Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Söz ve nişanı birlikte yapacaksanız, söz kesiminde geline takılacak takı seti veya bilezikler, damada takılacak altın veya altın saat de nişan töreninde takılabilir. Nişan töreninde giyilecek kıyafetlere gelirsek, gelinin nişan elbisesini erkek tarafı alırken, damadın takım elbisesini kız tarafı alır.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir.
Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar. Bu gelenek birçok aile tarafından uygulansa da günümüzde çiftler ödemeleri ortaklaşa da halledebiliyorlar.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Genel olarak damada verilen hediyeler arasında parfüm, kişisel bakım seti, iç çamaşırı, havlu, bornoz seti, terlik, pantolon, gömlek, pijama takımı yer alıyor.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Nişan gününden önce alışverişe çıkılır. Gelin adayına nişan elbisesi, ayakkabı, çanta ve iç çamaşırı(özellikle ipek olur)alınır. Kız tarafı ise damada takım elbise, ayakkabı, gömlek ve kravat alır.
Mekana Göre Nişanlık Seçimi Nasıl Olmalıdır? Geleneksel bir mekanda yapılan bir nişan töreninde, smokin veya kravatlı takım elbise tercih edilebilir. Kravatsız takım elbise ya da blazer ceket, daha rahat bir seçenek olabilir.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Erkek tarafı nişanda genellikle geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen davetlilerin nişanda takı takıp takmayacağı ise aileler tarafından karar alınıp belirlenir. Geline set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik hediye olarak verilebilir.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Nişanda damada ne takılır sorusuna cevap genellikle saat olur. Gelin müstakbel eşine saat armağan eder ya da kız tarafı olarak damada şık bir saat hediye edilir. Bunun yanı sıra damada nişanda para en çok takılan takıdır. Damadın boynuna geçirilen kurdeleye herkes bütçesi kadar para takar.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir.
Nişan elbiseleri genellikle daha sade ve renk tonları daha az gösterişli olan kıyafetlerdir. Yine dediğimiz gibi cilt tonunuza göre bir renk seçmek önemlidir. Genellikle lacivert, siyah, kırmızı gibi temel renkler nişan kıyafetinde kullanılır. Genellikle nişan kıyafetinde beyaz renk çok tercih edilmez.
Söz merasimi esnasında kız isteme etkinliği de gerçekleştiği için rahat hareket edebileceğiniz kıyafetleri tercih etmeniz önerilmektedir. Daha çok şifon, tül gibi taşıması kolay kumaşlar öne çıkmaktadır. Söz merasiminde askılı ya da boyundan bağlamalı abiye modelleri de sıklıkla tercih edilmektedir.
Söz kıyafetleri asilliğin, zarifliğin birer temsilcisidir. Birbirine verilen sözün, sadakat yeminin kıyafetlere yansıması sonucu beyaz renk tercih edilir. Her zaman olmasa da sıklıkla beyaz elbise veya takım kombinleri söz esnasında tercih edilir.
Ancak günümüz şartlarında bu durum farklılıklar gösterebilir. Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Söz masrafları erkek tarafına ait olduğu için kız tarafının damat bohçası gibi hediyelikleri alması yeterlidir. Damat bohçasına konulacak eşyalar ile damada takmak üzere değerli bir aksesuarı, kız tarafının alması gerekenler arasında sayabiliriz. Söz merasimi yapıldı.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın takıyor.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Nişan, genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Düğün masrafları nasıl ki geleneklerimize göre damada aitse, nişan masrafları da yine bu geleneklerimize ve adetlerimize göre geline aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri