Nispilik İlkesi: sözleşme kural olarak onu yapan tarafları bağlar, üçüncü kişileri etkilemez. Ancak kuvvetlendirilmiş nispi haklar ve üçüncü kişi yararına sözleşmeler bu ilkenin çok önemli istisnalarındandır.
Borçlar hukukuna egemen olan nisbilik ilkesi gereğince, borç ilişkisi sadece iliş- kinin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurduğundan, üçüncü kişiler söz konusu ilişkiye yabancı kabul edilirler. Bu nedenle, hiç kimse tarafı olmadığı bir borç ilişki- sinden alacak hakkı kazanamaz.
Borçlar hukukunda nispilik ilkesinin istisnaları; kuvvetlendirilmiş nispi haklar ve üçüncü kişi yararına sözleşmeler olarak belirlenmiştir. Bunun dışında tüm sözleşmelerin tarafları bağladığı bu ilke kapsamında ifade edilir. Borçlar hukukunda davaya konu oluşturacak en önemli temel ilke, kusurlu sorumluluk ilkesidir.
Borç ilişkisinin sadece alacaklı ile borçlu arasında bir bağ teşkil etmesi ve üçüncü şahısları etkilememesi borç ilişkisinin nisbi olduğunu ifade eder ve bu sebeple de alacak hakkının nisbi hak olduğundan söz edilir.
İvaz, Mu'tezile'nin beş temel esasından biri olan adalet ilkesiyle ilgili bir kavramdır ve Kādî Abdülcebbâr'a göre “övgüye lâyık olmayan, ancak hak edilen menfaat” diye tanımlanır. Tanımdaki “övgüye lâyık olmayan” kaydı ivazı sevaptan, “hak edilen menfaat” ifadesi de lutuftan ayırır.
İlgili 21 soru bulundu
(1) Gemi üzerinde, kanun veya sözleşme uyarınca doğan veya mahkemece tesciline karar verilen bütün rehin ve hapis hakları, teminat altına alınan alacaktan ayrı ve bağımsız olarak yargılama veya icra konusu yapılamaz.
Kira sözleşmeleri gibi sürekli edimli sözleşmelerde ise dönme hakkı yerine fesih hakkını kullanabilir. Emprevizyon (öngörülmezlik) teorisi doktrin ve Yargıtay tarafından, sözleşmenin kısmen veya tamamen çökmesi halinde, sözleşmenin yeni şartlara uyarlanması çerçevesinde kabul edilen bir teoridir.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
belirli bir kişiye veya kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. satış sözleşmesinden doğan mülkiyetin devrini isteme alacağı nispi haklara bir örnektir. nisbi haklar herkese karşı ileri sürülmez. bu haklar tapuya şerh edildiğinde mutlak hak sayılmaz, kuvvetlendirilmiş nisbi hak adını alır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Nisbi haklar, özel hukukun altındaki mutlak haklar gibi özel bir hak olarak bilinir. Nisbi hakların, mutlak haklardan tek farkı; herkese karşı değil, belli bir kişiye ya da topluluğa karşı sürülen bir hak olmasıdır. Bu haklar özellikle borç alacak kişiler arasında ortaya çıkar.
Kişiden kişiye göre değişen, matematiksel ve bilimsel bir kesinliği bulunmayan tüm olgular nispi olarak nitelendirilir.
Nispi hak kavramında bahsedilen husus ise bu hakkın yalnızca belirli bir kişiye veya belirli kişilere karşı ileri sürülebilecek özel bir hak olmasıdır. Yani bu hak herkese karşı ileri sürülemez. Hak sahibine, diğer kişiden belirli bir şekilde hareket etmesini, yani bir şey verme veya yapma veya yapmama yetkisini verir.
Nisbi haklar: Bir hukuki ilişki çerçevesinde, belirli bir kişiye veya sınırlı bir grup halindeki belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Alacak hakları nisbi haklardandır.
Nispi, kelimesinin çoğu kez nisbi şeklinde yazılması da söz konusudur. Nispi vergi, verginin kanunda matrah olarak tayin edilen tutarın belli biri oranı şeklinde alınan vergidir. Örneğin, kurum kazancı üzerinden %20 oranında vergilendirme yapıldığında burada nispi vergileme söz konusudur.
Nispi kesin vade, ifa zamanına tarafların iradesi ile önem atfedilmesidir. Alacaklı belli tarihe kadar ifayı kabul edeceğini bu tarihten sonra kabul etmeyeceğini bildirmelidir. Mutlak kesin vade ise ifa zamanının borcun niteliğinden dolayı ayrılmaz bir parçası olması halinde söz konusudur.
Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Nispi haklar kendi içinde alacak hakkı, yenilik doğuran haklar ve borç ilişkisi dışındaki hukuki ilişkilerden doğan nispi haklar şeklinde sınıflandırılmaktadır. Alacak hakkı borç ilişkisi neticesinde doğmaktadır.
Hakkın devredilmesi halinde devreden açısından hak sona erer. Bu duruma hakların nispi kaybı denmektedir. Nispi kayıpta hak yalnızca devreden açısından sona ermektedir.
Kişiler üzerindeki mutlak haklar; bir kişinin kendisi veya bir başkası üzerindeki haklarıdır. Örnek olarak kişilik, velayet ve vesayet hakkı verilebilir. Eşya üzerindeki mutlak haklar ise "fikri" ve "ayni" olmak üzere iki kısımda incelenir.
Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.
- Mutlak haklar başkalarına devredilemez ya da miras olarak bırakılamaz. - Mutlak haklar hukuka aykırı olarak haciz edilemez.
Bu ilkeye göre sözleşmenin tarafları her durumda sözleşmeye riayet etmeli, ona sadık kalmalıdır. Bu ilkenin sınırını ise sözleşmenin değişen şartlara uyarlanması oluşturur. Sözleşmenin kurulduğu andaki şartlar sonradan esaslı olarak değişirse taraflar sözleşmenin uyarlanmasını talep edebilirler.
Defi hakkı, borçlunun, borçlanmış olduğu bir edimi, bir karşı hak ileri sürerek yerine getirmekten kaçınma hakkıdır. Bu hak, sahibi tarafından mahkeme dışındaki taleplerde, edimi yerine getirmemekle, aleyhine dava açılması halinde ise bunu mahkemede savunma olarak ileri sürerek kullanılır.
Beklenmeyen haller borcun yerine getirilmesini esaslıca güçleştiren olaylardır. Mücbir sebep sise borcun yerine getirilmesini imkansızlaştıran olaylardır. Beklenmeyen haller sözleşmenin tadilini, mücbir sebep borcu ortadan kaldırır ve sözleşmenin feshi gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri