Bebekler Hisseder Bebekler nasıl annesinin kokusunu hisseder, yüzüne ve sesine tepki verir. Aynı şekilde babayla da bağ kuruldukça onu hissetmeye başlar.
Hareketli bir bebeğe dönüşüm yalnızca 12 ay sürer. İletişimi gelişen bebekler başlangıçta ağlama ve gülümseme yollarını kullanırlar ve bu durum oyuncak tutabilmeye kadar gider. 4 ay sonunda ise anne ve babasını tanıyacak duruma gelir.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
En İyi Cevaplar. Bebekler anne kokusunu kolayca tanıyor çünkü 9 ay onların karnında yaşıyor, doğduğunda ilk onları görüyor.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
İlgili 22 soru bulundu
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır. Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve/veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şekilde hareket ettirir. Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar. Dokunsal faaliyetlere karşı ilgisi en üst seviyede olur.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Sadece dönem dönem bebeğin anne ya da babasına daha fazla ihtiyacı olur. Zamanla bu hayranlık geçebilir de. Ya da bebek birdenbire annesine ya da sadece babasına, nedeni belli olmayan bir şeyden dolayı daha fazla bağlanır. Bebekler sık gördüğü, aşina olduğu kimse, ona daha yakın olur.
O alem ile bu dünya alemi farklıdır. Ancak peygamberlerin ve veli zatların ruhları serbest olarak dolaşabilmektedir. Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir.
Unutmayın ki ona hayatı siz öğreteceksiniz.” Uzmanlar bebeklerin genellikle ilk kelime olarak baba dediğini çünkü “baba”nın “anne”ye göre söylenmesi daha kolay bir kelime olduğunu belirtiyor. İşte bebeğinizle iletişim kurmanız için bilmeniz gerekenler: * Bebeğiniz huysuzlanarak ağlıyorsa bu acıktığının göstergesi.
Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir. İlk doğum günü civarında repertuvarına birkaç kelime daha eklemiş olabilir. Bu ipuçları bebeğinizin konuşmasına yardımcı olur. Bebeğinizle sadece konuşmak ona yeni kelimeler öğretir ve ilk kelimeleri konusunda cesaret verir.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
, 9 ay boyunca anne karnında geçirilen süre düşünüldüğünde sıcaklığından, kokusundan ve sesinden doğumdan hemen sonra tanır. Her annenin amniyonik sıvısı kendine özgüdür. Bu sayede bebek 9 ay boyunca o sıvıda bulunduğu için onu kokusundan kolayca tanıyabilir.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Bebekler 1 yaşına geldiklerinde bazı kelimeleri söylemeye başlar. Bu yaşlarda çocuklardan uzun cümleler kurmaları beklenmemelidir. 18. ayda kelime dağarcıkları gelişerek 24. aylarda iki kelimeyi bir araya getirmeye başlayabilirler. Çocuklar merak duygusundan dolayı soru sormaya başlarlar.
7-12 ay arasındaki bir bebek sesin nereden geldiğini fark etmeye başlar. Bu dönemde kendisiyle konuşulan bebekler konuşulanları dinler ve ona verilen basit komutları anlamaya başlar ve duyduğu yönlendirmelere uygun hareket edebilir.
Çoğu bebek kadın sesini dinlemeyi erkek sesine tercih eder. 4 ay civarı, bebek etrafına bakıp seslerin kaynağını aramaya başlayacaktır. 6 aylıkken sesleri dinleyip taklit etmeye çalışacaktır.
Bebeğinizi yumuşak dokunuşlarla okşayın, ona sık sık gülümseyin, şarkı söyleyin ve onunla sohbet edin. Bebeğinizle konuşun. Onun tepkilerini seyredin ve cevaplarını bekleyin. Onun tepkilerini bilmek bebeğinizle daha sonra kurmak isteyeceğiniz iletişim için size yardımcı olacaktır, unutmayın.
Henüz yeni gelişmeye başlayan sistem nedeniyle bebekler ellerini yumruk yaparlar. Bebeklerin ellerini yumruk yapmasının en temel nedeni beyin ve vücut arasındaki sinir yapısının gelişmemesiyle alakalıdır. Bu gelişim birkaç ay sürebildiği gibi birkaç senede sürebilir.
Ağlamalar azalmaya başlıyor. Dördüncü ay ile birlikte bebeğin ağlamaları azalmaya başlar, yine ilgi istediği için ağlayabilir, yalnız kalmaktan hoşlanmadığı ve anne-babayı çağırmak için ağlayabilir, yanına gelindiğinde sakinleşebilir. İlerleyen aylarda bebeğin duyguları yüz ifadelerinden okunmaya başlar.
Çocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor.
Yenidoğan bir bebek retina ve beyindeki görme sinirleri tam olarak gelişmediği için nesneleri ve kişileri net olarak göremez. İlk haftasında sadece 30 cm uzaklıktaki kişi ve nesneleri gölgeler şeklinde algılar. Zamanla gözler görmeyi öğrenir ve hızlı bir şekilde uyarıcıları netleştirmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri