Bilimsel teori değişebilir. Bilimsel kanun kesinlikle değiştirilemez.
Teoriler değişime açık olduğu gibi, kanunlar da teoriler gibi değişime açıktır. Buna ek olarak, bilimsel kanunlar test edilebilir olmasına rağmen, bilimsel teoriler doğrudan test edilemez. Dolayısıyla, teori ve kanunlar anlam ve işlev bakımından bilimsel bilginin farklı türleridir.
Teoriler, bilim insanları en geniş kabul gören ve en tutarlı yapılardır. Teorilerin doğru oldukları hiçbir zaman kanıtlanamaz, ancak yanlış olmadıkları kanıtlanabilir.
Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. En gerçek değişmezlerdir. Bilimsel yasa kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilere denir. Bilimsel Yasanın Özellikleri – Kaçınılmaz, tümel (evrensel), basit, sarsılmaz (determinist) ve matematik dille ifade edilebilir ilişkilerdir.
"Gözlemler sonucu hipotezler geliştirilir, hipotezler ispatlanınca teori olur, teoriler daha da ispatlanıp daha fazla kişi kabul edince kanun olur." şeklinde özetlenebilecek söz konusu hiyerarşi, uzun yıllar boyunca okullarımızda okutulmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Genel kanının aksine, kanıtlanan teori (kuram) kanun olmaz. Kanunla teori arasında doğrudan, tamamlayıcı bir ilişki yoktur.
Teori ise bir konu hakkında güçlü bilimsel kanıtlara dayanır ve TAHMİN DEĞİLDİR kesin sonuçlara bakar kanıtlansa bile teori olarak kalır.
Hiçbir hipotez ispatlanınca teori, teori daha da ispatlanınca kanun olmaz. Önce etrafımızda kendini tekrar eden olaylar ve olgular, yani kanunlar tespit edilir.
Bilimsel bir kuramın gücü, açıklayabildiği durumların çeşitliliği, anlaşılabilirliği ve kolaylığı ile ilişkilidir. Yeni bilimsel kanıtlar elde edildikçe, yeni bulgulara uymaması durumda, bilimsel bir kuram reddedilebilir ya da değiştirilebilir.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır.
Yasa teorinin doğrulandıktan sonra kazandığı addır. Teori hipotezlerin netlik kazanmış, bilimsel olarak kullanılabilir hale gelmiş şeklidir. Teori her ortam ve durumda geçerliliğini koruyorsa yasa olur Yasa son aşamadır. Teori hipotezin bir üst basamağıdır.
Evrim teorisi bilimsel bir teori olmasına rağmen sınırlarını çoktan aşarak birçok bilimsel disiplinin araştırma alanına girmiştir.
daha önce de söylendiği gibi kanun var olan durumdur teori ise bunun neden var olduğunu açıklama çabasıdır. canlılar farklı koşullarda farklılaşır = kanun. peki neden farklılaşır = teori. "bilimsel teoriler kesinlik kazanınca yasa olmaz. yasa neden sorusunun değil nasıl sorusuna yanıt verir.
Bilimsel gerçekler etrafımızdaki olay ve olguların sadece ne olduklarını açıklarken, teoriler bu farklı doğa yasalarını bir araya getirerek, olay ve olguların neden ve nasıl olduğunu açıklar.
Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin ana- lizleri değişebilir.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır.
TC Anayasasının ilk 3 maddesi değiştirilemez. Bütün yasalar anayasa denilen temel yasa göredir. Bir yasa, başka bir yasala veya mahkeme kararıyla yürürlükten kalkar.
Bilimsel bilgi her ne kadar deney ve gözlemlere bağlı olarak elde edilen bir bilgi türü olsa bile değişkendir. Buna bağlı olarak da bilimsel bilgi mutlak doğru değildir. Zamana bağlı olarak ortaya çıkan yeni deliller sayesinde de bilimsel bilgi değişikliğe uğrayabilir.
Nadir de olsa onlar da değişebilir. Ancak bilimsel teoriler zamanla evrilir, sıklıkla gelişir. Yani bir bilimsel teoriyi değiştirip geliştirecek şey, ya yeni elde edilen bilimsel deneyler veya bilimsel bulgulara ve gerçeklere dayanan bir başka bilimsel teori olmalıdır.
Evrim ve Evrim Teorisi, iki farklı kavramdır. Evrim, buradaki yazımızda izah ettiğimiz gibi, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bunu %100 gerçek olarak biliriz; çünkü hem doğada, hem laboratuvar koşullarında gözlediğimiz bir gerçektir.
Bilim adamları için bir teorinin neredeyse tam tersi bir anlamı vardır. Onlara göre teori, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi teorisi, elmaların ağaçlardan neden düştüğünü açıklar.
Teori geniş kapsamlı bir alanda, birbirinden farklı birçok gözlem ve deneyi açıklayabilen, henüz yapılmamış gözlem ve deneyler için öngörüler veren, birbirine bağlı önermeler sistemi demek.
Toplumdaki olay ve olguların “neden”lerini ortaya çıkarmak için teorik sorular sorulur. Teorik sorular, araştırmacının hakkında bilgi topladığı gerçeklerin araştırmanın konusunu nasıl etkilediğini, bu konuya ilişkin ne gibi sonuçlar doğurduğunu doğru bir şekilde yorumlamasını sağlar.
İyi bir teori geniş bir açıklama gücüne sahiptir. İyi bir teori basitleştirerek açıklar. İyi bir teori tatmin edicidir, bizim merakımızı giderir. İyi bir teori açıkça çerçevelenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri