Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir.
Söz yüzüğü kurdelesini kim keser diyenler için bunu genellikle, damat veya gelin adayının aile büyükleri yapar. Nişanda yüzükleri hangi taraf keser sorusunun yanıtı, ilk kez sözlenecek ve nişan töreni yapacak olanlar tarafından araştırılır.
Nişan töreninde yüzükler aile büyükleri tarafından takılır ve kurdela kesilip fotoğraf çekimi yapılır.
Halk arasında kurdeleyi kesen kişinin mutlu bir evliliği olması önemli kabul edilir. Çünkü bunun şans getirdiğine inanılır. Kız ya da erkek tarafından biri kurdeleyi kesebilir. Özellikle erkek tarafından birinin kurdeleyi kesme zorunluluğu yoktur.
Nişan yüzükleri, çiftler tarafından ortak olarak alınabilir. Bu durum biraz adetlere göre de değişebilir. Örneğin bazı yörelere bakıldığında gelinin yüzüğünü damat alırken damadın yüzüğünü ise gelin alır. Bu durum kişilerin mensup olduğu yöreye, hayat tarzlarına ve dünyaya bakış açılarına göre değişkenlik gösterir.
İlgili 26 soru bulundu
Çünkü bu konuyla alakalı geleneklerde de net kurallar bulunmaz. Fakat genel olarak mutlu evliliğe sahip olan bir aile büyüğünün kesmesi doğru görülür. Eğer ailenin büyüğü bekar ya da dul ise yine de yüzük kurdelesini kesmesinde bir sakınca bulunmaz.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Bu konuda net bir kural olmasa da nişan kurdelesini genellikle kız veya erkek tarafından yaşı büyük ve saygı duyulan bir aile büyüğü keser. Kurdeleyi kesen kişinin genellikle güzel bir evliliğinin olmasının da şans getirdiğine inanılır.
Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
"Nişan yüzüğünü kim takar, nişanda kurdeleyi kim keser" diye sorarsan da şöyle söyleyelim: Kız veya erkek tarafının ailesinden yaşı büyük olan ve saygı duyulan bir akrabaları bunun için görevlendirilir.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Nişanda Damada Saat Hediye Etmek
Nişan saati geleneğin uygulanma şekline göre hem kadına hem erkeğe takılabilir. Genellikle kadınlara bilezik ya da bileklik takılmayan kültürlerde karşılıklı olarak saat hediye edilir. Nişan saatleri düğünde tekrar alınmayacaksa lüks bir markadan seçilir.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır. Bununla birlikte söz merasiminde çok daha sade, estetik ve şık tasarımlar tercih edilir. Bununla birlikte nişan yüzükleri, evliliğe çok daha yakın bir aşamadır.
Çiftler genellikle eşlerinin adını, baş harfini ya da her ikisinin adını yüzüğün iç kısmına yazdırmayı ya da evlilik tarihlerini yazdırmayı tercih edebiliyor.
Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tektaş yüzük verilip sağ el yüzük parmağına takılması, alyansın ise evlilik ile birlikte sağ elin yüzük parmağına takılması artık bir gelenek haline gelmiştir.
Çoğu hazırlık önceden yapılsa da pasta, son gün halledilir. Nişan masasında bulunması gereken şeyler arasından önemlisi budur. Görsel olarak dikkat çekecek kadar gösterişli olması ve lezzetinin güzel olması gerekir. Nişan pastası, nişan töreni esnasında kesilir ve gelen misafirlere ikram edilir.
Duş alırken, yüzük takılı kalabilir ancak temizlik yaparken, bulaşık yıkarken ya da farklı kimyasallara temas riski olduğunda kesinlikle çıkarılmalıdır. Aksi halde yüzük daha hızlı ve kalıcı şekilde hasar alacaktır.
Nişan töreninde geline takılan altınlar genellikle aile büyükleri tarafından hediye edilir. Bu takılar, genellikle gelinin başının üzerinden geçirilen bir zincir veya bir kolye şeklinde olabilir. Aynı zamanda bilezik, küpe veya yüzük gibi farklı takılar da tercih edilebilir.
Ayrıca Yargıtay'ın eski kararında, erkeğe takılan takılar erkeğin “kişisel malı”, kadına takılanlar da kadının “kişisel malı” sayılıyordu. Ancak bu görüş artık değişti. Yargıtay, düğünde takılan takıların geline ait olduğu görüşündedir.
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Nişan sonrası: Nişandan on gün sonra kız tarafı oğlan tarafına nişan karşılığı götürür. Nişan karşılığında başta damat olmak üzere yakın akrabalara nişan bohçası ve bir iki tepsi baklava getirir. Oğlan evi bunları taşıyanlara bahşiş verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri