Nitelikli Pazarlama İletişimi: Hedef pazar stratejilerinin başarılı olabilmesi için nitelikli bir pazarlama iletişimine ihtiyaç vardır. İşletmeler, hedef kitleyi etkili bir şekilde bilgilendiren, ikna eden ve harekete geçiren reklam, tanıtım, tutundurma ve iletişim faaliyetlerini düzenlemelidir.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
İlgili 40 soru bulundu
Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
Kitlesel pazarlama, hedef kitle davranışları gözetmeksizin bir ürün veya hizmetin daha fazla kişiye ulaşmasının hedeflendiği bir pazarlama stratejisidir. Burada amaç daha fazla tüketiciye ulaşma imkânı elde etmektir. Yani hedef kitle değil tüm pazara hitap edecek çalışmalar gerçekleştirmektir.
Doğrudan pazarlama televizyon, radyo, broşür, posta yoluyla, satış noktasıyla yapılabilir. Bunların yanında gelişen teknolojiye paralel olarak yeni satış yöntemleri gelişmiştir. Web sitesi üzerinden satış, internet ile satış, elektronik posta ile satış, tele pazarlama, mobil cihazlar vb. şeklinde devam etmektedir.
Dolaylı pazarlama genellikle; belirli bir mal, ürün ya da hizmetin devamlı müşterisine kendini hatırlatması şeklinde karşımıza çıkar. Daha önce mal, ürün ya da hizmetten yararlanmış olan müşteriye marka bir nevi hatırlatılır ve satışın tekrarı sağlanır.
Doğrudan pazarlama: işletmelerin tüketiciler ile hiçbir aracı kurum kullanmadan doğrudan iletişime geçmesidir. Doğrudan pazarlama herhangi bir yerde ölçülebilir bir cevabı (tepkiyi) ya da ticari işlemi gerçekleştirmek için bir veya daha fazla reklam aracını kullanan interaktif (etkileşimli) bir pazarlama sistemidir.
Doğrudan pazarlamayı, kitlesel iletişim araçları dışındaki mecraları kullanarak hedef kitle ile marka arasında ilişki kuran, bağlılık yaratan, satın almaya teşvik eden, interaktif, somut, davetkar, katılımcı ve sonuçları ölçülebilen pazarlama iletişimi faaliyetleri olarak tanımlayabiliriz.
Doğrudan pazarlama, markaların kısa mesajlar, e-posta, web siteleri, çevrimiçi reklamlar ve el ilanları dahil olmak üzere çeşitli ortamlar aracılığıyla doğrudan müşterileriyle iletişim kurduğu bir reklam biçimidir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Doğrudan satış yöntemi tüketicilere güvenli ve rahat bir alışveriş imkanı sunmakla birlikte girişimcilere de potansiyellerini ortaya çıkarma, ek gelir sağlama imkanı sağlamaktadır. Eğer esnek bir ortamda kendi kurmak istiyorsanız, Doğrudan Satış yöntemi size uygun bir iş fırsatı sunar.
Dünya Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu'nun (WFDSA) tanımına göre doğrudan satış; bir satıcının anlatması ve/veya göstererek tanıtması amacıyla bir tüketim malının veya hizmetinin tüketiciye evinr de, bir tanıdığının evinde, işyerinde veya dükkan olr mayan bir başka yerde direkt olarak pazarlanmasır dır.
Doğrudan pazarlama yapan şirketler, kampanyalarını; sosyal medya, e-posta, posta veya telefon/SMS yoluyla hedef kitlesine ulaştırır. Harekete geçirici mesajlar ve sloganlar, doğrudan pazarlamanın önemli bir parçasıdır. Bu mesajlara gelebilecek herhangi bir yanıt, potansiyel alıcının olumlu bir göstergesidir.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Çok kanallı pazarlama (Omni-Channel Marketing) kampanyalarında amaç, hedef kitleye maksimum düzeyde ulaşıp, verimli bir kullanıcı deneyimi oluşturmaktır. Adından da belli olduğu üzere çok kanallı pazarlama, firma ve müşteri bağını oluştururken, birçok kanalı kullanılarak müşteri ile etkileşime geçmeyi hedefler.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Holistik pazarlama yaklaşımı, pazarlamayı bütünsel olarak ele alan ve inceleyen çağdaş bir pazarlama yaklaşımıdır. İlişkisel pazarlama, içsel pazarlama, bütünleşik pazarlama ve performans pazarlaması, holistik pazarlama yaklaşımının unsurlarını oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri