nitel araştırmada geçerliği oluşturmayı sağlayan önemli özelliklerdir. Güvenirlik araştırma sonuçlarının tekrar edilebilirliği ile ilgilidir. Bunun anlamı eğer çalışma ikinci kez yürütülmüş olsa aynı sonuçları verir mi? Eğitim araştırmalarında güvenirlik önemli bir problemdir.
Bu videoda, nitel araştırmalar için geçerlik ve güvenirlik kısmının nasıl yazılacağı tartışılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik kısmının dört başlık altında (iç geçerlik, dış geçerlik, iç güvenirlik, dış güvenirlik) olması gerektiği vurgulanmıştır.
Güvenirlik→ Tekrarlanabilirlik Farklı araştırmacılar aynı yöntemleri kullanarak araştırmayı tekrar edebiliyor ve benzer sonuçlar elde edebiliyorsa veriler güvenilirdir. elde edilmis ölçümlere (veya sonuçlara) isaret eder. Güvenirlik testin kendisinin değil, eldeki veriler veya ölçümlerin bir özelliğidir.
Araştırmalarda geçerlilik ölçütü bir analizin sonuçlarının kabul edilebilirliğini güvenilirlik ise araştırma prosedürünün bir fenomeni birkaç denemede aynı şekilde açıklama tutarlılığıdır. Geçerlilik, bir konuyla ilgili kullanılan ölçme ve/veya değerlendirme aracının araştırılan konuyu ölçme yeteneğidir.
Güvenirlik (Sonuç Tutarlılığı)
Örneğin, bir kitabın ağırlığını defalarca tarttığımız hâlde hep aynı sonuca ulaşıyorsak güvenilir bir ölçme aracı kullandığımızı Page 2 söyleyebiliriz. İnsanlara farklı zamanlarda aynı soruları sorduğumuzda, aynı cevapları alıyorsak sorularımız güvenilirdir (De Vaus, 1990, 54).
İlgili 25 soru bulundu
Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Güvenirliği Belirlemek İçin Kararlılık Yöntemleri
Test – Tekrar Yöntemi : Önce bir sınıfa sınav uygulanır ve bir süre beklenir ardından aynı sınav yani test tekrar uygulanır. Bu iki test sonucundaki puanların korelasyonu alınır.Eğer korelasyon +1 e yakın bir değer de ise güvenirli bir test demektir.
Geçerlik ikiye ayrılır: İç geçerlik: Araştırma sonuçlarına ulaşırken izlenen sürecin çalışılan gerçekliği ortaya çıkarmadaki yeterliliğidir. Dış geçerlik: Elde edilen sonuçların benzer gruplara ya da ortamlara aktarılabilirliğidir.
Nitel çalışmalarda geçerlik iç ve dış geçerlik başlıkları altında incelenir. İç geçerliği sağlamak amacıyla uzun süreli etkileşim, uzman kontrolü, katılımcı teyidi, doğrudan alıntı ve çeşitleme yapılmalıdır. Dış geçerliği sağlamak için ise ayrıntılı betimleme yapılmalı ve çalışma grubu açıklanmalıdır.
1. Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Bir testtin güvenilir olması için iç tutarlılık katsayısının 0,60'dan fazla olması gerekmektedir. Bir testin mükemmel güvenilirlikte olması için iç tutarlılık katsayısının 0,90'dan fazla olması gerekmektedir.
Bağlam: Bulgular genellikle çalışılan zaman, mekan, insanlar, ve kültüre özgüdür. Bağlamın dışında değerlendirmekten çok bağlama oturtmaya çalışmak. Bağlamın sosyal, kültürel, kurumsal, zamansal, kişisel ve kişiler arası özelliklerinin olguyu nasıl şekillendirdiğini anlamak için kullanıyoruz.
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Nitel araştırmalarda büyük gruplar yerine, araştırmanın amaçlarını karşılayan, detaylı veri sunabilecek örneklemlerin belirlenmesi gereklidir (Coyne, 1997). Az sayıda örneklemden sağlanan verilerin derinliği, bir ölçüde araştırmacının tecrübesini gerektirmektedir.
Geçerlilik, geçerlik ya da geçerli olma durumunda kullanılan bir kelimedir. Doğruluğu bilinen ve çoğunluk tarafından kabul edilen de geçerli sayılabilir. Geçerlilik süreler için de kullanılabilir.
Bir testin, belli özellik ya da özelliklerin geçerli bir ölçüsü olabilmesi için, onun, söz konusu özellik ya da özellikleri tutarlı biçimde ölçmesi gerekir. Bu nedenle güvenirlik, geçerliğin, önemli bir parçasıdır. Bir test, geçerli olmak için güvenilir olmak zorundadır.
İçerik analizinde görüşme, gözlem veya dokümanlar yoluyla elde edilen veriler, dört aşamada analiz edilir: (1) verilerin kodlanması, (2) kod, kategori ve temaların bulunması, (3) kod, kategori ve temaların düzenlenmesi ile (4) bulguların tanımlanması ve yorumlanması (Eysenbach ve Köhler, 2002; Miles ve Huberman, 1994).
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Bir test ölçmek istediği özelliği doğru ve diğer özelliklerle karıştırmadan ölçüyor ise bu testin geçerli olduğu söylenir. Geçerli bir testte bulunması gereken en önemli özellik testin güvenilir olmasıdır. Güvenilirlik; bir testin veya ölçeğin ölçmek istediği şeyi tutarlı ve istikrarlı bir biçimde ölçme derecesidir.
İç geçerlilik, sonuçların ne ölçüde güvenilir olduğu anlamına gelirken, dış geçerlilik ise sonuçların farklı bir duruma ne ölçüde uygulanabilir olduğu anlamına gelmektedir.
Birinci uygulama ile ikinci uygulama puanları arasıdaki ilişki/korelasyon hesaplanır. Korelasyon katsayısı (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı “r”) -1.00 ile +1.00 arasında bir değerdir. Güvenirlik için katsayının +1.00'a yaklaşması gerekir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Güvenirliği Etkileyen Etmenler
Ölçme sonuçlarının güvenirliğini artırmada en etkili yol, soru sayısını artırmaktır. Sınavın yapıldığı ortam koşulları güvenirliği etkiler. Testin uygulandığı grubun heterojen olması güvenirliği artırır. Standart sapmanın yüksek olması güvenirliği artırır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri