Devlet memuru olmaya engel bir sabıka kaydına sahip olmamak. Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli bir not alarak, belediye bünyesinde çalışıyor olmak. Kıyılacak nikah işlemi için ilgili belediye başkanından görev yetkisi almış olmak.
Nikah memuru, belediyeye bağlı görev alır. Bu görev içinde koşulsuz tüm nikah işlemleri için görev üstlenir. Özellikle giyimine özen gösteren, iletişim becerileri gelişmiş, hoşgörülü kişiler nikah memuru olarak atanır. Çoğunlukla da belediye altında yer alan Yazı işleri Müdürlüğü bu çalışma için uygun görülür.
Belediye çalışanı olan adaylar, belediye başkanı tarafından yetkilendirilerek nikah memuru olabilirler. Nikah Memuru Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Eğitim ve şartlar adımlarını tamamlamış olan nikah memurlarının, mesleklerini yapabilmeleri için birtakım gereklilikleri bulunmalıdır.
Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. En az 2 senelik bir yüksekokul mezunu olmak (nikah memuru olmak için belli bir bölüm şartı aranmamaktadır) Belediyede kadrolu bir göreve atanmış olmak. KPSS'den geçerli bir puan almış olmak (genellikle 80 puan şartı aranmaktadır)
İlgili 15 soru bulundu
Nikah memurlarının çalışması saatleri her memur ile aynıdır. Nikah memurları haftada 40 saat çalışır. Diğer memurlar ile aynı haklara sahiptir.
Nikâh Memuru Maaşı 2023 Yılının Temmuz Zammıyla Ne Kadar Oldu? Nikah memuru maaşları Temmuz zamlarıyla birlikte güncel olarak 22.600 TL oldu. Fakat evli ve çocuklu devlet memurlarına yansıyan ek ödeneklerle birlikte maaşları 23.500 TL'ye çıkabilmektedir.
Nikah memurları, nikah dairesi dışında da nikah kıyabiliyor. Bu hizmet ücrete tabi. Nikah memurunu düğün salonuna getirme ücreti başvuru yaptığın belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Başvurduğun belediyenin belirlediği fiyatlar mekanın bulunduğu yerin mesafesine göre değişebiliyor.
İçişleri Bakanlığı 30/11/2017 tarihli ve 132911 sayılı oluru ile de evlendirme memurluğu yetkisi il ve ilçe müftülerine verilmiştir. İl ve ilçe müftüsü dışında Başkanlığımızın hiçbir personeli evlendirme memurluğu yapamayacaktır.
5393 sayılı Belediye Kanununun 14'üncü maddesinin (a) bendi ile belediyelere nikâh kıyma görevi verilmiştir. Nikâh işlemleri geleneklere ve bu işlere tahsis edilen mekânların durumuna göre hafta sonu veya gece de yapılabilmektedir.
Evlenecek olan kadın ve erkeğin evlenme sözleşmesinin yapılması sırasında bizzat hazır bulunması ve iradelerini aynı zamanda birbiri ardından açıklamaları da şarttır. Evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır.
Nikâh memuru, Medeni Kanun'un ilgili maddesine göre, belediye başkanının kendisine verdiği yetkiye dayanarak şahitler huzurunda evlenecek çifte, “hiç bir etki altında kalmaksızın kendi arzularıyla evlenmeyi kabul edip etmediklerini” önce geline, sonra damada sorar.
Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
Nikah memuru önce kimlik sorularını soracaktır: “Adınız, soyadınız, anne adınız, baba adınız?” Ve sonra da meşhur sorusunu soracaktır “Hiç kimsenin etkisi altında kalmadan.....” Kimisi sade bir “Evet” diyecektir . Kimisi “Çook istiyorum. Evet, evet, evet” diyecektir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
Büyük güne 3 ay kaldıysa ve nikah başvurunuzu henüz tamamlamadıysanız daha fazla beklemeden o işi halletmeniz gerekiyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz.
Madde 22- (2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir.
Nikah memurları, görev yetkisini belediye başkanlarından alır. Aynı zamanda verilen atama üzerinden nikah işlemlerini gerçekleştirir. Nikah memurları, belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek sureti ile de nikah kıyar.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL.
Nikâh şahitleri nikahta sırasında, sözlü ve yazılı olarak olarak bahsi geçen evliliğe şahit olduklarını beyan ederler. Nikâhta resmi olarak en fazla iki şahit olabilir.
Erkek tarafında olur. Özel bir durum olmadığı sürece bu böyledir. Nişan kız tarafında olur.
Nikah memurunu düğün organizasyonunuz için çağırmak son derece basit. Nikah dairesine giderek kayıt yaptırdığınız esnada nikah memurunun düğün organizasyonuna gelmesi için bizzat talepte bulunuyorsunuz. Bu talebiniz, tarih ve mekan durumu dikkate alınarak inceleniyor ve onay veriliyor.
Nikah memuru olabilmek için belirli bir bölümden mezun olma şartı aranmamaktadır. Nikah memuru olmak isteyen kişilerin, herhangi bir 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlamış olması nikah memuru olmak için yeterlidir.
Türkiye'de gardiyanların aylık brüt maaşları, yeni başlayan bir gardiyan için ortalama olarak 14.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir. Deneyimli ve unvan sahibi gardiyanların maaşları ise 20.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir.
NİKAH ÜCRETLERİ
1- Mesai saatleri içinde nikâh ücreti aile cüzdanı bedeli olan 445 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri