Hamilelik yorgunluğu hissettiğiniz zaman kısa uyku molaları verin. Uyumadan bir saat önce sıvı almayı bırakarak da uykunuzun bölünmemesini sağlayın. Kafein, rafine şeker ve un tüketimini sınırlandırın. İhtiyacınız olduğu zaman eşinizden ve yakınlarınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin.
Halsizlik, Yorgunluk Hissi Ve Uyuma İsteği: Vücudun gebeliğe alışmaya çalıştığı ilk üç aylık dönemde sürekli uyuma isteği, yorgunluk hissi, halsizlik normal kabul edilir. İlk üç aydan sonra uyku düzeni normale döner.
Artan östrojen ve progesteron seviyesi, kan basıncının düşmesi, sıkça bölünen uyku, sindirim problemleri, sabah bulantıları, anksiyete, bel ve rahim ağrıları gibi birçok değişiklik hamilelikte aşırı halsizlik problemi yaşanmasına neden olur.
Çay ve kahve tüketiminizi azaltabilirsiniz ve bol sıvı almalısınız. Gece sık idrara kalkıyorsanız, yatmadan bir kaç saat önce sıvı almamak uyku bölünmelerinizi engelleyecektir. Kısa yürüyüşler, her ne kadar bitkin hissetseniz de, daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
Yastıklar ile karın ve sırt kısmına destek vererek uyku pozisyonu almak, uykusuzluğa iyi gelebilir. Gebelikte uyku problemi konforlu bir uyku pozisyonu ile çözülebilir. Yoga, meditasyon, masaj ve derin nefes almak; zihin ve bedenin dinlenmesine yardımcı olur ve iyi bir uyku sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamara baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır.
Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra annede iştah artışı, sürekli açlık hissi gibi etkiler baş gösterebiliyor. Sağlıklı hamilelik geçirmek isteyen anne adaylarının gebelikte beslenme düzenini çok iyi bir şekilde yönetmesi gerekiyor.
Gebelik başlar başlamaz vücudunuz daha sonraki gebelik dönemi ve emzirme döneminde daha dinç olmanızı sağlamak amacıyla enerji depolamaya başlar ve bu nedenle uykunuz geldiğinde direnmek yerine uyumak daha mantıklıdır.
Hamilelikte en ideal uyku sol tarafa doğru yatmaktır. Sol tarafa yatarak hem kendi bedeninizde hem de bebeğinizde kan dolaşımını kolaylaştırır. Gebelikte sol tarafa doğru yatmak beslenme ve idrar sıvılarının atılmasını kolaylaştıran bir uyuma egzesizidir.
Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir.
Kaliteli bir uyku, hamilelik döneminde beslenme kadar önemli bir süreçtir. Normal dönemde de hamilelik sürecinde de vücudun dinlenmesi için en önemli faktörlerden biri uykudur.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.
Yorgunluk ve halsizlik: Özellikle hamileliğin ilk trimesterinde artan progesteron hormonu ile birlikte anne adaylarında yorgunluk ve sürekli uyuma isteği ortaya çıkabilir.
Gebelikte ateş basmasının başlıca nedeni hamileliğe bağlı hormonal değişimlerdir. Buna ek olarak anne adayının gebelik döneminde yaşadığı kaygı, stres, üzüntü vb. duygu durum dalgalanmaları ateş basmalarına neden olabilir.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Haftada 2-3 kez kuru baklagillere yer vermek, günde 2-3 adet ceviz ya da 15-20 adet badem/fındığa yer vererek protein kaynakları zenginleştirilmelidir. Vejeteryan annelerin beslenme ile sağladıkları protein kaynağı bitkisel proteinler ve yumurta olduğu için tüketim miktar ve sıklıkları daha fazla olmalıdır.
İlk 3 ayda yatış pozisyonu olarak yüzüstü hariç her pozisyonda yatılabilir. Bu aylarda rahim küçük olduğu için damarlara baskı yapmadığı için dolaşımı bozmaz. Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Bunun yanında hamile biri gece boyu ortalama 9 saat uyumalıdır. Gündüzleri de şekerleme yapmak iyi bir seçimdir. Gün içerisinde 45-60 dakikalık bir uyku, anneyi dinç tutar ve yorgunluk hissini azaltır. Gebeler daha çok sol yana yatmayı tercih etmelidir.
Gebelikte iştahsızlığın önlenmesi için aşırı yağlı gıda tüketiminden uzak durmak, ara öğün sayısını artırmak ve kısa süreli yürüyüş gibi egzersizler önerilebilir. Hamilelikte iştah kaybı ilk üç ayın sona ermesiyle birlikte ortadan kalkar.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır? - 1'inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram. - 2'nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram. - 3'üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri