Nikah memurları, belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek sureti ile de nikah kıyar. Nikah memuru, belediye nezdinde görev yapar. Bu görev içinde herhangi bir şart ya da koşul olmadan bütün resmi nikah işlemleri için görev üstlenir.
Çoğunlukla da belediye altında yer alan Yazı işleri Müdürlüğü bu çalışma için uygun görülür. Nikah memurluğu görevini yerine getirebilmek için belirli kurs ve seminerlere katılım gereklidir. Kurs seminerlerden başarı ile ayrılan belediye memurları nikah kıyma yetkisine sahip olurlar.
"İyi günde, kötü günde; hastalıkta ve sağlıkta x kızı z'yi eşin olarak kabul ediyor musun?" "Ben de sizleri koca-karı ilân ediyorum." "Gelini öpebilirsin." "İyi günde, kötü günde; hastalıkta ve sağlıkta x kızı z'yi eşin olarak kabul ediyor musun?"
Nikah memuru olmak için, yasal anlamda birtakım şartlar bulunmaktadır. KPSS sınavında yeterli puan alarak, belediye kadrolarına atanmak, Adli sicil geçmişi temiz olmak, Bu şartları sağlayan kişiler, nikah memuru olarak görev alabilirler.
Nikâh memuru, Medeni Kanun'un ilgili maddesine göre, belediye başkanının kendisine verdiği yetkiye dayanarak şahitler huzurunda evlenecek çifte, “hiç bir etki altında kalmaksızın kendi arzularıyla evlenmeyi kabul edip etmediklerini” önce geline, sonra damada sorar.
İlgili 31 soru bulundu
Nikah memurlarının çalışması saatleri her memur ile aynıdır. Nikah memurları haftada 40 saat çalışır. Diğer memurlar ile aynı haklara sahiptir.
Düğüne nikâh memurunu çağırmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken ücret 650 ile 1550 lira aralığında ancak belediyelerin bu konuda sabit bir fiyatı olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.
5393 sayılı Belediye Kanununun 14'üncü maddesinin (a) bendi ile belediyelere nikâh kıyma görevi verilmiştir. Nikâh işlemleri geleneklere ve bu işlere tahsis edilen mekânların durumuna göre hafta sonu veya gece de yapılabilmektedir.
Bir nikah memuru, evliliklerin resmi olarak gerçekleştirilmesinden sorumlu kişidir. Nikah memuru, bu önemli görevi yerine getirirken bir ücret alır.
"Nikah için nereye başvurulur" yanıtı en çok merak edilen sorular arasında. Hemen yanıtını verelim: Nikah işlemleri belediyelerin evlendirme dairelerine yapılıyor. Nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvuru yapılması gerekiyor.
Evlendirme memuru, müracaat eden her Türk vatandaşından nüfus kayıt örneği ister ve dosyaya ekler. Sadece nüfus cüzdanına veya T.C. kimlik kartına göre evlenme yapılamaz.
Nikahda ne soylenir? “Eşhedü ellâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Ve eşhedü enne Muhammeden 'abdühû ve rasûlüh = Şahadet ederim ki Allah'tan başka ilâh yoktur, O'nun ortağı yoktur ve şahadet ederim ki, Hz. Muhammed (s.a.s.) O'nun kulu ve elçisidir.”
Mehir tespit edildikten sonra hoca oturacak ve iki şahidin huzurunda imam nikahını kıymaya başlayacak. Hoca önce kadına adını soracak, babasının adını soracak daha sonra hoca bu sefer erkeğe adını soracak, babasının adını soracak. Nikah başvurusu için gerekli işlemler nelerdir?
Nikah memurları, nikah dairesi dışında da nikah kıyabiliyor. Bu hizmet ücrete tabi. Nikah memurunu düğün salonuna getirme ücreti başvuru yaptığın belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Başvurduğun belediyenin belirlediği fiyatlar mekanın bulunduğu yerin mesafesine göre değişebiliyor.
Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
Nikah memuru olmak isteyen kişilerin, herhangi bir 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlamış olması nikah memuru olmak için yeterlidir.
Düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat süre içerisinde gerçekleştirilmesi, Ayrıca 30.07.2020 tarih ve 12682 sayılı Genelgemiz çerçevesinde toplu taziye yapılmamasına ilişkin hükümlerin eksiksiz uygulanması, sürdürülecektir.
Artık mevzuatta "yıldırım nikahı" diye bir olgu yok. Yıldırım nikahı ve diğer nikah işlem ve başvuruları aynıdır. Belgeler tamamlandığı taktirde 2-3 gün içinde nikah işlemi yapılabilmektedir. Hatta erken kalkıp programlı davranırsanız, ertesi gün bile evlenmeniz mümkün!
Memurların Evlilik İzni Süresi: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Md.104/B' ye göre memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir. Memurun kendisi veya çocuğu dışında kalan yakınlarının evlenmesi durumunda evlilik mazeretine dayalı izin hakkı söz konusu olmayacaktır.
Belediyeler evlilik cüzdanı için standart ücret almaktadır. 2020 yılı itibariyle evlilik cüzdanı ücreti 110 TL olarak belirlenmiş olup evlilik dosya ücreti olarak da bazı belediyeler 25 TL ücret talep etmektedir. Nikah başvurusu yapacak olan çiftler bu ücreti başvuru yaptıkları belediyeye öderler.
Nikah için davetli ya da özel bir tören istemeyen çiftler için belediyelerin “oda nikahı” uygulaması bulunuyor. Hafta içi mesai saatleri içinde, belediyenin nikah salonlarında gerçekleşecek ve sadece evlenecek çift ile nikah şahitlerinin katılımının yeterli olduğu törensiz nikah programına oda nikahı adı veriliyor.
Nikah için yetkili mercilere müracaat edildikten en fazla 24 saat sonra gün almak mümkündür. Her şey tamamlandıktan sonra 2-4 gün içinde nikah kıyılabilir. Ek olarak, "yıldırım nikahı" diye bir durum söz konusu değildir. Belgelerin toplanma süresi düşünüldüğünde, aynı gün içinde evlenmek imkansızdır.
E devlet üzerinden her ne kadar nikah tarihi sorgulanabilse de nikah için gün almak mümkün değildir. Bunun için bağlı bulunan belediyenin evlendirme dairelerine bizzat başvuru yapmak gerekir.
Evrakların tamamlanması, evliliğin ilk adımını oluşturur. Nikah tarihi almak isteyen çiftler, evrakların alındığı günden itibaren 6 ay içinde nikah tarihi alabilme hakkına sahiptir. Çünkü evrakların geçerlilik süresi 6 aydır. Bu nedenle 6 ay içinde nikah tarihi almak şarttır ve evlenmek gerekir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri