Zira nicel sayılabilen bir somut kavram olarak öne çıkıyor. Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
“Nicel“, sayılar ve ölçülerin kavram alanına ait bir kelimedir; “nitel” ise isimlerin özelliklerini, kalitelerini ifade eden kavram alanına aittir. Nicel anlam ile nicelik, nitel anlam ile nitelik aynı konunun farklı isimleridir.
Nicel Anlam Nedir? Herhangi bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen, artıp azalabilen durumunu bildiren sözcükler nicelikle ilgilidir. Uzunluk, kısalık, mesafe, ağırlık vb. (metre, cm, km, gram, kg vb.) ifadeler nicel anlamlı ifadelerdir.
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Nitel anlam: Nitel anlam ise nicel anlamın tersidir. Yani bütün değişik kavramların sayılamayan, atılır çoğalmayan ya da ölçülemeyen değerlerini anlatan yazı şeklinde öne çıkar. Duygusal olarak farklı varlıkların anlam kazanması üzerinden de ifade etmek mümkün.
İlgili 27 soru bulundu
Nitel anlamlı kelimeyi bulmak için isimlere "Nasıl?" sorusu sorulur. Nicel anlam sayılabilen, ölçülebilen, azalma ve çoğalma özelliği olan kelimeler için kullanılır. Cümle içerisindeki nicel anlamlı kelimeyi "Ne kadar?" sorusu ile bulunabilir.
Sözlük anlamı ile nitelik, “Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik” olarak; nicelik ise, “Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu” olarak tanımlanır.
Herhangi bir somut durumun ölçülebilmesi, sayılabilmesi ve artıp azalma durumunu göstermesine nicel denmektedir. Diğer bir ifadeyle uzunluk ve kısalık, ağırlık ya da mesafe gibi unsurlar nicel olarak bilinir. Bu anlam üzerinden bir örnek vermek gerekirse; ''Yüksek bir bina olduğunu söylemek gerekir.''
Basitçe anlatmak gerekirse; nicel veriler, araştırmanızın genel noktalarını kanıtlamak için gerekli sayıları elde etmenizi sağlar. Nitel veriler ise, bunların tüm etkilerini anlamak için size ayrıntılar sağlar. Anketlerinizde bu yöntemlerden en iyi sonuçları almak için, aralarındaki farkları anlamanız önemlidir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Birinci örnekteki “güzel” sözcüğü, ölçülemeyen bir nitelik bildirdiği için nitel anlamlıdır. Gözlerin ne derece güzel olduğunu ölçen bir alet yoktur. İkinci örnekteki “güzel” sözcüğü ise “çok” anlamında kullanılmıştır. Paranın ne kadar kazanıldığı hesaplanabileceği için “güzel” sözcüğü nicel anlamlıdır.
Nicel anlamı; ölçülebilen, miktarı belirlenebilen, sayılabilen, çokluğu ya da azlığı ifade edilebilen sözcüklere denmektedir. Örnek; büyük halı, iri taş, küçük bardak, yüksek kule, geniş ev, soğuk hava, kalın giysi gibi.
8. Sınıf Türkçe Ders #8 - Nitel-Nicel, Somut-Soyut, Genel-Özel Anlamlı Sözcükler - YouTube.
Örnek olay araştırmaları, herhangi bir olayın üzerine giderek o olayın tüm detaylarını inceleyen bir modeldedir. Bu bakımdan araştırmacının genel olarak nitel araştırma tekniklerinden faydalandığı görülür.
Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Nitel veriler gözlemlenebilir ve kaydedilebilir. Bu veri türü doğası gereği sayısal değildir. Bu tür veriler gözlemler, birebir görüşmeler, anketler ve diğer yöntemlerle toplanır. odak gruplarıve benzeri yöntemler.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Saha araştırması, araştırmacının şimdiki zamanda ve genellikle kendi kültürü içindeki küçük ölçekli toplumsal ortamları doğrudan gözlemlediği bir nitel araştırma türüdür.
Nitelik, bir şeyi ya da bir konuyu anlatırken onun hangi özelliğe sahip olduğu ve ayırt edici özelliği vurgulanmak için kullanılmakta olan bir kelimedir. Nicelik ise aynı şekilde kullanılan bir kelimedir. Ancak nicelik, niteliğe göre daha belirgin ve ölçülebilendir.
Cevap: Çok kelimesi niceldir.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
"herhangi bir seyin miktarca fazla olmasi onu ustun kilmaz" anlaminda kullanilabilecek bir deyimdir.
Nicelik belirteçleri, dilde ve mantıkta nesnelerin miktarına veya büyüklüğüne atıfta bulunulan temel araçlardır. Bu araçlar, "hiçbir", "bazı", "birkaç" "tüm", "her ikisi" veya "çok" gibi belirteçlerle ifadeye ya da önermeye sınır koymaktadır.
Sıklıkla bir nesneyi ölçmeye yarayan özelliği ve herhangi bir şeyin temel özelliği olarak ifade edilebilir. Nitelik kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre ise, bir şeyin nasıl olduğunu belirten özelliği olarak ifade edilmektedir. Nitelik kelimesi aynı zamanda özellik olarak da ifade edilebilmektedir olan bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri