödeme) veya mehr-i müeccel (sonraki bir tarihte ödeme) olarak mehir kararlaştırılabilir.
İslam'da nikâh
İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
Allâhümme ellif beynehüme kemâ ellefte beyne Âdeme ve Havvâ ve kemâ ellefte beyne Muhammedin sallallâhü 'aleyhi ve selleme ve Hatîcetel-kübrâ radiyallâhü 'anhâ ve beyne 'Aliyyin radıyallâhü 'anhü ve Fatımetez-Zehrâ radıyallâhü 'anhâ.
Mü'minin elini kolunu bağlayan şart; nikah masasında konuştuğu şarttır - Nureddin Yıldız - - YouTube.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez.
Allâhümme ellif beynehümâ kemâ ellefte beyne Âdeme ve Havvâe ve kemâ ellefte beyne Muhammedin sallallâhü 'aleyhi ve selleme ve Hadîcete'l-Kübrâ radiyallâhü 'anhâ ve beyne 'Aliyyin radıyallâhü 'anhü ve Fâtımete'z-Zehrâ radıyallâhü 'anhâ.''Allâhümme a'tı lehümâ evlâden sâlihâ.
Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.
Mehir senedi tanıkla ispat edilemez.
Uygulamada mehir senedi olarak bilinen yazılı belgeyle mehir alacağı ispat edilebilir. Mehir senedi gibi yazılı bir belge olmadan yapılan mehir sözleşmesi hukuken geçersizdir.
Dini bir ritüel olan imam nikahı, her insanın yapması gereken bir işlem değildir. Bu nedenle evlendiğiniz insanla böyle bir nikah kıymasanız da olur. Bu durum sadece evliliğin Allah katında da geçerli sayılabilmesi içindir. Genel olarak her Müslüman bu uygulamayı da yerine getirir.
“Telefonda dini nikah kıyılır mı?” sorusuna Necmettin Nursaçan, telefonda dini nikahın olmayacağını, kişinin babasına vekalet verip dini nikahı kıydırabileceğini, onun dışında böyle bir şeyin olamayacağını söyleyerek izleyicilerin akıllarına takılan soruları cevapladı.
Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kadının şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir.
2023 Evlilik Cüzdanı Ücreti Nedir? 2023 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 445 TL'dir.
Oda nikahı ücreti de başvuru yaptığınız belediyeye göre değişiklik göstermektedir. Fakat törenli ya da salonlu nikah törenine göre fiyatının daha uygun olduğunu söylememiz mümkündür. Sonuç olarak yıldırım nikahı ücreti yoktur çünkü öyle bir nikah yoktur.
Bu sebeple de sağlıklı bir evlilik yapılması açısından mutlaka sağlık raporu alınması tavsiye edilir. Bu raporda gerekli testleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; anti hiv testi, hepatit b ve c testi, AİDS testi, idrar testi, akciğer filmi gibi birçok testler uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri