Nicel araştırmadan farklı olarak nitel araştırma, bir olgunun anlamını açıklama yoluyla belirlemeye çalışır. Nitel araştırmalar, katılımcıların deneyimlerine ve görüşlerine vurgu yaparak doğal fenomenlerin anlamlarını anlamaya yardımcı olan kavramlar geliştirmeyi amaçlar.
Nitel araştırma; niçin, nasıl, ne şekilde gibi sorulara cevap bulmak amacı ile kullanılır. Nitel araştırmanın amacı insanın kendi toplumsal yaşamını nasıl oluşturduğunu anlama ve içinde bulundukları dünyayı nasıl algıladıklarını yorumlamaktır.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Araştırmanın amaçları, araştırma problemini incelemek için neyin ve nasıl ölçüleceğini, tam olarak neyin hedeflendiğini ve bu hedefe ulaşmak için nelerin yapılacağını ifade eder (Walliman, 2006, 71). Bu nedenle amaçların yazılması için kapsam ve sınırlılıkların belirlenmiş olması gerekir.
İçerik analizinde görüşme, gözlem veya dokümanlar yoluyla elde edilen veriler, dört aşamada analiz edilir: (1) verilerin kodlanması, (2) kod, kategori ve temaların bulunması, (3) kod, kategori ve temaların düzenlenmesi ile (4) bulguların tanımlanması ve yorumlanması (Eysenbach ve Köhler, 2002; Miles ve Huberman, 1994).
İlgili 35 soru bulundu
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Kaynaklardan konuya ilişkin elde edilen bilgiler yazılı olarak tespit edilir. Genellikle bilimsel araştırmalarda çözüm aranan problem, Araştırmanın Amacı olarak ifade edilir.
1-TEZİN AMACI: Tezin niçin, hangi amaçla yapılmak istenildiği açık bir biçimde ifade edilmelidir. Tezin birden fazla amacı olması halinde, her bir amacın ayrı ayrı açıklanması gerekir. 2-KONU VE KAPSAM: Burada, hangi konunun araştırılacağı açıkça belirtilmeli, amaç ile ilişkisi açıklanmalıdır.
Amaç-sonuç cümlelerinin yüklemlerine "Hangi amaçla?" sorusu yöneltilir. Bu sayede amaç-sonuç cümlesi olup olmadığı anlaşılır. Ayrıca, amaç anlamı "-mek için, -mek üzere, diye, istemek, hedeflemek" vb. sözcükler ve "-e, -a" ekleri yardımıyla sağlanır.
Araştırma yapmak için çeşitli metodolojiler vardır; nitel ve nicel araştırma bunlardan en öne çıkan iki tanesidir. Nitel araştırma, gözlem ve görüşmeler yoluyla bir bireyin deneyimlerini ve bakış açılarını anlamaya odaklanırken, nicel araştırma sayısal verilere dayalı analizler yapar ve sonuçlar çıkarır.
Hipotez Üretimi: Nicel araştırmalardan farklı olarak nitel araştırmalar çalışmanın başında herhangi bir hipotez ortaya koymazlar. Hipotezler çalışma ilerledikçe ortaya çıkar ve verilerin içine gömülüdür. Genellikle çalışmalar herhangi bir hipotez belirtmezler.
Nicel veriler (ne):
Kapalı uçlu sorular ile davranışları, görüşleri ve trendleri ölçmenizi sağlar. Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
İnsan ve grup davranışlarının “Niçin” 'ini anlamaya yönelik araştırmalara niteliksel ”Qualitative” araştırma denir. Nitel Araştırmada Amaç: İnsanların kendi toplumsal dünyalarını nasıl kurmakta, oluşturmakta olduğunu anlamak ve içinde yaşadıkları toplumsal dünyayı nasıl algıladıklarını yorumlamaya çalışmaktadır.
Nitel araştırmalarda büyük gruplar yerine, araştırmanın amaçlarını karşılayan, detaylı veri sunabilecek örneklemlerin belirlenmesi gereklidir (Coyne, 1997). Az sayıda örneklemden sağlanan verilerin derinliği, bir ölçüde araştırmacının tecrübesini gerektirmektedir.
TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur. Tezin birden fazla amacı olabilir.
Giriş bölümünde araştırma konusunun (problemin) tanımı, araştırmanın amacı ve önemi gibi bilgileri içeren bir sunumdur.
Araştırmanın amacı ile araştırmacının amacı ayrı şeylerdir. Birincisi; toplanacak verileri İkincisi; verilerin hangi amaçlarla toplandığını anlatır.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Genel amaçlar ülkenin eğitim felsefesini yansıtır. Toplumun değer ve ideallerini gösterir. Bu anlamda amaçlar ülkenin yurttaşlarının hangi durumlarda nasıl davranacaklarını belirleyen, önceden saptanan ilkelerdir.
Nitel araştırmalarda amaçlı örneklem (çalışma grubu) kullanılır. Bu türler aykırı durum, maksimum çeşitlilik, benzeşik, tipik durum, kritik durum, kartopu, ölçüt, doğrulayıcı ve yanlışlayıcı ve kolay ulaşılabilir durum olarak söylenebilir. Bu türler hakkında videoda bilgi verilmiştir. Teşekkür ederim.
Nitel araştırma, spesifik konuların araştırılması söz konusu olduğunda olmazsa olmaz olan, konuyu doğal ortamında inceleme ayrıcalığını sağlar. Nitel araştırma, kişilerin farklı geri bildirimlerine farklı yaklaşım sunulmasına olanak tanır.
Evren ne kadar küçükse, örneklem o kadar büyük olmalıdır. Evren büyüdükçe, örneklem büyüklüğünün artışı önemsizleşir. Ülke/kent ölçeğinde araştırmalar tipik olarak 1000-2000 kişilik örneklemlerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri