Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
nişanda pasta kesiliyor.. Söz nişan birarada olacaksa pasta alabilirsiniz. Sözde de nişanda da yapılacak tüm ikramları kız tarafı alır. Söz nişan kız tarafına düğün erkek tarafına aittir.
Nişanda Kız Tarafı Ne Alır? (Nişanda Kadın Tarafı Ne Alır?)
Nişan töreninin gerçekleşeceği salon, ikramlıklar ve benzeri harcamalar gelinin ailesi tarafından karşılanır. Aynı şekilde damadın giyeceği takım ve tercihe göre damada takılacak saat de nişanda kız tarafına düşen harcamalar arasındadır.
Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
Kız tarafı kızı verirse belirlenen bir tarihte erkek tarafı nişan bohçasını kız tarafına gönderir. Nişan bohçasını bir erkek başının üzerinde taşıyarak kızın evine götürür. Kızın evinde lokum ve pasta ikram edilerek eğlence düzenlenir.
İlgili 17 soru bulundu
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
- Kuaför ve güzellik salonu masraflarını erkek tarafı karşılar.
Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Söz kesilmeden önce yüzükler alınır ve süslenmiş olan bir tepsiye yerleştirilir. Söz ve nişan merasimler ayrı ayrı yapılacak ise söz yüzüğünün erkek tarafının alması daha uygundur. Ancak söz ve nişan merasimlerini ayrı ayrı değil birleşik yapacak iseniz ortak bir karar alınarak yüzüklerin alınması daha uygun olacaktır.
Konuşmacı, ister damat, ister gelin tarafından olsun, herkesin sevip saydığı bir aile büyüğü olmalıdır. Konuşma yapacak kişi hakkında iki ailenin birlikte karar verip anlaşmaya varması önemlidir.
Nişanı aile arasında mı yoksa kalabalık akrabalarla mı yapıyorsunuz? Nişan pastası seçiminde kişi sayısı oldukça önemlidir. Eğer aile arasında yapıyorsanız 10- 15 kişilik pastalar sizin için yeterlidir. Ancak akrabaların da olduğu kalabalık bir gün olacaksa en az 100 kişilik almanız gerekir.
Nişan merasimi, ailelerin kaynaştığı, evliliğin habercisi olan bir törendir. Yapılan bu törenler yüzük kesildikten sonra geline ve damada takılır.
Ardından da söz yüzükleri takılıp kesilir. Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
Düğünde tekrar saat alınacaksa erkek nişan saatleri Casio erkek saat gibi sportif görünümde tercih edilir. Nişan erkek saat kız tarafından, nişan kadın saat erkek tarafından hediye olarak gelir ve tören sırasında takılır. Kadın ve erkek saati nişan ya da söz töreninde gelin-damat bohçası ile birlikte hediye edilir.
Erkek tarafı yani damat nişan yüzüklerini alır. Bu durum bazı yörelerde değişebilir. Bazı kesimlerde kız tarafı damadın yüzüğünü alır.
Bu kapsamda yapılan uygulama, "gelinin tanıdıkları geline, damadın tanıdıkları ise damada takı takar" şeklindedir. Ayrıca gelinin damada, gelinin ailesinin de damada takı taktığına da şahit olursunuz. Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir.
Evlilik süreci detaylar, gelenekler, ailelerin istekleri derken bazen yorucu bir hal alabilmektedir, sizlerle nişanda geline ne takılır sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Nişanda geline damat tarafının takı seti ya da 2 3 tane bilezik takmaları gerekmektedir.
Ancak yaklaşık 1 sene sonrasında Yargıtay eski görüşüne geri dönmüştür. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır.
Nişan tepsisinin önemi mutluluğa atılan adımın simgesidir. Bu tepsinin en önemli kısma taşıyan kişinin, bekar ya da mutlu evliliğe sahip olmasıdır. Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı ya da nedimesi olacak kişi tutabilir. Bazen de evdeki kız kardeşi veya akrabalardan tepsiyi tutması tercih edilebilir.
Düğün, nişan ve kına organizasyonlarında kuruyemiş dağıtımı geleneklerimizden biridir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunuyor. Öncelikle kuruyemiş çeşitlerinin göze hitap etmesi gerekiyor. Ardından ise çeşitlerin bazı kriterlere bağlı olarak doğru bir şekilde seçilmiş olması önemlidir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri