b. Nispi Muvazaa: Gerçekte yapılacak bir işlem vardır fakat başka bir türde yapılmış gibi gösterilmesidir. Örneğin: Babanın ölmeden önce evlatlarından birine evi satmış gibi yapması. (Tapu'da satış yapılır ama parayı almamıştır.)
Nisbi muvazaa kişilerin aralarındaki asıl sözleşmeyi saklayarak başka bir sözleşme üzerinden işlem yapmasına denilmektedir. Nispi muvazaa da amaç asıl olan işlemi başka bir işlemmiş gibi göstererek üçüncü kişileri aldatmaktır. Nisbi muvazaa da iki işlem vardır; biri görünürdeki işlem diğeri gizli olan asıl işlemdir.
Mutlak muvazaada tek bir işlem vardır ve gerçekte istenmeyen bu işlem hükümsüzdür. Nisbi muvazaada ise iki işlem vardır, istenmeyen hukuki işlem hükümsüz, gerçekte istenen hukuki işlem ise, hukuka uygun ise, geçerli olur.
Nispi muvazaa işleminde bulunan görünürdeki işlem kesin hükümsüzdür (mutlak butlan). Çünkü tarafların iradeleri bu yönde değildir.
Bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacıyla bilerek ve isteyerek gerçek iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk yaratmak suretiyle yaptıkları, görünüşte geçerli ama gerçekte geçerli olmayan işlemlere muvazaa denir.
İlgili 33 soru bulundu
Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir. Örneğin borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" (danışıklı satış) olarak adlandırılır.
Burada borçlu, alacaklısını zarara uğratırken mallarını kaçırma, telef etme gibi yollara başvurmaktadır. Borçlu muvazaa, hile gibi yollara da başvurabilmekte ve sonucunda alacaklısını zarar uğratmaktadır. Burada suç İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. Suçun cezası ise Türk Ceza Kanununda belirlenmiştir.
C. Nisbi Butlan (Göreceli Hükümsüzlük- İptal Edilebilirlik):
Nisbi butlan, kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır.
Muvazaa sözleşmesinin geçerliliği şekle bağla olmamakla birlikte muvazaanın ispatı yazılı delil ile mümkün olacaktır. Tapuda gösterilen bedelin uygulamada ve dava süreçlerinde alınan raporlar ve tespitler nedeniyle her zaman hukuki süreçlere esas alınması mümkün değildir.
Nihayet, muvazaalı işlem, kurulduğu andan itibaren geçersizdir. Başka bir deyişle, belirli bir zamanın geçmesi veya tarafla- rın ya da hâkimin kararı ile hiçbir şekilde geçerlilik kazanamaz16. Tarafların gerçek iradelerini yansıtan gizli işlemin ise, TBK m.19 anlamın- da kural olarak geçerli olduğu kabul edilmektedir.
Nısbi Muvazaa, yapılan gerçek ve hukuki dayanağı olan sözleşmelerin yine üçnücü şahısları kandırmak ya da aldatmak maksadıyla bilinçli olarak saklanması veya gizlenmesine denmektedir.
Muvazaanın taraflarının belirlenmesi, ispat bakımından önemli bir rol oynar. Muvazaalı sözleşme yazılı şekilde düzenlenmişse, taraflar arasındaki muvazaanın ispatlanması da yazılı delil gerektirmektedir. Ancak muvazaanın tarafı olmayan üçüncü kişinin muvazaa iddiasını her türlü delille ispatlayabilmesi mümkündür.
“Muvazaanın varlığını iddia eden taraf veya bunların ardılı ( halefi ) sıfatı ile hareket eden, başka bir anlatımla sözleşmenin yanlarından birine teb'an dava açan kişi Medeni Kanunun 6. maddesi gereğince bu iddiasını isbat etmek zorundadır.
Kesin hükümsüzlük dediğimiz sonuç işlemin hukuki sonuçları doğurmaması ve geçersiz olması anlamına gelir. Mutlak muvazaanın varlığı halinde yapılan işlemin geçersiz sayılmaktadır.
Muvazaalı taşınmaz satışı, tarafların, iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk meydana getirerek üçüncü kişilere karşı bir görünüş yaratmaları halinde söz konusu olur.
Nitelikli muvazaada görünüşteki işlem ve gizli işlem olmak üzere iki işlem vardır. Taraflar bu iki işlem yoluyla üçüncü kişilere karşı farklı bir durum yaratmaktadırlar. Üçüncü kişilerde yaratılan bu algı görünüşteki işlem ile sağlanmaktadır. Ancak tarafların gerçek iradelerini gizli işlemler yansıtmaktadır.
Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davalarında ispat yükü, muvazaanın varlığını iddia eden davacı taraftadır. Yani, kendisinden mal kaçırıldığı iddiasıyla dava açan taraf, miras bırakanın dava konusu işlemdeki gerçek amacının, kendisini bu mirastan yoksun bırakmak olduğunu delillerle ispatlamalıdır.
2. Gizleyerek, kaçırarak muvazaa yolu ile başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek, yahut alındılar vererek gerçeğe aykırı surette, varlığını yok eder veya azaltır ve “geri kalan mallar borcu karşılamaya yetmezse” altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Nispi Butlan Sebepleri
Evlenme sırasında alkol, uyuşturucu veya ilaç kullanımı gibi geçici bir sebeple ayırt etme gücünü kaybetmiş olan eş, bu geçici durum sonrasında evliliğin iptali için dava açabilir.
Nispi butlan durumlarında ise iptal davasını; sadece eşlerin kendisi veya bazı durumda yasal temsilcileri açabilir. Ayrıca küçük veya kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenirse, izni alınmayan yasal temsilci evlenmenin iptalini dava edebilir.
Evliliğin Nisbi Butlanla İptali
Kendisinin veya bir yakınının hayatı, sağlığı, namus veya onuruna yönelik yakın ve ağır bir tehlike dayatılarak evlenme gerçekleştirilirse burada korkutmaya dayanılarak evliliğin iptali istenebilir.
Muris muvazaası davaları en temel miras davalarından biridir. Bu davaların Yargıtay süreçleri de dâhil olmak üzere en az dört yıl kadar sürebilmektedir. Bazı hukuki uygulamalarda bunun altı yıla kadar uzadığı da görülmektedir.
Muris muvazaasına dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescili davalarında davalı sıfatı önem taşımaktadır. Bu davalarda davalı ; taşınmazı mirasbırakandan devralan kişi olacaktır. Bu kişi ölmüş ise bu dava ölenin mirasçılarına veya aynı taşınmazı kötüniyetli olarak devralan 3. kişilere karşı açılacaktır.
Muvazaa, diğer adıyla danışıklı işlem davaları gerçek olmadığı halde gerçekmiş gibi hukuki sonuç doğuran işlem ve tasarruflara ilişkindir. Burada söz konusu olan görünüşte dış dünyaya karşı sonuç doğuran hukuki işlem veya tasarrufun gerçek işlem veya tasarrufu saklamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri