Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda uzmanlar, tahıllı ürünler yumurta ve kuruyemiş tüketilmesini öneriyorlar.
Kuruyemişler özellikle aç olduğunuz zamanlarda iyi bir seçimdir. Badem ve ceviz gibi seçimler sadece sizi doyurmakla kalmaz aynı zamanda mideyi tahriş etmeden kalp için sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinler sunarlar.
Sabah kahvaltıda 1 avuç ceviz yahut fındık da yiyebilirsiniz. Diğer öğünlerdeki yağ miktarını azaltarak kuru yemişleri rahatça tercih edebilirsiniz. Bir gün içinde yaklaşık 20 adet kuru yemiş yediğiniz takdirde, günlük yağ ihtiyacınızı karşılamış oluyorsunuz.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sabah kahvaltısı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik ve dikkatsizlik gibi sorunlar yaşanır. Kahvaltı gece boyunca düşük seviyelerde olan metabolizma hızını %20-30 oranında artırır. Kahvaltıyı atlamak sonraki öğünde daha çok yemek yemenize sebep olur.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Örnekler arasında; yumurta, bakliyatlar ve fındık yer alır. Süt, sade yoğurt, kefir, lor peynir, beyaz peynir gibi az yağlı doğal peynirler. Taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeler, şeker ilavesiz doğal meyve suları, meyve ve sebze smoothie'leri.
Kuruyemişler içerisinde ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler yüksek kalorili gıdalardır. Yüksek kaloriye sahip olan gıdaların kilo aldırma riski de oldukça yüksektir.
Tokluk hissi vererek gün içinde tüketilen kuruyemişler zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi vererek zayıflamaya yararı olan bazı kuruyemişler şu şekildedir; sarı leblebi, ceviz, kuru üzüm, çiğ badem, fındık, Antep fıstığı, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır.
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Kuruyemişler, özellikle badem, E vitamini bakımından zengindir. Her gün en az bir porsiyon tüketmeniz tavsiye edilir.
Yeterli ve dengeli bir beslenme programında kuru yemişleri uygun miktarda diyetimize eklerken az işlenmiş bir besinin biyo yararlılığının daha fazla olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Çiğ yani kavrulmamış olarak tüketildiğinde enerjisini arttırmamış ve microbesin öğelerinden maksimum faydalanmış oluruz.
Araştırmalar, her gün aynı yemeği yemenin aslında kilo vermenize yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor. Tabii ki bu yiyecekler rafine şeker, yüksek yağ ve yüksek karbonhidrat içermiyorsa. Yumurta, yulaf ya da meyvelerle yapacağınız bir kahvaltı kilo vermenizi destekleyebilir.
Kahvaltı gereklidir. Gün içindeki her ana öğün gibi kahvaltı da uzun bir açlık sonrası düşen kan şekeri seviyesini yükseltmesi ve güne daha enerjik başlamaya yardımcı olması nedeniyle atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltıda yeterli protein tüketen kişilerin iş verimi ve konsantrasyonu daha yüksek bulunmuştır.
Öncelikle sporcu kahvaltısında yumurta, süt ve peynir gibi proteinlerin bol bulunması gerekir. Süt ve süt ürünlerinin yanında yulaf da tahıl proteini açısından faydalıdır. Hem tok tutar hem de protein oranı yüksektir. Lif açısından da zengin olan yulaf sporcu kahvaltıların çeşitli şekillerde mutlaka yer almalıdır.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır. Gece geç saatlerde yemek yemenin vücutta daha fazla yağ birikmesine neden olduğu daima hatırladıklarımız arasında olsa da acıkınca midemize söz geçiremeyebiliriz.
Sağlıklı bir insanın uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesi gerekiyor. Diyetisyen Theresa Shank ve dünyaca ünlü birçok beslenme uzmanına göre sağlıklı, rutin bir hayatı olan insanın sabah uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri