Türk Medeni Kanunu'nun 122. Maddesi'ne göre; eğer nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilmektedir.
Nişan hediyelerinin iadesinde tarafların kusurunun önemi bulunmamaktadır. Taraflar alışılmışın dışında olan hediyelerin kusurlu da olsalar iadesini isteyebilirler.
Aksine bir anlaşma ya da o yöreye özgü bir gelenek ya da örf-adet kuralı yoksa ziynetler de takı paraları da kadına aittir. Kanuna göre, kadın rıza verirse bir daha hiç iadesi istenmeyecek şekilde düğündeki ziynet eşyaları kocaya verilebilir.
Giymekle, kullanmakla eskiyen eşyalar alışılmış hediye sayılır. Bunlar geri istenemez. Nişan yüzüğü dışında kalan tüm altınlar, takılar ve ziynet eşyaları ise geri istenebilir. Nişan hediyelerinin geri istenebilmesi için, davanın nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılması gerekir.
Nişan bozulursa takılar kimde kalır? Nişanın bozulması halinde nişan yüzüğü hariç diğer değerli takıların iadesi, hediye eden nişanlı, onun ana babası ya da onlar gibi davranan tarafından talep edilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir veya karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre, geri istenir. Hediyelerin verildiği ve iade edilmediği hususu her türlü delil ile ispat edilebilir.
Nişan atılması sonrasında tarafların birbirine hediyeleri geri vermemesi halinde bu davaya bakmakla görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesinin olmadığı mahalde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakacaktır. Yargıtay 3.
Bununla beraber dinî ve ahlâkî açıdan bakıldığında, özellikle de geçerli ve makul bir sebep olmaksızın nişanı bozmak hoş karşılanmamış, bütün fakihler nezdinde günah sayılmış, yapılmış bir vaatten rücû etmek olarak değerlendirilmiş ve ahlâkî olmadığı vurgulanmıştır.
Hediyelerin mislen iadesi, hediyelerin aynı miktar ve aynı sayıda iadesi anlamına gelmektedir. Nişanın bozulmasından sonra hediyelerin aynen veya mislen iadesi talebi üzerine hediyelerin iadesi zamanında hediyeler aynen durmuyorsa bu durumda hediyelerin mislen iadesi söz konusu olacaktır.
Bunun dışında zaten bireyler birbirlerini henüz eş olabilme noktasında benimseyememişlerse nişanlılık süreci başlatılmamalıdır. Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir.
Ülkemiz geleneklerine göre nişanı kız tarafı yaparken erkek tarafı ise düğünü yapıyor. Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Nişanın haklı bir sebep olmaksızın nişan yüzüğü atarak bozulması halinde, kusurlu olan taraf bunun sonuçlarına katlanır. Nişan hediyelikleri bakımından iade için ise kusur aranmaz. Nişanın bozulmasından kaynaklanan davaların zamanaşımı süresi 1 yıldır. Nişanlılık ile ilgili davalarda Aile Mahkemeleri görevlidir.
Bu özel gün için kız evine gelen hediyeler, genellikle gelin adayının ihtiyaçlarına yöneliktir. Nişanda kız evine hediye olarak en sık tercih edilenler arasında takılar bulunur. Gelin adayına altın yüzük, bilezik, küpe gibi takılar takılır.
Nişanda damada ne takılır sorusuna cevap genellikle saat olur. Gelin müstakbel eşine saat armağan eder ya da kız tarafı olarak damada şık bir saat hediye edilir. Bunun yanı sıra damada nişanda para en çok takılan takıdır. Damadın boynuna geçirilen kurdeleye herkes bütçesi kadar para takar.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Nişan Hediyelik Çeşitleri Nelerdir? Orijinal nişan hediyelikleri oldukça fazla çeşitliliğe sahiptir. Badem şekeri, katı sabun, kolonya, havlu, magnet, mum, biblo, kahve, cam aksesuarlar, şişe tasarımları ve sürprizlerle dolu kutu çeşitleri tercih edebileceğiniz çeşitler arasındadır.
Darp edildiği için nişanı atan kadın okurum S.K., takıların kimde kalacağını soruyor. Yargıtay içtihatlarına göre nişanın bozulması halinde alışılmışın dışındaki hediyeler aynen, mevcut değilse mislen geri verilir.
nişanın bozulması nedeniyle maddî ve manevî tazminat davası sonunda alınan ilâm aile hukukuna ilişkin olduğundan, kesinleşmeden icraya konulamaz (12.
Alışılmış (mutad) hediyeden kasıt giyinmekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilen eşyalardır. Altın ve ziynet eşyası ile cep telefonu vs. eşyalar mutad dışı hediyeler olup, iadesi gereken eşyalar sınıfına girmektedir.
Günümüzde nişanlılık sürecinde cinsellik, evlilik dışı cinsel ilişki olarak da değerlendirilmektedir. Ülkemizin de gelenekleri ve görüşleri dikkate alındığında nişanlılık döneminde cinsellik genel olarak kabul gören bir durum değildir.
Nişanlılık süresiyle ilgili olarak İslam hukukunda ve geleneklerimiz- de tespit edilmiş sabit bir süre mevcut değildir. Bu süre birkaç gün ile sınırlı olabileceği gibi uzun yılları da içine alabilir.
Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400). Nişanlısıyla olan cinsel ilişkisi hakkındaki sorusuna gelince, eğer nişanlısından kasıt, dini nikah kıydığı kadın ise, onunla girdiği cinsel ilişkiler geçerli ve helal olan ilişkilerdir.
Hediyeler iyiniyetle elden çıkarılmışsa artık geri verilmesi söz konusu olmaz. Ancak hediye elden çıkmış olmakla birlikte karşılığında malvarlığına bir değer girmişse, örneğin hediye satılmışsa, bunun geri verilmesi istenebilir.
Sevgiliye verilen hediyelerin hukuken bağışlama kabul edildiğini ve bu nedenle geri istenemeyeceğini söyleyen Avukat Bilal Çelik, "Bu konuda herhangi bir üst sınır bulunmamakla birlikte yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre alışılmışın dışında olmayan hediyelerin iadesi istenemez.
2-Boşanma davası içinde evlenme öncesinde hediye edilen evin iadesi dava edilemez. 3-Boşanma davası açılsın veya açılmasın tehdit sebebi ile hemen Aile Mahkemesine başvurarak eşinizin korku ve şiddete yönelik davranışlarının yasaklanmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını talep edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri